Alan Rickman olyan kultfilmekben szerepelt, mint az Igazából szerelem, a Galaxis útikalauz stopposoknak és a Harry Potter-sorozat.

The Diaries of Alan Rickman (Alan Rickman naplója) lesz a címe az idén ősszel megjelenő könyvnek, amely 25 évet ölel fel a színész életéből. Rickman az 1990-es évek elején kezdett naplót írni, kifejezetten azzal a céllal, hogy egy nap majd kiadják. Ekkor már beindult a színpadi és filmes karrierje is, hírnevet szerzett magának a Royal Shakespeare Company színpadán és ő volt a hollywoodi szuperprodukciók ügyeletes rosszfiúja (Hans Gruber a Drágán add az életed! című filmben és a nottinghami bíró a Robin Hood, a tolvajok fejedelmében). A naplóírást egészen haláláig folytatta – 2016-ban hunyt el hasnyálmirigyrákban –, 27 kézzel írott kötet maradt fenn utána.

A színész igazi arca

Rima Horton, Rickman özvegye azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy örül a napló kiadásának, amelyből nemcsak Alan Rickmant, a színészt fogjuk megismerni, hanem az igazi Alant – aki vicces volt, szenvedélyes és időnként provokatív. Ezt az oldalát eddig csak a barátai és kollégái láthatták, mint Emma Thompson, aki összesen kilenc filmben dolgozott együtt Rickmannel, és a halála után így emlékezett meg róla: „Sokat tanultam tőle. Színészként és rendezőként is kivételes volt. Alig vártam, hogy a következő pillanatban mit fog csinálni az arcával …Ő volt a legnagyobb szövetségesem. Az életben, a művészetben és a politikában. Teljesen megbíztam benne.”

Kulisszatitkok a forgatásokról

A könyv szerkesztője, Alan Taylor elmondása szerint a napló anekdotázó, indiszkrét, szellemes, pletykálkodó és teljesen őszinte, ami miatt gyakorlatilag letehetetlen. A bensőséges és vicces szövegek úgy íródtak, mintha Rickman egy közeli baráttal beszélgetne. A feljegyzések páratlan betekintést engednek az Emmy- és BAFTA-díjas színész mindennapi életébe, ideértve a baráti körét és a politikai nézeteit is. Rickman lejegyezte a színészmesterségre vonatkozó gondolatait, a forgatásokon és a színpadon tett megfigyeléseit, ezáltal bepillantást nyerhetünk legnagyobb színpadi előadásainak és filmjeinek kulisszái mögé, ideértve a Harry Potter-sorozat forgatásának egy évtizedet felölelő időszakából származó történeteket is.

A Harry Potter stábjával egy new york-i premieren 2011. július 11-én (Forrás: Getty Images)

Örökös tag a Harry Potter-univerzumban

Január 1-én volt a Visszatérés Roxfortba című különkiadás premierje az HBO-n annak apropóján, hogy húsz évvel ezelőtt mutatták be az első Harry Potter-filmet. Az adás megható lezárást kapott: utolsó mondatként az hangzik el benne, hogy „Örökké”, amely az Alan Rickman által alakított Piton professzor legikonikusabb mondata. A készítők ezzel rótták le tiszteletüket Rickman előtt, aki már nem lehetett ott ezen a premieren. 

(Kiemelt kép forrása: Getty Images.)