Meryl Streep: „Depresszióba estem Az ördög Pradát visel forgatásán”

Míg a többiek vidáman beszélgettek, viccelődtek a forgatási szünetekben, addig ő ki sem mozdult az öltözőjéből.

A színésznő önszántából döntött úgy, hogy nem vesz részt a stáb bulijaiban, csak hogy minél hitelesebben játszhassa el a kőszívű, könyörtelen főnök, Miranda Priestly szerepét. Meryl ugyanis a forgatáson az úgynevezett Sztanyiszlavszkij-módszerrel dolgozott. Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij orosz színész, rendező, színigazgató találta ki azt az ellentmondásos technikát (a rendezők nagyon eltérő véleménnyel vannak róla), amely során a színész olyannyira együtt él a szerepével, hogy a külvilágot maximálisan kizárja, csak a karakter személyiségére figyel, a sajátját végig háttérbe szorítja.

Meryl állítja, csak így tudta Miranda minden személyiségjegyét kifogástalanul megjeleníteni a vásznon, még annak az árán is, hogy közben depressziós lett.

Az életvidámságáról, kedvességéről híres színésznő pszichéje ezt a válaszreakciót adta a személyiségétől ennyire távol eső viselkedésre.

Mindent a tökéletes alakításért

Korábban ugyanezzel a módszerrel élt Daniel Day-Lewis, Christian Bale és Heath Ledger is egyik-másik briliáns alakításnál, ezért Streep úgy döntött, ő is elmerül a híres technikában. A színésznő az Entertainment Weekly-nek adott interjúban így emlékezett vissza Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada) forgatására.

„Borzalmas volt! Nyomorúságosan ücsörögtem az lakókocsimban, amíg a többiek kint nevetgéltek, szórakoztak”

– idézte fel Meryl. „Depresszióba estem, de azt mondtam magamnak: ha ez az ára, hogy eljátszhassam a főnököt, akkor legyen!” A zseniális színésznő tehát nem adta fel a Sztanyiszlavszkij-módszert, de azt egyértelműen kijelentette: soha többet nem alkalmazza ezt a technikát.

Kolléganői is tartottak tőle

Kolléganői, Anne Hathaway és Emily Blunt is elmesélték, hogyan emlékeznek azokra a napokra. „Meryl alapvetően nagyon szórakoztató, vicces nő, aki imádja a társaságot. Biztosan nagyon nehéz volt neki kizárni magát mindenből, és végig a szerepben maradnia. Emlékszem, hozzá sem lehetett szólni” – mesélte Emily Blunt, aki Miranda stréber asszisztensét alakította a filmben. Anne Hathaway is ugyanerről számolt be, de közben tisztában volt azzal is, idősebb kolléganője figyel rájuk, még ha tartottak is tőle. „Tudtam, hogy bármit is tesz a félelemkeltés érdekében, azt a szerep kedvéért teszi, és ennek ellenére mindenben számíthatunk rá.

Nagyon nagyra értékelem Merylt, hogy ezt végigcsinálta, és be kell, hogy valljam, hogy belőlem is a legjobb teljesítményt hozta ki.

Végig meg akartam neki felelni, akárcsak a kezdő Andy, aki mindent megtesz, hogy lenyűgözze a maximalista Mirandát. Minden közös jelenet arra késztetett, hogy leküzdjem az akadályokat” – mondta Hathaway.

A két főszereplő: Meryl Streep és Anne Hathaway (Fotó: David Lodge/WireImage/Getty Images)

Valódi díjeső

Streep kemény munkája nem volt hiábavaló, hiszen teljesítményét Oscar-díjra jelölték (a Golden Globe-díjat neki ítélték), és bár nem ő vitte el akkor az arany szobrocskát – Helen Mirren nyerte A Királynő (The Queen) szerepéért – mindenki újra megbizonyosodhatott színésznői kvalitásáról. Meryl korábban már két Oscar-szobrot is haza vihetett: 1980-ban a legjobb női epizódszereplő díjat nyerte el a Kramer kontra Kramer (Kramer vs. Kramer) filmbeli alakításáért, majd 1983-ban a legjobb színésznő kategóriában tarolt a Sophie választása (Sophie’s Choice) című filmben. Streep 2012-ben nyerte el a harmadik Oscar-díját A Vaslady (The Iron Lady) főszerepéért, de azt se felejtsük el, hogy

ő a minden idők legtöbbször Oscar-díjra, illetve Golden Globe-díjra jelölt színésznője.

Profizmusát és alázatosságát a rendezők is nagyra becsülik, és jól tudják, ha Meryl benne van egy filmben, borítékolható a siker.

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: Insider, Entertainment