Egy friss lista szerint Peter Jackson, A Gyűrűk ura-filmek rendezője a leggazdagabb a show-bizniszben.

A Forbes magazin legújabb top 10-es listáján színészek, zenészek és rendezők is szerepelnek. Egy közös van bennük: mind férfiak.

Cégeladás és reklámbevételek

Peter Jackson, új-zélandi rendező 2021-ben 580 millió dollárt (kb. 180,5 milliárd forintot) keresett, elsősorban vizuális effektusokkal foglalkozó cége, a Weta Digital egy részének eladásából. Ezzel Jackson – Steven Spielberg és George Lucas után –  a harmadik a történelemben, aki filmkészítésből milliárdos lett –  írta a Guardian online kiadása. A szórakoztatóipar tíz leggazdagabbjának listáján csak férfiak szerepelnek, mint például Bob Dylan, Paul Simon és Bruce Springsteen, akik mindhárman eredeti felvételeik katalógusának eladásával tettek szert hatalmas bevételre. Springsteen a becslések szerint 500 millió dollárt kapott a Sony Musictól.

A South Park című képregénysorozat készítői, Trey Parker and Matt Stone a hatodik helyre futottak be 210 millióval, miután aláírtak egy hatéves, 900 milliós szerződést a Paramount+ streamingszolgáltatóval számos film elkészítésére. Kanye West és Jay-Z zenészek, valamint Dwayne Johnson („A Szikla”) színész szintén bejutott az első tíz közé zenéik és filmjeik bevételei révén, de reklámszerepléseik is sokat nyomtak a latban. West edzőcipőt, Jay-Z pezsgőt, Johnson pedig tequilát hirdetett.

De hol vannak a nők?

Női művészeknek csak a top húszba sikerült bejutniuk: összesen hárman zárkóztak fel férfitársaik mögé.

Reese Witherspoon még úgyis csak a 12. helyet tudta megszerezni, hogy tavaly ő volt a legjobban kereső nő a szórakoztatóiparban.

Hello Sunshine nevű, elsősorban női történekkel foglalkozó produkciós cége 115 milliós bevételre tett szert, az Apple TV-n futó The Morning Show-ban játszott szerepe mintegy 20 millió dollárt hozott.

A leggazdagabb női hírességekről írt korábbi cikkünkben csak úgy röpködtek a dollármilliók, ez azonban még mindig kispálya a férfiak árbevételeihez képest. A nők annak ellenére alulreprezentáltak a leggazdagabbak listáján, hogy számos színésznőnek komoly produkciós cége van, amelyek egyre több sikeres projektet visznek. (A dologban már csak amiatt is pikáns, hogy a filmgyártás hajnalán hét éven keresztül, 1916 és 1923 között, a nők nagyobb befolyással bírtak a szakmában, mint a férfiak.)
Jennifer Lopez már 2001-ben létrehozta Nuyorican Productions nevű filmgyártó cégét, amely a J.Lo főszereplésével készült Wall Street pillangói című film gyártásáért is felelt. Ezen a piacon régi motorosnak számít Drew Barrymore is, akinek 1995-ben alapított Flower Films nevű cége gyártott szinte minden olyan projektet, amelyben Barrymore feltűnt. A fiatalabbak közül Margot Robbie az egyik legsikeresebb, LuckyChap Entertainment nevű cége az Én, Tonya című filmmel mutatkozott be, amely a főszerepet játszó ausztrál színésznőnek Oscar-jelölést is hozott.

Forrás: MTI, Kiemelt kép: Getty Images