„Ez az a hogyishívják a tudod melyik filmből”... Ismerős? Vannak színészek, akiknek nem elég, hogy nehezen megjegyezhető a nevük, de az ráadásul még nagyon hasonlít is egy másik sztár nevére. Segítünk rendet tenni a káoszban!

Dermot Mulroney / Dylan McDermott

Fotó: Getty Images

Kezdjük rögtön a legnehezebbel! Ennek a két színésznek a nevét külön-külön is művészet megjegyezni, de így egymás mellett látva a bonyolult neveket, reménytelen megmondani, ki kicsoda. Pedig Dermot Mulroney helyes arca és meleg, barna szemei egyből beugranak, ha az Álljon meg a nászmenet! című klasszikus romantikus komédiára gondolunk. Ő játszotta benne Julia Roberts vágyának tárgyát, aki az esküvője előtt inog meg, hogy melyik nőt válassza: a Cameron Diaz által játszott menyasszonyát, vagy régi női cimboráját, akit Julia Roberts alakít. Később ismét Roberts volt a partnere az Augusztus Oklahomában című családi drámában, a Steve Jobs életéről szóló filmben (Jobs – Gondolkozz másképp) pedig Ashton Kutcherrel játszott. Kevesen tudják róla, hogy kitűnően csellózik, zenei tehetségét több filmben is megcsillogtatta.

Julia Roberts, Dermot Mulroney és Cameron Diaz az ÁLljon meg a nészmenet! New York-i premierjén (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Most, hogy tisztáztuk, ki Dermot Mulroney, térjünk át Dylan McDermottra. Nem segíti a megkülönböztetést, hogy Julia Roberts neve ezúttal is felmerül, csak ezúttal nem filmbeli, hanem valós életbeli szerelemként. McDermott az Acélmagnóliák című kultfilm forgatásán találkozott Roberts-szel, és ezután két évig jegyben jártak, végül azonban nem házasodtak össze. 

Julia Roberts és Dylan McDermott 1989-ben az Independent Spirit Awards díjátadón Hollywoodban (Fotó: Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images)

Dylan McDermottra gonoszul azt is mondhatnánk, hogy a szegény ember Clive Owenje (ld. lentebb), mivel külsőre hasonlítanak, csak ő kevésbé futott be. Úgy tűnt, a Célkeresztben című Clint Eastwood-filmmel megvette a lábát a hollywoodi A-listás sztárok között, 1998-ban a People magazin a világ legszebb 50 embere között említette. Az Ügyvédek című sorozat főszerepe Golden Globe-díjat hozott neki, később azonban felejthető filmekben kapott lehetőséget. Úgy tűnik, a sorozatokban talált magára, szerepelt az Amerikai Horror Story több évadában, és a magyarul Esküdt ellenségek néven futó Law & Order című bűnügyi sorozat több spinoffjában is. Legutóbb a Williams-nővérek teniszkarrierjének indulásáról szóló Richard király című filmben tűnt fel, amely lányok apját alakító Will Smith-nek Oscar-díjat hozott az idei ceremónián.

Mena Suvari / Mira Sorvino

Fotó: Getty Images

Az Amerikai szépség című film, Kevin Spacey, egy rózsaszirmokkal teli fürdőkád és benne egy szép tinédzserlány: ő Mena Suvari. Ugyanebben az évben, 1999-ben szerepelt az Amerikai pite című tinivígjátékban (majd később a folytatásaiban is). Ezután jött még néhány felejthető vígjáték (például a Lúzer, Jason Biggs-szel), majd átevezett a független filmek és a komolyabb mondanivaló világába. Az utóbbi években inkább sorozatokban tűnt fel, most várható egy nagyszabású mozifilm, amelyben a 43 éves színésznő is szerepel: a Reagan című film Ronald Reagan, az Egyesült Államok 40. elnökének életét dolgozza fel Dennis Qaiddel a címszerepben. 

Mira Sorvinóval kapcsolatban a ’90-es éveknél valahogy elvesztettük a fonalat. Ebben a korszakban két jelentős filmje is volt, amelyek kritikai elismerést és közönségsikert is hoztak. Az 1995-ös Hatalmas Aphrodité című Woody Allen-filmben játszott szerepéért Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott, az 1997-es Romy és Michele pedig a női barátság egyik alapműve, amelyből minden valamirevaló barátnőnek tudnia kell fejből idézni. Az filmben Sorvino barátnőjét az addig csak a Jóbarátokból ismert Lisa Kudrow alakította. Néhány nappal ezelőtt felröppent a hír, hogy talán elkészülhet az őrült csajpárosról szóló film második része, 25 évvel azután, hogy megtudtuk, valójában kik is találták fel a post-itet. Az idei SAG-díjátadón Sorvino és Kudrow együtt lépett színpadra, a filmbeli ikonikus rózsaszín és világoskék, flitteres ruhájukat idéző nadrágkosztümben, Kudrow pedig Jimmy Kimmel talkshow-jában arról beszélt, hogy benne lenne a folytatásban. A forgatókönyvet jegyző Robin Schiff is pozitívan nyilatkozott egy esetleges második részről, így már csak azért kell drukkolnunk, hogy Sorvino is rábólintson.

Fotó: Getty Images

Sorvino is Harvey Weinstein egyik áldozata, amit nem csak érzelmileg, hanem szakmailag is megsínylett. Elmondása szerint karrierjére negatívan hatott, amikor elutasította Weinsteint. Ezt Peter Jackson, A gyűrűk ura rendezője is megerősítette, nyilvánosságra hozva, hogy Sorvino szereplését a világsikert hozó alkotásban Weinstein akadályozta meg. 

Clive Owen / Owen Wilson

Fotó: Getty Images

Röviden: Clive Owen a sármos, barna, mély hangú angol színész, Owen Wilson pedig a szőke, fura orrú amerikai komikus. Clive Owent azóta imádjuk, hogy a Közelebb című romantikus drámában Julia Roberts-szel összehozta a filmtörténet egyik leghitelesebb és legszívbemarkolóbb házastársi veszekedős jelenetét. Az 57 éves, Golden Globe-díjas színész filmen, tévében és színpadon is jelentős alakításokat tett le az asztalra. A krupié című filmben figyelt fel rá a világ, majd olyan mozikban játszott főszerepet, mint a Sin City – A bűn városa, Az ember gyermeke című sci-fi és A belső ember. Kevésbé ismert a Kisiklottak című sötét és izgalmas thriller, amelyben Jennifer Aniston Owen mellett végre a drámai oldalát mutatta meg. Az American Crime Story című sorozatban Bill Clintont alakítja, a Hemingway és Gellhorn című tévéfilmben pedig – Nicole Kidman oldalán – Ernest Hemingwayt.

Clive Owen a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon 2009. szeptember 13-án (Fotó: Matt Carr/Getty Images)

Owen Wilsont leginkább vígjátékokból ismerhetjük: az Ünneprontók ünnepében Vince Vaughnnal trollkodtak szét esküvőket, a Zoolander, a trendkívüliben ő volt az év topmodellje és Ben Stiller legfőbb ellensége, a Marley meg én című filmben Jennifer Anistonnal és egy labradorral cukiskodott. Ő alakította a szőke zsarut a Starsky és Hutch kultsorozat remake-jében és szerepelt Woody Allen Éjfélkor Párizsban című filmjében is. Wes Anderson, az egyedi látványvilágáról és aprólékosan megkomponált színvilágáról híres rendezőnek Wilson az egyik kedvenc színésze, csak két olyan filmje van, amiben nem szerepelt. A Tenenbaum, a háziátok című Wes Anderson-filmben nemcsak szerepelt, hanem a forgatókönyvet is ő írta, amiért Oscar-jelölés járt neki. Most került a magyar mozikba legújabb filmje, a Vegyél el, ebben egy szerencsétlen matektanárt alakít, aki meghódítja a Jennifer Lopez által játszott világhírű énekesnő szívét.

Owen Wilson és Jennifer Lopez a Vegyél el című film forgatásán New Yorkban 2019. október 22-én (Fotó: James Devaney/GC Images)

Alan Arkin / Alan Alda

Fotó: Getty Images

A 88 éves Alan Arkin már hat évtizede a pályán van. Fiatalon például Audrey Hepburnnel játszott a Várj, míg sötét lesz című filmben, a színészet mellett pedig együttesben is énekelt, dalaik a slágerlistákat is megjárták. Egyik legemlékezetesebb alakítása A család kicsi kincse nagypapája, aki meghatóan – és abszurdba hajlóan viccesen – támogatja kislány unokáját egy táncversenyen való részvételben. A szerep megformálásáért 2007-ben elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Legutóbb egy zseniális sorozatban tűnt fel: Michael Douglas mellett ő alakítja a másik főszerepet A Kominsky-módszer első két évadában. A  sorozat két hollywoodi veterán barátságáról szól, Douglas alakítja a sikertelen színészt, aki jobb híján színitanodát vezet, Arkin pedig az ügynökét és egyben legjobb barátját játssza. Ez egy igazi feelgood sorozat, rengeteg szarkazmussal és pikírt megjegyzéssel, amelyek mellett valódi életbölcsességek és tanulságok is elférnek. A két öreg lubickol a szerepben, mindkettejüket jelölték Emmy-és Golden Globe-díjra is, Douglas a Golden Globe-ot meg is kapta.

Michael Douglas és Alan Arkin a Kominsky-módszer Netflix eseményén 2019. június 8-án Los Angelesben(Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images)

Ha Alan Alda megtartotta volna az eredeti nevét – Alphonso Joseph D’Abruzzo –, nem kevernénk össze Alan Arkinnal, sőt, megjegyezni sem bírnánk. A hatszoros Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színész-komikust a M.A.S.H. című sorozatból ismerhetjük. A háborús vígjátéksorozat 11 évadot élt meg, népszerűségét jól mutatja, hogy a finálé nézettségi rekordját máig nem sikerült megdönteni: az amerikai háztartások 60,2%-a kapcsolt oda, vagyis körülbelül 105 millióan nézték. A magyar tévé által is sugárzott sorozatban Alda „Sasszem” Pierce századost játszotta, de íróként és rendezőként is részt vett a sorozat készítésében és mindhárom minőségben kapott Emmy-díjat. Szerepelt Az elnök emberei című sorozatban, a Bűnök és vétkek című Woody Allen-filmben és a Házassági történetben Scarlett Johansonnal és Adam Driverrel. Az Aviátorban nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Alan Alda, Wayne Rogers és Loretta Swit a MASH forgatásán Kaliforniában 1972-ben (Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images)

Helen Hunt / Holly Hunter

Fotó: Getty Images

Helen Hunt a színésznő abból a filmből, amiben Mel Gibson hallja a nők gondolatait (Mi kell a nőnek?), valamint ő játssza a Jack Nicholsont megszelídítő szomszéd nőt a Lesz ez még így se című filmben. Ez utóbbiért 1998-ban elnyerte a legjobb női főszereplő Oscar-díját. A négyszeres Golden Globe- és Emmy-díjas színésznő olyan közönségsikerekben játszott, mint a Twister (tornádós-katasztrófás), a Számkivetett (Tom Hankses-hajótöröttes) és A jövő kezdete (alkoholistás-drámás). Hunt rendezőként is dolgozik, a nevéhez fűződik néhány epizód a következő sikersorozatokból: Kaliforgia, Gátlástalanok, Rólunk szól, A politikus.

Akinek volt kódolatlan HBO-ja a kilencvenes években, természetesen az Arizoniai ördögfióka című klasszikusban láthatta először Holly Huntert, aki a cuki, de kétségbeesett gyerekrabló házaspár nőtagját játszotta Nicholas Cage mellett, Simorjay Emese hangján megszólalva. A Zongoraleckében aztán bizonyította, hogy a komoly szerepekkel is elbír, ez az alakítása 1993-ban Oscart ért. Ő volt az agilis titkárnő Tom Cruise mellett A cégben, Robin Williams partnere volt A nagy fehérségben, a Tizenháromban pedig egy tinilány aggódó anyját alakította, ezért a szerepért ismét Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték. Mostanában ő is a sorozatok felé kacsintgat, legutóbb a Ted Danson nevével fémjelzett Mr. Mayor című sitcomban tűnt fel.

Martin Sheen / Michael Sheen

Fotó: Getty Images

Martin Sheen eredeti neve Ramón Antonio Gerardo Estévez, és ő Charlie Sheen és Emilio Estevez apukája (ők ketten testvérek, sőt, másik két fiútestvérük is színész és mindannyian szerepeltek már együtt édesapjukkal). Saját bevallása szerint az egyik kedvenc szerepe az Apokalipszis most című, világhírű Francis Ford Coppola-film századosa. Szerepelt a That certain summer (Az a bizonyos nyár) című filmben, amelyet az első olyan amerikai tévéfilmnek tartanak, amely a homoszexualitást pozitív színben ábrázolta, nem pedig valami elítélendő dologként. A filmet ezért sokan kritizálták, Martin Sheen azonban később is büszkén vállalta.

Mostanában nagyon mennek az amerikai elnökös sorozatok, de annak idején Martin Sheen volt ennek az úttörője, amikor 1999-ben elvállalta Az elnök emberei című sorozat főszerepét. Szeretheti ezt a témát, egy minisorozatban John F. Kennedyt alakította, A Szerelem a Fehér Házban című filmben pedig a Michael Douglas által megformált elnök főtanácsadóját játszotta. A csodálatos Pókemberben is láthattuk, ő volt Peter Parker nagybátyja. A Grace és Frankie című vígjátéksorozatban Jane Fonda és Lily Tomlin mellett szerepel. Emmy- és Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet.

Charlie Sheen, Martin Sheen és Emilio Estevez a hollywoodi hírességek sétányán 1994-ben, Charlie friss csillagával (Fotó: Jim Smeal/Ron Galella Collection via Getty Images)

Michael Sheen walesi színész, színpadon, tévében és filmen egyaránt aktív. Az Alkonyat című, hisztérikus sikerű tinivámpíros film folytatásaiban ő játszotta az Aro nevű vámpírt, szerepelt a Tron:Örökség című sci-fiben és emlékezhetünk rá az Éjfélkor Párizsban című Woody Allen-filmből is. A 60-as években lezajlott szexuális forradalom egyik legnagyobb úttörő szexológus párosáról szóló Masters of sex (szó szerinti fordításban „A szex mesterei”, de egyben szójáték is, mert a főszereplő orvost Dr. Mastersnek hívják, a szerk.) négy évadot ért meg, Michael Sheen játssza benne a kíváncsi orvost, aki az emberi szexualitás rejtelmeinek megértésére fordította életét. A sorozatot nagyon sokan szeretik, mivel viccesen és érdekesen beszél a szexualitásról. Michael Sheen Kate Beckinsale színésznővel élt hosszú ideig kapcsolatban, amelyből egy lányuk született, és a mai napig nagyon jóban vannak.

Kate Beckinsale exével, Michael Sheennel és férjével, Len Wisemannel a Golden Globe afterpartin 2014. január 13-án (Fotó: Paul Mounce/Corbis via Getty Images)