Önmagában az is meglepő, hogy már ennyi idős az amerikai színésznő, ugye?

A kilencenves évek romkomjainak koronázatlan királynője ma töltötte be hatvanadik életévét. Évtizedek óta ismerjük a nevét, az arcát, megannyi filmben láttunk már, de még így sem tudunk róla mindent. Íme tíz érdekesség róla, amelyek talán még szerethetőbbé teszik.

Nem Meg Ryan néven született

A név, amelyen megismerte az egész világ, valójában csak művésznév, az anyakönyvi kivonata szerint ugyanis Margaret Mary Emily Hyrának hívják. A Meg a Margaret becézéséből, míg a Ryan nagyanyja leánykori nevéből ered.

Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Horrorfilmben debütált

Bár leghíresebb alakításai romantikus vígjátékokhoz kötik, a legelső filmje egy horror volt. Az 1983-as A téboly háza egy 3D horrorfilm volt, a kezdetleges technika miatt pedig eléggé élvezhetetlen. (Bizony, ezt még azzal a kék-piros, eldobható szemüveggel lehetett megnézni.)

Elneveztek róla egy aszteoridát

1989 áprilisában Eric Elst csillagász felfedezett egy új aszteroidát, amikor az chilei Európai Déli Obszervatóriumban dolgozott. A szabálytalan alakú, szilárd anyagú, csillag körül keringő égitestet 8353 Megryannek nevezte el a színésznő nyolcvanas évekbeli népszerűségére tekintettel.

És egy frizura is a nevét viseli

A színésznő félhosszú, karakteres hajviselete Sally Herschberger keze munkája, amelyre a sztárfodrász azóta is csak Meg-frizuraként hivatkozik. „Vicces, ha híres a hajad – nyilatkozta Meg Ryan egy amerikai magazinnak 2017-ben. – Még mindig sokak viselik New Yorkban. Esetenként illik az illetőhöz, de többnyire nem, elvégre ez a kilencvenes években volt divat, eljárt az idő felette.”

Fotó: Columbia/Tristar

Háromszoros Golden Globe-jelölt

1990-ben (Harry és Sally), 1994-ben (A szerelem hullámhosszán) és 1999-ben (A szerelem hálójában) is a jelöltek között volt a legjobb női főszereplő filmmusical vagy vígjáték kategóriában, de sajnos egyszer sem térhetett haza díjjal a kezében a Golden Globe-díjátadóról. 

Az első szerepét egy reklámban kapta

Meg Ryan a karrierjét reklámfilmszereplőként kezdte, tinédzserként Barbie-hirdetésben tűnt fel, ebben az 1982-es gyorséttermi reklámban pedig olyan lelkes kiszolgálót alakít, hogy rögtön kedvünk lenne behabzsolni egy hamburgert.

Nem sok esélye volt A szerelem hullámhosszán női főszerepére

Nem Meg Ryannek szánták az azóta klasszikussá vált romantikus komédia főszerepét. Először Kim Basingert kérték fel Annie Reed megformálására, ő azonban túl bugyutának tartotta a forgatókönyvet, majd Jodie Foster is udvariasan visszautasította az ajánlatot. Miután Julia Roberts, Michelle Pfeiffer és Jennifer Jason Leigh is nemet mondott, Meg Ryané lett a szerep.

A Melrose Place sztárja volt a lakótársa

Meg Ryan és Daphne Zuniga között mindössze egy év a korkülönbség, a két színésznő között pedig szoros barátság alakult ki karrierjük kezdetén, amikor mindketten Los Angelesben próbálták megvetni a lábukat – és együtt béreltek lakást is. A két színésznő azóta is jó viszonyban van egymással.  

Fotó: Marcel Thomas/FilmMagic

A rendezéshez is van tehetsége

A színésznő 2015-ben debütált rendezőként. Az Ithaca című filmdráma a második világháború alatt játszódik, főszereplője egy biciklis levélkihordó kamaszfiú. A filmben nemcsak Meg Ryan, de régi barátja és kollégája, Tom Hanks is feltűnik.

A Savage Garden dalt írt róla

A kéttagú ausztrál popduó annyira odáig volt a színésznőért, hogy még dalt is írt róla. Na nem a leghíresebb slágerüket, a Truly, Madly, Deeplyt ihlette Meg Ryan, hanem az 1997-es All Around Me című számot.

Forrás: eightieskids.com, diply.com