Mindannyian imádjuk a romkomokat, rongyosra néztük a kedvenceinket, és minden jelenetet kívülről fújunk. Szerencsére egy frissen megjelent könyvből most egy csomó kulisszatitkot is megtudhatunk a legismertebb szerelmes vígjátékokról.

A romantikus komédiák bibliájának is nevezhetjük Scott Meslow Szeretettel Hollywoodból: A romantikus komédia felemelkedése és bukása, majd újbóli felemelkedése című könyvét, amelyben a műfaj történetének bemutatása mellett exkluzív interjúkat is olvashatunk rendezőkkel, írókkal és az ikonikus filmek sztárjaival. Az egyelőre csak angol nyelven elérhető könyvből a New York Post szedett össze egy csokorra való izgalmas sztorit.

Négy esküvő és egy temetés

Az ikonikus film férfi főszerepéért Hugh Grant eredetileg nem is volt versenyben. Richard Curtis, a sztori írója saját magáról mintázta a férfi karaktert, ezért aztán olyan színészt szánt Andie Macdowell mellé, aki nem kifejezetten jóképű, konkrétan Alan Rickman járt a fejében. (A film rendezője, Mike Newell ezt később teljesen abszurd ötletnek nevezte.)

Andie MacDowell és Hugh Grant a Négy esküvő egy temetés című film egyik jelenetében 1994-ben (Fotó: Gramercy Pictures/Getty Images)

Az, hogy végül a szerepet Hugh Grant kapta, már csak azért is volt meglepő, mert az első meghallgatása egy katasztrófa volt.

A próbát a Jim Henson stúdióban tartották (Jim Henson a Muppet-show bábfiguráinak megalkotója), mivel a film producere a Henson filmvállalat egyik képviselője volt. Grantnek az író, a rendező, a producer és 50 darab életnagyságú Muppet-figura előtt kellett (volna) a legjobbat kihoznia magából, de – érthető okból – nagyon zavarta a szokatlan környezet. „Felolvastam a szöveget, amit a bátyám esküvőjén mondok, amivel el kellett volna kápráztatnom őket, de szerintem ehelyett inkább kissé émelyítően hatott rájuk” – emlékszik vissza Grant. Részben igaza is volt – a meghallgatáson egyedül a rendezőt győzte meg –, ennek ellenére később nemcsak a szerepet kapta meg, hanem annyira elnyerte Richard Curtis tetszését, hogy négy további filmben is ő alakíthatta az író filmes alteregóját. Belegondolni is furcsa, hogy a két brit művész barátsága nélkül most olyan romantikus alapművekkel lennénk szegényebbek, mint a Sztárom a párom, az Igazából szerelem és az első két Bridget Jones-film.

Álljon meg a nászmenet!

A Top 3 Julia Roberts-féle romantikus moziban biztosan benne van – a Micsoda nő és a Sztárom a párom mellett – az az ikonikus darab, amiben Roberts karaktere hirtelen rádöbben, hogy nemcsak barátként tekint az ezeréves haverjára, hanem szerelmes belé. A nagy felismerés természetesen a „legjobbkor” érkezik: a fiú esküvője előtt. Ebből a filmből jegyeztük meg örökre a sármos színész, Dermot Mulroney nevét (valójában lehetetlen megjegyezni), aki a Cameron Diaz és Roberts által játszott női karakterek között őrlődik.

Julia Roberts és Russell Crowe a 73. Oscar-díj átadáson a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban. (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc/Getty Images)

A szerepre először több név is felmerült, például Matthew McConaughey és Matthew Perry, a Jóbarátok Chandler Bingje. Ez utóbbi azért maradt le róla, mert a való életben éppen Julia Robertsszel randizott a forgatás idején, és a rendező, P.J. Hogan attól tartott, hogy esetleges szakításuk nem tenne jót a filmnek. Hogan valójában Russell Crowe-t akarta a szerepre. „Az egyik legnagyszerűbb színész, akivel valaha találkoztam” – nyilatkozta róla.

Tartottak egy felolvasópróbát, hogy megnézzék, működik-e a kémia Julia Roberts és Russell Crowe között. A rendező elmondása szerint ez volt a legszörnyűbb próba, amit valaha látott.

„Russel szemben ült Juliával. Megragadta a szövegkönyvet, és egész végig azt nézte, egy pillantást sem vetett Juliára. Minden sort teljesen monoton hangon olvasott fel. Egy ponton aztán Julia szó szerint áthajolt az asztalon és Russell arcától pár centire bámulta őt, hogy valahogy szemkontaktust teremtsen. De Russell akkor sem nézett rá” – olvasható a rendező visszaemlékezése a könyvben.

Harry és Sally

A romkom műfaj egyik alapkövének számító mozi eredeti forgatókönyve a Meg Ryan és Billy Crystal által játszott karaktereknek nem happy endet szánt. Menetközben azonban egy sorsfordító dolog történt: a film rendezője, Rob Reiner közel egy évtizednyi szingliség után szerelmes lett. „Hagytam, hogy elváljanak az útjaik a végén. De aztán megismertem a nőt, akit a film készítése alatt feleségül vettem, és megváltoztattam a befejezést” – nyilatkozza Reiner a könyvben. (Reiner és felesége, Michele 1989-ben házasodtak össze, és ma is együtt vannak.)

Felkoppintva

Egy túl jól sikerült első randi a kiindulópontja a Felkoppintva című Judd Apatow-filmnek, amelyben az egymáshoz abszolút nem passzoló pár kénytelen-kelletlen együtt marad, mivel a lány teherbe esik a sráctól.

A Grace klinika című sorozatban feltűnt

Katherine Heigl egyik legismertebb mozija lett ez a film, pedig eredetileg nem is őt szánták a szerepre.

A férfi főszereplő, Seth Rogen mellé Anne Hathaway-t (Az ördög Pradát visel, Neveletlen hercegnő) képzelték el. Hathaway azonban kihátrált a filmből, amikor megtudta, hogy a rendező egy valódi szülés videóját akarja felhasználni a filmbeli szülésjelenethez, amely úgy lett volna megvágva, mintha Hathaway-t látnánk „odalent”. A forgatás előrehaladtával aztán kiderült, hogy jogilag nem megoldható a valós videófelvétel felhasználása, így végül anélkül oldották meg a filmet, immár Katherine Heigl főszereplésével.

Keresd a nőt!

Cameron Diaz már olyan sikerfilmeket tudhatott maga mögött, mint a Maszk és az Álljon meg a nászmenet, amikor 1998-ban nagyot kockáztatott azzal, hogy a Keresd a nőt! című moziban bevállalt egy megosztó jelenetet.

A filmet íróként és rendezőként is jegyző Farelly-testvéreknek már évek óta a fejében volt az alpári vicc, hogy valaki hajzselé helyett véletlenül tudjukmit ken a hajára, és ebben a filmben mindenképpen el akarták sütni.

Cameron Diaznak azonban komoly aggályai voltak a poénnal kapcsolatban, attól tartott, hogy akár a karrierjébe is kerülhet.

Farellyék azzal nyugtatták Diazt, hogy ha nem tetszik neki az elkészült jelenet, akkor kivágják a filmből. Kétféleképpen vették fel ezt a részt: egyik alkalommal csak egy kicsit emelték meg Diaz haját, de készült egy olyan változat is, amelyben egy Ace Ventura-stílusú, függőleges hajhullámot varázsoltak Diaz homlokára, ami olyan masszív és kőkemény volt, hogy akár gyémántot is lehetett volna vele vágni. Az első, szolíd változattal Diaz talán valamelyest megőrizhette volna a méltóságát. Azonban, amikor a jelenethez igyekezve kilépett a lakókocsijából az óriástinccsel a fején, a stáb olyan vad röhögésben tört ki, ami azonnal eldöntötte a kérdést. A többi már filmtörténelem.

Kiemelt kép: Getty Images.