Játszott már sármos rosszfiút, amerikai elnököt, rendőrt, sőt, törtető tőzsdecápát is, és mind filmjében kiváló alakítást nyújtott. Michael Douglas a '80-as és '90-es évek bálványa sokunk szívét elrabolta karaktereivel. Születésnapja alkalmából néhány róla szóló érdekességgel készültünk.

Aranyifjúból a filmgyár kedvence

Michael Douglast középiskolai tanulmányai után felvették a neves Yale Egyetemre, ám ő mégis inkább a Santa Barbarai Főiskolát választotta. Először úgy tűnt, ezt sem fejezi be, mert egy hippi kommunához csatlakozva élte a hollywoodi aranyifjak életét, végül mégis lediplomázott.

Baráti kapcsolatok

A ’60-as években Danny DeVitóval bérletek közösen lakást New York belvárosában. A két színész később A smaragd románca, A Nílus gyöngye és a Rózsák háborúja című filmekben is együtt szerepelt – azóta is barátság fűzi őket össze.

A béke harcosa

Az Oscar-díjas sztár a ’90-es évek óta az ENSZ békenagyköveteként is tevékenykedik, célja az emberi jogok érvényesítése, illetve a nukleáris fegyverek teljese leszerelése.

Holtpont a filmezésben

1980-ban súlyosan megsérült egy síbaleset következtében, ezért a karrierje évekre parkolópályára került. Csak 1983-ben tért vissza a filmvászonra A törvény ökle című film főszerepében.

Katonai kiképzés

A színész szülei, Kirk Douglas és Diana Dill mindketten elfoglalt színészek voltak, ezért Michaelt a Black Fox nevű katonai akadémiára íratták be, hogy több figyelmet kapjon és nem mellesleg fegyelmet tanuljon. A sztár azonban mindig izgalommal várta a szünidőt, mert ilyenkor elkísérhette apját a forgatásokra. Az alma nem esett messze a fájától. :)

Apai intelmek

Kirk Douglas mindent megtett, hogy fiait távol tartsa a filmezéstől, mert azt gondolta sokszor túlságosan leereszkedő a szakma, Michael azonban hajthatatlan volt. Első filmje, Az óriás árnyéka 1966-ban debütált, de ebben csak egy egészen kis szerep jutott neki: autósofőrt alakított.

Kiegyensúlyozott magánélet

Sokakat megbotránkoztatott, amikor 2000-ben feleségül vette a nála 25 évvel fiatalabb Catherine Zeta-Jonest, pedig a színész korábbi felesége, Diandra Douglas is 16 évvel volt fiatalabb nála. A pár egyébként rácáfolt a kételkedőkre, hiszen már 1998 óta együtt vannak és nevelik gyermekeiket.

Filmtörténeti siker

A színész volt a producere a Száll a kakukk fészkére című filmnek, ami minden idők egyik legtöbb Oscar-díját bezsebelő alkotása. A mozi 1976-ban elhozta a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek (Miloš Forman), a legjobb férfi főszereplőnek (Jack Nicholson), a legjobb női főszereplőnek (Louise Fletcher) és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó aranyszobrocskát is. Ezzel a színész producerként is beírta magát a filmtörténelembe.

Az Akadémia is díjazta

1987-ben a Tőzsdecápák című filmben nyújtott szerepéért újabb Oscart zsebelhetett be, méghozzá a legjobb férfi főszereplő kategóriájában.

A betegség sem állhatja útját

2012-ben rákot diagnosztizáltak nála, melyet a sajtó tévesen torokrákként „tálalt”, de valójában szájüregi daganata volt. 2013-ban ő maga nyilatkozta, hogy a kezelések véget értek és jól van, ám 2016-ban újra visszatért a betegsége. A forgatásokkal azonban nem állt le, most éppen a Marvel-univerzum egyik sikerfilmje, az Ant-man második részét forgatja.

Szöveg: D.A.

Fotó: theredlist.com

(imdb.com, readitforward.com)