10 szinkronhang, amit évtizedek óta kedvenceinkkel azonosítunk

Második alkalommal került megrendezésre a Szinkronikum gála, ahol a magyar szinkronmesterség legjobbjai kaptak elismerést. A szakma életműdíját idén Szersén Gyula színművész vehette át, aki többek között Charles Bronson és Terence Hill magyar hangjaként is ismert. Rajta kívül nyolc kategóriában kerültek még kiosztásra díjak. Az esemény apropóján kedvenc színészeinket és magyar hangjaikat gyűjtöttük össze.

Pierce Brosnan magyar hangja: Kautzky Armand

Valószínűleg nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy Kautzky Armand meglehetősen karakteres hangja szinte összeforrt Pierce Brosnan amerikai színésszel. A James Bond-filmeken túl számos alkalommal szinkronizálta már a magyar színész őt. Emellett megszólaltatta Tom Cruise-t és a fiatal Clint Eastwoodot is.

George Clooney magyar hangja: Szabó Sipos Barnabás

Szinte halljuk azt a bizonyos hangot a fejünkben, amelyen a hollywoodi híresség legtöbb filmjében magyarul megszólalt. Szabó Sipos Barnabás színművészt jól ismerhetjük: volt már bemondó, de egy magyar televíziós csatorna fő hangja is, leginkább mégis a filmszinkronok kapcsán tudjuk beazonosítani.

Julia Roberts magyar hangja: Tóth Enikő

Tóth Enikő már több mint 25 alkalommal szinkronizálta a színésznőt, legelőször 1989-ben az Acélmagnóliákban. Ezt követően Julia Roberts szinten minden filmjéhez őt kérték fel szinkron munkára. A magyar színésznő a legendás családi sorozat, a Váratlan utazás Olivia Kingjének és a francia televíziós sorozat, a Megperzselt szívek Hélène-jének is szinkronhangja volt.

Bruce Willis magyar hangja: Dörner György

Dörner György neve is ismerősen csenghet a filmek szerelmeseinek, számos Bruse Willis-mozi végén hallhattuk a magyar szín- és szinkronművész nevét. Ez az orgánum örökre a fülünkbe égett, sokak szerint karakteresebb és sokkal inkább illik az amerikai színészhez, mint az eredeti hangja. Dörner nem csak neki, de többek között Eddie Murphynek és Michael Douglasnek is kölcsönözte már a hangját több magyar filmben.

Sharon Stone magyar hangja: Básti Juli

Básti Juli jellegzetes hangja több filmben és sorozatban is feltűnt az elmúlt évek során – ki ne emlékezne például az Egy rém rendes család Peggyjére, vagy Sharon Stone egyik leghíresebb filmjére, az Elemi ösztönre. A magyar művész olyan színésznőknek adott még hangot a vásznon, mint Demi Moore, Melani Griffith, Mery Streep vagy éppen Kim Basinger.

Nicolas Cage magyar hangja: Józsa Imre

Józsa Imre szintén nem ismeretlen a magyar közönség előtt – hogy is felejthetnénk ezt a különleges orgánumot, ami nemcsak Nicolas Cage, de a Vészhelyzet Green dokija, valamint Chevy Chase magyar hangja is volt.

Jennifer Aniston magyar hangja: Kökényessy Ági

Kökényessy Ági neve és hangja szinte „összenőtt” az amerikai színésznőével: a Jóbarátok-sorozat mellett mozifilmjeiben is szinkronizálta őt. Jól ismert csacsogó hangján Sophie Marceau, Lucy Liu és Reese Witherspoon is megszólalt már.

Jim Carrey magyar hangja: Kerekes József

A vígjátékairól és nevettető szerepeiről ismert Jim Carrey állandó magyar hangja Kerekes József, aki szerintünk tökéletesen illeszkedik a színészóriás karakteréhez, legyen szó könnyedebb vagy éppen drámai alakításokról. A szinkronszínész emellett például a Shrek szamárjának, de a Trónok harca egyik szereplőjének, Varysnak is adta már a hangját.

Gwyneth Paltrow magyar hangja: Nagy-Kálózy Eszter

A törékeny megjelenésű magyar színésznő több hozzá hasonló kaliberű hírességet szinkronizált már. Mind közül talán Gwyneth Paltrow és Julianne Moore a két legismertebb, de ő volt például a Mátrix-trilógia Carrie-Ann Mossának magyar hangja is.

Sandra Bullock magyar hangja: Für Anikó

Für Anikó is több színésznőnek kölcsönözte már különleges hangját. Sandra Bullock az egyikük, de nem hagyhatjuk ki a felsorolásból Cameron Diazt vagy Uma Thurmant sem. Ha pedig azt mondjuk Született feleségek, talán mindenkinek eszébe jut Lynette karaktere.

 

Szöveg: L. J.

Képek : Pinterest