Csillogó birodalmak a Nők Lapja 2021/30. számának Sztár rovatában.

Más zsebében turkálni egyáltalán nem illik – viszont igazi bűnös élvezet. A dolog nemcsak nálunk össznemzeti sport, de a világ más részein is. Az angolszász országokban ráadásul mindez intézményesített, a show-biznisz szóösszetételben a biznisz arra utal: a híresség nem csupán művész, hanem egyszemélyes vállalat is. És mint ilyen, a teljesítménye átütő alakítások mellett a pénztárcája vastagságán keresztül is mérhető. Kezdjünk el tehát méricskélni!

Fogjuk látni, hogy akár a színészettel, akár a popszakmával kapcsolatban mesés vagyonokra lehet szert tenni. Hogy valaki nagyon gazdag hírességgé váljon, ahhoz szükség van tehetségre, de ennél jóval többre is. El kell kapni a korszellemet, az élére kell állni az új trendeknek. Iszonyú munkát befektetni a dologba, van, akinek már gyerekkorától kezdve. (Nem véletlen, hogy a hírnév és a vele járó gürizés a hétköznapi élettől való teljes elszakadás mellett nemritkán felőrli a személyiséget.) Nem árt, ha van egy jó ügynökünk, vagy akár egy egész menedzsmentünk, mert előbb-utóbb a hírességből üzletet lehet csiholni, a nevünkből pedig brandet és vállalatot építeni, majd eladni a legkülönbözőbb termékeket – lásd Gwyneth Paltrow és az illatgyertya. Az persze jellemző, hogy a show-biznisz az Egyesült Államokban virágzik legteljesebb pompájában – és hat az egész globális kultúrára –, így, ha egy híres nő valóban mesés vagyonra akar szert tenni, akkor nem árt, ha ott születik, vagy oda teszi át a székhelyét. De még itt is hátrányban van a férfiakkal szemben, hiszen egész mostanáig a férfi színészek többet kerestek Hollywoodban, mint kolléganőik. Szerencsére itt is elkezdődtek a változások, úgyhogy, ha hollywoodi karriert tervezgetnénk, ez már ne tartson bennünket vissza.

A képernyő nagyasszonyai

Hol lehet biztos adatokat találni a sztárok pontos vagyonáról? Leginkább sehol. Tele van a net becslésekkel, mivel elvétve találunk olyan hírességet, aki teljesen átlátszóvá, transzparenssé teszi gazdálkodását. Akár taktikai okokból, akár adóoptimalizálásból, de akár azért is, mert az irigység nemcsak mifelénk, de az egész bolygón tenyészik. Azt persze tudhatjuk, hogy nagyjából ki mennyi pénzt – vagy ami még menőbb: részesedést – kap egy-egy szerepéért, de a végeredményt csak találgatni lehet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .