Kényszeresség a képernyőn, avagy 5 mozifilm különféle mániákról

Sokan élnek különféle kényszerekkel, amelyek a sztárokat sem kímélik. Tudtátok, hogy Cameron Diaz és David Beckham is küzd néhány érdekes mániával? És, ha már Hollywoodot említettük, összegyűjtöttünk néhány filmet, amelyek remekül bemutatják a betegség tüneteit.

Lesz ez még így se (1997)

lesz ez még így se

Az egyedül élő Melvin Udall (Jack Nicholson) mogorva és elviselhetetlen ember, mindemellett a kényszeresség számos jellemzője felfedezhető az életében: az utcán nem lép a vonalra, mindig ugyanannál az asztalnál ebédel, kizárólag vadonatúj műanyag étkészlettel étkezik, és megszámolja, hányszor zárja be az ajtót. Retteg a baktériumoktól is, így amikor a szomszéd kutyájára kell vigyáznia, nem érinti meg puszta kézzel. A kis jószág azonban segít neki a gyógyulásban, ahogyan a törzshelyén dolgozó csinos pincérnő, Carol (Helen Hunt) is.

Trükkös fiúk (2003)

matchstick-men

A kényszeresség jellegzetes példája a baktériumiszonyból adódó takarítási mánia. Nincs ez másképp Roy Wallerrel (Nicholas Cage) sem, aki profi szélhámos, ám a rengeteg fóbiája szinte mindenben gátolja. Nem szívesen lép ki az otthonából, zárkózott, rend- és tisztaságmániája pedig megnehezíti a mindennapjait, mivel a legapróbb foltokat is képes órákig dörzsölni, hogy eltűnjenek. Már éppen súlyossá válik a helyzete, amikor kiderül, van egy lánya, akiről eddig nem tudott…

Aviátor (2004)

aviator leo

A film főhőse Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) amellett, hogy kitűnő pilóta és befolyásos hollywoodi producer, meg kell küzdenie súlyos kényszerbetegségével is.  Képtelen például megenni az ételt, ha a borsószemek nincsenek a megfelelő nagyságrendbe állítva, és annyira retteg a fertőzésektől, hogy az élete vége felé már teljesen elszigeteli magát a külvilágtól. Még ruhát sem vesz fel, mert nem hisz abban, hogy tiszták lennének, és a tárgyakat is csak zsebkendővel hajlandó megfogni. Az Aviátor csodás film egy nagyon szomorú élettörténettel a középpontban.

Furcsa pár (1968)

furcsa pár

Az 1968-as amerikai vígjátékban szereplő Felix (Jack Lemmon) pótcselekvésként folyton takarít, már-már nőies a viselkedése. Rend- és tisztaságmániájával az őrületbe kergeti barátját, a hanyag és rendetlen Oscart (Walter Matthau), aki befogadta az otthonába. Felix elvált, ebben pedig nagy szerepe volt a betegségének, ugyanis kitakarított a bejárónő után, és egyszerűen nem bírta megállni, hogy ne vesse be újra az ágyat, habár azt a felesége már megcsinálta. A betegségéből adódó egyik tünet, hogy még a pókerpartikon sem bírja elviselni, hogy nem használnak poháralátétet a férfiak.

Isten nem ver Bobbal (1991)

what about bob

Mi történik akkor, ha egy felnőtt férfi úgy viselkedik, akár egy kétéves gyerek? Bob Wiley-nél (Bill Murray) pontosan ez a gond, hiszen pánikbeteg és nincs olyan dolog, amitől ne félne. Nagyon nehezen lép ki a lakásból, a megszokott környezetéből, és számtalan fóbiával él – például nyilvános felületeket nem érint meg, így az ajtókilincset is csak zsebkendővel fogja meg. Mániákusan ragaszkodik a pszichiátereihez, egyszerűen képtelen meglenni nélkülük, még egy nyaralásra is képes követni a doktorát, mert annyira eluralkodik rajta a rémület.

A 2016/15. Nők Lapjából megtudhatod, hogy milyen kényszere van például Jessica Albának vagy Steve Jobsnak.

Fotó: Pinterest, independent.co.uk,