Dr. Rosstól Michael Claytonig – Kedvenc George Clooney-karaktereink a filmvászonról

George Clooney a pályája során a nőcsábász gyerekorvostól kezdve egészen a magát Jedi lovagnak képzelő katonáig szinte mindent eljátszott, de számunkra a következő szerepekben volt igazán felejthetetlen.

Dr. Doug Ross (Vészhelyzet)

Egy tipikus nőcsábásznak, akinek egyébként aranyból van a szíve, az emberek sok mindent elnéznek, de ha az illető mindennek tetejébe még gyerekorvos is, akkor aztán tényleg nem lehet neki ellenállni. Dr. Doug Ross minket is a bűvkörébe vont – annak ellenére, hogy 18 éve láttuk utoljára a színészt ebben a szerepben, még mindig elolvadunk, ha rá gondolunk.

Bruce Wayne/Batman (Batman és Robin)

A legtöbb kritikus szerint a Batman-filmek közül ez a legrosszabb, sőt, Clooney alakítását egészen csapnivalónak ítélték, de nem értünk egyet. Szerintünk a színész remekül hozza a nemtörődöm playboy figuráját, aki éjszakánként denevérbőrbe bújva bűnözőkre vadászik. Mi pont ebben a látszólagos lazaságban látjuk a karakter értékét.

Danny Ocean (Ocean’s trilógia)

Vannak ellenszenves tolvajok, akiket legszívesebben rács mögött látnánk, és van Danny Ocean, akinek ugyan a szeme sem áll jól, mégis drukkolunk neki, hogy megszerezze azt, amit szeretne. Hát igen, a rosszfiúk a legtöbbször vonzóak…

Jack Taylor (Szép kis nap!)

Amíg Amal Alamuddint feleségül nem vette, a színész köztudottan irtózott még a családalapítás gondolatától is, ő volt Hollywood megrögzött agglegénye. Pont ezért annyira üdítő Jack Taylor, az egyedülálló, lányos apa szerepében látni – a valóság és a fikció ellentmondása rendkívül szórakoztató.

Archie Gates (Sivatagi cápák)

Az unatkozó őrnagy társaival együtt úgy dönt, hogy az öbölháború tűzszünetét kihasználva ellopja az iraki hadsereg által őrzött aranyrudakat. Ez a fajta arrogancia még George Clooney-tól is sok, de a karakter olyan változáson megy keresztül, hogy a film közepére az ellenszenvünk szinte egy csapásra szimpátiává változik.

Michael Clayton (Michael Clayton)

Bár a színész a vígjátékok hanyag főhősét bámulatosan alakítja, azért van egy komoly oldala is, ami a Michael Clayton című filmben egyértelműen megmutatkozik. Nem véletlen jelölték 2008-ban a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára. Szerintünk, ha Clooney valóban ügyvéd lenne – akárcsak Michael Clayton –, akkor pont ugyanilyen elszántsággal igyekezne kideríteni az igazságot.

https://www.youtube.com/watch?v=6E2z-1Mi6Zo

Matt King (Utódok)

Nem elég, hogy a felesége kómában fekszik, hogy a kamasz lánya kezelhetetlen, hogy a családi birtok jövőjéről döntenie kell, Matt King még azt is megtudja, hogy a nejének viszonya volt, ezért elindul felkutatni a másik férfit. Clooney-t láthattuk már a magabiztos macsó, a naplopó kasszafúró, sőt, még a pénzéhes amerikai katona szerepében is, viszont ennyire érzékenynek és sebezhetőnek még egyetlen alakításában sem mutatkozott korábban. Ezért is lett az egyik kedvencünk.

Lyn Cassady (Kecskebűvölők)

Ezt a filmet nem kizárólag a mondanivalója miatt kedveljük – bár az is megérne néhány gondolatot –, sokkal inkább azért, mert a színész tudja, hogyan mutassa meg ironikus és humoros oldalát, ami rendkívül jól áll neki. Még akkor is, ha közben Jedi lovagnak képzeli magát.

 

Kedvelitek a színészt? Akkor ne hagyjátok ki vele készült címlapinterjúnkat a Nők Lapja 2017/46. számában! A magazin az előfizetőkhöz november 14-én, az újságárusokhoz pedig 15-én érkezik.

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest