A családi témák mindig is a filmipar kedvencei voltak, de ezek közül is kiemelkedő szerep jutott a nagyszülő-unoka viszony bemutatásának, amire most hat példát is hoztunk. Nincs közöttük két egyforma, ahogyan nincs két egyforma nagyszülő-unoka kapcsolat sem, de nem is ez a fontos, hanem, hogy ezeket nézve közelebb kerülhetünk egymáshoz.

Neveletlen hercegnő (2001)

Mia (Anne Hathaway) teljesen átlagos kamaszlány: vicces, okos, esetlen, és reménytelenül szerelmes a középiskola legmenőbb fiújába, aki természetesen tudomást sem vesz róla. Legalábbis egészen addig, míg fel nem tűnik a színen Mia nagymamája (Julie Andrews), aki Genovia királynője és azért érkezett, hogy átadja a lánynak a trónt. A mit sem sejtő tinédzser világa tótágast áll miután kiderül a titok: népszerűtlen kamaszból ő lesz a gimnázium első számú kedvence. Klisék ide vagy oda, nekünk ez a film a mai napig nagy kedvencünk – szerintünk bármelyik felnövekvő generáció azonosulni tud a főhőssel. :)

Charlie és a csokigyár (2005)

Tizenöt évvel ezelőtt Willy Wonka (Johnny Depp), a titokzatos csokigyáros egyszerűen bezárta az üzeme kapuit. Azóta senki nem tette be a lábát a gyárába, sőt, maga Wonka úr sem mutatkozott. Az egyetlen nyoma annak, hogy az üzem teljes kapacitással működik, a kiáramló édesség, amit a világ minden részén imádnak. Egy nap azonban megtörténik a csoda: a csokigyáros öt szerencsés gyerek ­­– és a hozzátartozóik – előtt megnyitja az édességüzemet. A nagy szegénységben élő Charlie (Freddie Highmore) is a nyertesek közöttük van: a fiú Joe nagyapával (David Kelly) karöltve indul útnak, hogy felfedezze a titokzatos birodalmat, nem sejtve mi vár rá odabent… Egy biztos, mi is szívesen körbenéznénk a varázslatos édességbirodalomban.

A család kicsi kincse (2006)

Olive (Abigail Breslin) családja kicsit sem átlagos. Apja (Greg Kinnear) a világ legpechesebb karriertanácsadója, Frank bácsikája (Steve Carell) kisiklott irodalomtanár, aki a saját neméhez vonzódik, anyja (Toni Colette) a túlhajszolt családanya mintapéldánya, míg a kislány tinédzser bátyja (Paul Dano) némasági fogadalmat tett és egyetlen szót sem hajlandó kiejteni a száján. Talán csak a nagypapa (Alan Arkin) lóg ki a sorból állandó jókedvével – bár ebben egy kis tudatmódosításnak is szerepe van. Amikor a kislányt beválogatják A család kicsi kincse nevű szépségverseny döntősei közé, az egész család felkerekedik, hogy együtt drukkoljanak Olive-nak. A megmérettetésre való felkészítést a nagypapa vállalja el, aki sajátos módon értelmezi a szépségverseny fogalmát. Szerintünk minden családban elkélne egy ilyen nagyapó. ;)

A herceg menyasszonya (1987)

A gyermeki képzelet sok mindenre képes, akár egy egész mesét megeleveníthet: így történik ez A herceg menyasszonyában is. A cselekmény egy szokványos történetnek indul, unokával és nagypapával, hercegnővel és herceggel, ármánnyal és szerelemmel, de könyvben leírtak egyszer csak életre kelnek! Láthatjuk a Boglárka hercegnő (Robin Wright) kezére pályázó gonosz Humperdinck herceget (Chris Sarandon), sőt, a kicsi, de elszánt csapatot is a hercegnő igaz szerelmének (Cary Elwes) vezetésével, akik mindent megtesznek, hogy kiszabadítsák a királylányt. Klasszikus családi film, klasszikus mondanivalóval – ezért szeretjük.

Apád-anyád idejöjjön! (1998)

A helyzet a következő: nyári táborba mész, ahol találkozol az eltitkolt ikertestvéreddel. A kérdés, mit teszel? Az egyik lehetőség, hogy számon kéred a szüleiden a dolgot, a másik – és egyben veszélyesebb –, hogy helyet cserélsz a testvéreddel, hogy megismerhesd a családodat. Hallie és Annie (Lindsay Lohan) az utóbbi mellett dönt, méghozzá azzal a céllal, hogy újra összehozzák a szüleiket. A gyerekek szerint az, hogy a papa (Dennis Quaid) éppen házasodásra adná a fejét, pusztán részletkérdés. Az ikrek mindent bevetnek, hogy megakadályozzák a nászt – ebben a nagypapának és a segítőkész alkalmazottaknak is nagy szerep jut.

Szülői felügyelet nélkül (2012)

Artie (Billy Crystal) régi vágású nagypapa, három csirkefogó unokával, akikkel folyton csak a baj van. Amikor Artie-t arra kéri a lánya (Marisa Tomei), hogy ismét vigyázzon a kicsikre, a férfi felkerekedik, hogy néhány napot a csemetékkel töltsön, ám hamar kiderül, hogy a nevelési módszerei már idejét múltak és nem működnek a 21. században felnőtt gyerekeken. Tanulságos komédia kicsiknek és a hasonló cipőben járó nagyszülőknek is. ;)

A 2017/21. Nők Lapja számában bővebben olvashattok arról, mit lehet tenni azért, hogy a nagyszülők és az unokák viszonya kiegyensúlyozottabb legyen (ha nem az). A magazin az előfizetőkhöz május 23-án, az újságárusokhoz pedig május 24-én érkezik.

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb