Egyelőre megnyugodhatunk: lesz 19. évad is.

Tavaly év végén futótűzként terjedt a hír, miszerint Ellen Pompeo véget vetne minden idők leghosszabb ideje futó kórházsorozatának. „Próbálok arra fókuszálni, hogy mindenkit meggyőzzek róla: be kéne fejezni” – nyilatkozta akkor az Insidernek. „Úgy érzem, én vagyok a legnaivabb a csapatból, aki egyre csak azt kérdezgeti: »Mégis mi lesz a sztori, milyen történetet fogunk elmesélni?« A többiek meg csak legyintenek: »Kit érdekel, Ellen? Egy csillió dollárt keresünk vele!«.”

Régóta tervezi a kiszállást

Pompeónak már jó ideje elege van a több mint 15 éve tartó mókuskerékből. Volt, hogy egyenesen azt mondta, már egyáltalán nem érdekli a színészi karrierje folytatása. Egy másik alkalommal a Grace klinika utáni szakmai életéről elmélkedett egy rádióműsorban, és kifejtette, hogy nem mozifilmekben képzeli el a jövőjét, sokkal inkább valamilyen streaming műfajban gondolkodik.

Pompeo már régóta több lábon áll, 2011-ben saját produkciós céget alapított Calamity Jane néven, amely jelenleg az HBO Maxnak fejleszt egy fekete komédia sorozatot Kristin Davis (a Szex és New York Charlotte-ja) főszereplésével. Tavaly szeptemberben saját podcast műsora is indult Tell me with Ellen Pompeo címmel, amelyben eddig olyan hírességek fordultak meg, mint Cindy Crawford vagy Emily Ratajkowski, de nem maradhatott ki a Grace Klinika két legszexibb dokiját alakító Patrick Dempsey-Eric Dane páros sem.

Dr. Derek Shepherd (b., Dempsey) és dr. Mark Sloan (Dane) voltak a sorozat szívtiprói (Fotó: Eric McCandless/Disney General Entertainment Content/Getty Images)

Szintet lépett

Mindezek után meglepőnek tűnhet, hogy Pompeo újabb, egyéves szerződést írt alá az ABC tévécsatornával, amelynek értelmében nemcsak Meredith Grey karakterét viszi tovább a 19. évadban, hanem a sorozat executive producerévé is előlép. Arról egyelőre nincs hivatalos hír, hogy ez lesz-e az ABC első számú sikersorozatának befejező évada, az azonban biztos, hogy a csatornának nem akaródzik megválni az aranytojást tojó tyúktól, ami elképesztő mennyiségű pénzt hoz a konyhára.

 A 2005-ben indult sorozat eredeti szereplői közül már csak hárman maradtak: James Pickens Jr., Chandra Wilson és Ellen Pompeo (Fotó: Getty Images)

Ha kiszáll, akkor vége

Ha az anyagiakról van szó, Ellen Pompeo sem panaszkodhat. 2018-ban a világ egyik legjobban fizetett sorozatszínésznőjévé lépett elő, 575 ezer dolláros epizódonkénti fizetéssel és évi 20 millió dolláros bevétellel, ehhez azonban az kellett, hogy bátrabban kiálljon magáért a csatornával történő bértárgyalások során.

A sorozatbeli szerelmét, Derek Sheperdöt alakító Patrick Dempsey az első években kétszer annyit keresett, mint Pompeo, ezt azonban az idő múlásával már nem lehetett Dempsey nagyobb tévés rutinjával magyarázni. Pompeo helyzete akkor vált igazán sziklaszilárddá, amikor Dempsey-t kiírták a Grace Klinikából, hiszen így ő lett a sorozat minden szempontból legértékesebb szereplője.

Kép: Mark Davis/Getty Images

Shonda Rhimes (a fenti képen balra Pompeoval), a sorozat kitalálója és producere 2017-ben egyértelműsítette az E! magazinnak, hogy ha Pompeo kiszáll, akkor ő is: „Ellen és én megállapodtunk, hogy addig csinálom a sorozatot, amíg ő is benne van. Tehát addig fog tartani, amíg mindketten úgy akarjuk. Ha azt mondja, fejezzük be, befejezzük.”

Kiemelt kép: Getty Images