Nem is akármennyivel, és nem is akárhogyan – Jennifer Lopez filmgyártó cége egyre nagyobb babérokra tör. De rajta kívül is egy sor színésznőnek van filmgyártó cége Hollywoodban.

Talán kevesen tudják, de Jennifer Lopez nem csak mint énekes és színész keresi kenyerét és a dollármilliókat, hanem van egy filmgyártó cége is, a Nuyorican Productions, amelyet még 2001-ben hozott létre egykori menedzserével, Benny Medinával. A menedzserrel 2003-ban elváltak útjaik, a cég azonban azóta is működik – még hogy működik! Egészen nagyban, és egyre nagyobban játszanak. 2004-ben az HBO-nak gyártottak sorozatot, majd még abban az évben a Fox és a Regency Television cégekkel is leszerződtek. A Nuyorican gyártotta A Wall Street pillangói című filmet is J.Lo főszereplésével, most pedig a cég történetének eddigi legnagyobb dobása következik: a produkciós cég vezetői (Lopez és társa, Elaine Goldsmith-Thomas) egy sok éves szerződést írtak alá a Netflixszel, hogy játékfilmeket, sorozatokat és egyéb tartalmakat gyártsanak a streaming-szolgáltatónak. Mégpedig olyanokat, amelyek elsősorban női alkotók (színészek, rendezők, írók stb.) kezei alól jönnek majd ki, köztük is a hangsúly a diverzitáson lesz.

J.Lo visszatér a képernyőre

Lopeznek jelenleg is van két, a Netflixen futó nagy projektje. Az egyik a The Mother (Az anya) című akciófilm, amelyet Niki Caro rendez (ő rendezte többek között A bálnalovast, a Mulan filmváltozatát, az Anne, E-vel a végén!-t is), és amelyben J.Lo egy visszavonult orgyilkost alakít, aki önkéntes száműzetéséből tér vissza, hogy megvédje elhagyott lányát. A film forgatókönyvét a Lovecraft Country showrunnere (vezető producere), Misha Green írja Andrea Berloffal, ő az Egyenesen Comptonból (Straight Outta Compton) egyik forgatókönyvírója volt. 

A produkció mögött álló szellemi brigád tehát egészen erős, a készülő film kapcsán több forrás is Luc Besson Léon, a profi című filmjét emlegette, mint hangulatbeli elődjét. A The Motherben J.Lo producerként is dolgozik, a filmet pedig a Nuyorican Productions gyártja. A The Cipher egy regényadaptáció lesz, Isabella Maldonado The Cipher (Rejtjel) című könyvéből készül. Ebben szintén egy nagyon erős női karakter áll majd a középpontban: Lopez egy sorozatgyilkosra vadászó FBI ügynököt játszik majd, a gyilkos pedig különféle rejtvényeket hagy maga után, amelyek az emberölésekre utalnak.

Jennifer Lopez természetesen nagyon örül a Netflixes frigynek: „Nagyon boldog vagyok, hogy bejelenthetem a Netflixszel való partnerségünket. Elaine és én úgy gondoljuk, hogy nincs jobb partner számunkra, mint egy előremutató tartalomkészítő cég, amely megpróbál szembeszállni a bejáratott szokásokkal, és világszerte közvetlenül szolgáltatni a tartalmat azoknak a millióknak, akik a művészetekre és a szórakoztatásra már nem úgy tekintenek, mint amit a múlt határai és korlátai határoznak meg.” Scott Scuber, a Netflix egyik globális igazgatója is örül az együttműködésnek. Mint mondta, „Jennifer Lopez karrierjének minden szakaszában elemi erővel hatott a szórakoztatóiparra. Biztosak vagyunk benne, hogy ő és a Nuyorican továbbra is izgalmas történeteket, örömöt és persze sok inspirációt hoz majd a közönségnek szerte a világon.”

Női gyártócégek

Természetesen nem Jennifer Lopez az egyetlen színésznő, aki produkciós céget alapított. Az első, aki meglépte ezt Hollywoodban, Mabel Normand és Mary Pickford volt, de például Marilyn Monroe is a pionírok közé számít. Hosszú évtizedeken át nem volt jellemző, hogy a nőket is odaengedjék a filmezés húsosbödönje köré, de a modern időkben ez már másként van. Tudtad például, hogy a Tomb Raider sztárjának cége gyártotta az Eufória című sorozatot? Alicia Vikander az ügynökével, Charles Collier-vel alapította a Vikarious Productions nevű céget 2016-ban, és rögtön a korszakalkotó tinisorozat lett az első projektjük. Natalie Portman cége, a Handsomecharlie Films többek között a Csak szexre kellesz! című filmet gyártotta, Eva Longoria cége, a UnbeliEVAble Entertainment inkább sorozatokat készít. Van még filmgyártó cége Kerry Washingtonnak, Lisa Kudrownak, a Trónok harcából megismert Maisie Williamsnek, Queen Latifah-nak, Rose Byrne-nek, Salma Hayeknek, Sandra Bullocknak, és Jennifer Love Hewittnak is. De a szupersztárok közül is kiemelekdik néhány, akiknek cége már igen fontos tényezőnek számít a filmes szakmában. Lássuk csak, kik ők!

Drew Barrymore: Flower Films

A színész 1995-ben alapította cégét Nany Juvonennel, és azóta szinte minden projektet ők gyártottak, amelyben Barrymore-t láthattuk, köztük a Netflixes Dél-kaliforniai diéta című horrovígjáték sorozatot is.

Drew Barrymore a CBS csatorna This Morning című műsorában volt vendég műsorvezető néhány héttel ezelőtt.( Fotó: Michele Crowe/CBS/Getty Images)

Barrymore pedig nemcsak rendezte a 2009-es Hajrá, Bliss! Című filmet, de a producere is ő volt, természetesen cége égisze alatt. A Flower Filmshez köthető a Charlie angyalai és a Charlie angyalai: Teljes Gázzal is.

Margot Robbie: LuckyChap Entertainment

Az ausztrál színész 2014-ben alapította cégét. Az első film, amelynek producere és főszereplője is volt, az Én, Tonya volt. A LuckyChap Entertainment gyártotta a Dollface című sorozatot, a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) című filmet és a magyar mozikban most is látható Ígéretes fiatal nőt, Carey Mulligannel a főszerepben.

Margot Robbie a 2021-es Golden Globe-díjátadón. (Fotó: Christopher Polk/NBC/NBCU Photo Bank/Getty Images)

Reese Witherspoon: Hello Sunshine

A színésznő filmes cégeit a szakma vezető produkciós irodáiként tartják számon. Először a Type A Filmset alapította 2000-ben, majd a Pacific Standardet 2012-ben, amely már megalakulásakor azt tette központi céljává, hogy platformot adjon a tehetséges női filmeseknek és női történeteknek, ezzel a céggel gyártotta 2014 legnagyobb filmes durranását, a Holtodiglant.

Reese Witherspoon (Fotó: Robin Marchant/Getty Images)

Később indította el a gyártócég testvérét a Hello Sunshine-t, amely a Hatalmas kis hazugságokat gyártotta (Witherspoon nemcsak az egyik főszereplője, de producere is volt a sorozatnak). A tévés műfajban aztán az Apple TV+ zászlóshajójának számító The Morning Show-t hozták tető alá, illetve most is több műsor van fejlesztés alatt. 

Charlize Theron: Denver & Delilah Productions

A színésznő 2003-ban alapította céget, amit kutyái, Denver és Delilah után nevezett el. Producertársai Beth Kono és AJ Dix, akikkel nemcsak mozi-, de tévéfilmeket is gyártanak, mégpedig olyan témákról, amelyek máskülönben kimaradnának a szórakoztatóipar fősodrából.

Charlize Theron (Fotó: Gregg DeGuire/FilmMagic/Getty Images)

A színésznő felelt David Fincher Magyarországon is sokak által látott Mindhunter című sorozatáért éppúgy, mint a saját maga főszereplésével készül Atomszőkéért. A Lángoló agy című Netflix sorozatot is ők gyártották. Első produceri munkája a céggel egyébként A rém című film volt, amelynek főszerepét is ő alakította, és amiért meg is kapta 2004-ben a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Kiemelt kép: Getty Images