Emma Thompson saját életéből merített az Igazából szerelem kulcsjelenetéhez

Saját csalódását idézte fel, amikor Karen rájön, hogy férje másnak vett nyakláncot karácsonyra.

Az Emma Thompson által megformált Karen kénytelen visszafojtani könnyeit, miközben Joni Mitchell bús hangja a könnycsatornáit úgy nyitja meg, hogy azt csak erős koncentrációval lehet elzárni. A Richard Curtis által rendezett film éppen annyi ponton érzékenyít el, mint ahány jelenetben megnevetett.

Ezért sem veheti el 18 év óta egyetlen produkció sem a legkedveltebb karácsonyi film-díjat tőle!

Hihetetlen, hogy belépett a nagykorúak táborába, pedig igen: épp a mai napon, 2003. december 4-én mutatták be a romantikus alkotást a magyar mozikban, és azóta nincs karácsonyi tv-műsor Igazából szerelem (Love Actually) nélkül, ahogyan Reszkessetek, betörők! (Home Alone) vagy Karácsonyi vakáció (Christmas Vacation) nélkül sem.

Változó vélemények

Az is igaz, hogy azóta többen úgy vélik, a film több pontja sértő, bántó és kirekesztő, ugyanis a női karakterek butácskának, több esetben a vágy tárgyaiként vannak ábrázolva, akiket olyan grandiózusra sikerült gesztussal lehet megnyerni, mint egy táblákra írt és lopott pillanatban bemutatott szerelmi vallomás, de az sem túl szerencsés, ha egy drága nyaklánccal vagy a hatalom fitogtatásával ér célba a szerelmes férfi. Sokak szerint a másik nagy probléma Natalie testének folyamatos megszégyenítése, amire a film több pontján is felhívják a nézők figyelmét.

A híressé vált mozdulatok titka

Hugh Grant arról beszélt, hogy a táncos jelenetet a háta közepére kívánta, és egyszer sem gyakorolta el. „Amikor elolvastam a jelenetet, azt éreztem, ez borzasztó kínos lesz, és könnyen lehet, hogy a filmtörténelem egyik legkellemetlenebb pillanatává válik. Pokoli volt” – emlékezett vissza a színész, de nem, hogy nem ciki lett, de a filmtörténet egyik legédesebb táncjelenetévé vált.

Egy megcsalás emléke

Mindezektől függetlenül az Igazából szerelem szervesült a „karácsonyra melegítő film” fogalmával, amihez az öt évvel ezelőtt elhunyt Alan Rickman, Colin Firth, Liam Neeson és Emma Thompson profizmusa is nagyban hozzájárult. A színésznő így emlékszik a korábban említett nyakláncos jelenetre: „Az, ahogyan a karakterem az ágy mellett, áll és sír, biztosan sokaknak ismerős, hiszen valószínűleg mindenki élt már át hasonló csalódást” – mondta Thompson egy londoni adománygyűjtő eseményen.

„Korábban az én szívemet is összetörte Ken”

– tette hozzá, utalva Kenneth Branagh-ra, akivel hat év után 1995-ben váltak el, miután kiderült, hogy a színész viszonyt folytatott Helena Bonham Carterrel.

Kenneth Branagh és Emma Thompson hat évig voltak házasok (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Tehát, tudtam, milyen érzés megtalálni azt a nyakláncot, amelyet nem nekem szántak…” Thompson 2013-ban azt nyilatkozta a The Sunday Times-nak, hogy akármi is történt, egy cseppet sem neheztel Bonham Carterre. „Nem ragaszkodhatom mindenhez, semmi értelme, és nincs is rá energiám. Helenával évekkel ezelőtt békét kötöttünk … ő egy csodálatos nő” – mondta hihetetlen higgadtsággal és őszinteséggel. 

Itt láthatod a szívszorító jelenetet:

Kiemelt kép: Getty Images