Hollywood egyik legszimpatikusabb és legtehetségesebb színésznője ma ünnepli a születésnapját.

Mindig is szerettem Julia Robertset a százwattos mosolyával és hatalmas loboncával együtt. Szinte úgy éreztem, hogy ő a szomszéd lány, aki mindig vicces és kedves, és bár elképesztően gyönyörű, a kisugárzása miatt egyszerűen nem lehet rá féltékenynek lenni. Egyik kedvenc filmem tőle a Steven Soderberg által rendezett, és igaz történeten alapuló Erin Brockovich (aminek főszerepéért Oscar-díjjal is jutalmazták), aminek az egyik mondata vált az egyik mantrámmá, és – megelőzve a korát – a testpozivitás előfutára lett.

Az ominózus jelenetben a szűk miniszoknyát viselő Erinnek beszól valami munkatársnője (?), hogy öltözhetne konzervatívabban is, mire Erin/Julia visszaszól neki, hogy ameddig ilyen jól néz ki, nem fogja rejtegetni. Valószínűleg rosszul idéztem, de a lényege ez volt, és mennyire is igaza van: hiszen miért rejtegessük a testünket, alakunkat, csak azért, hogy megfeleljünk mások elvárásainak? És ez nemcsak a ruhákra igaz, hanem az élet más területeire is. Ha mindig úgy élünk, hogy másoknak akarunk megfelelni, hol maradunk mi?

Jelenet az Erin Brockovich című filmből, amiben Julia a tűzrőlpattant anyukát, Erint alakítja, akinek köszönhetően a lakosok pert nyertek a környezetszennyező vállalat ellen. (Kép:  Ronald Siemoneit/Sygma/Sygma via Getty Images)

Nekem ezt a leckét adta Ms. Roberts, aki 54 évesen is ugyanolyan gyönyörű és természetes, mint a 90-es években, amikor évente jött ki új filmekkel. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk tíz, kevésbé ismert érdekességet róla:

  • Eredetileg állatorvosnak készült, és klarinéton is játszott általános iskolás korában.
  • A televízióban a Crime Story (1987) című sorozatban debütált, mint fiatalkorú nemi erőszak áldozata.
  • Julia Roberts első széles vásznas szereplése a Gördülő kavicsok (Satisfaction, 1988) című filmben volt Liam Neeson és Justine Bateman oldalán.

Julia annak idején a bátyja, az akkor már sztárnak számító Eric miatt kezdett el színészkedni, de hamar túlnőtt rajta, a sikere pedig megmérgezte a kapcsolatukat. (Kép: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

  • Hollywoodban a Mystic Pizza (1988), az Acélmagnóliák (1989) és a Micsoda nő (1990) című filmek hozták meg számára az áttörést. Utóbbi kettőért összesen két Golden Globe-díjat nyert és Oscar-jelölést kapott, az Erin Brockovich (2000) című filmben nyújtott alakításáért pedig el is nyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat és Golden Globe-ot.
  • Talán tudod, hogy Julia Robertsnek van egy bátyja, Eric, aki szintén színész, de azt tudtad, hogy a testvérek együtt szerepeltek a Vörös vér című 1989-es filmben? Egyébként a két testvér nem igazán van jóban, és azóta nem is forgattak együtt.

Emma, Eric lánya is színésznő lett, többek között az Amerikai Horror Story című sorozatból lehet ismerős. Vele nagyon jó kapcsolatot ápol Julia. (Kép: Jeff Kravitz/FilmMagic)

  • Viszont egy másik rokonával nem ez a helyzet: a Valentin-nap (2010) nem az első film volt, hogy Julia Roberts együtt játszott unokahúgával, Emmával. Emma egy nem kreditált statiszta volt az Amerika kedvencei (2001) című alkotásban, ahol egy jelenet hátterében szerepelt.
  • Ellen DeGeneres talkshow-jában elárulta, hogy magára tetováltatta három gyermeke – az ikrek Hazel és Phinnaeus, valamint Henry – nevét, valamint férje, az operatőr Daniel Moder monogramját.

Roberts és férje, Daniel Moder operatőr 2000-ben, A mexikói című film forgatásán ismerkedtek meg, amikor még Bratt-tel járt, Moder pedig házasember volt. Kicsivel több mint egy évvel később beadta a válókeresetet, és miután azt véglegesítették, Robertsszel 2002. július 4-én összeházasodtak a színésznő új-mexikói Taosban lévő farmján, azóta pedig három gyerekük született. (Kép: David Buchan/Getty Images)

  • Lelkes és tapasztalt lovas, ezért az Oltári nő című filmben nem használt dublőrt a lovas jeleneteknél.
  • Miután megszülte ikreit, Julia első projektje nem film, hanem egy klip volt. A Dave Matthews Band Dreamgirl című klipjében szerepelt.

  • Produkciós cége a Red Om nem más, mint férje, Daniel vezetékneve fordítva.

Forrás: mid-day.com Kiemelt kép: Getty Images