A többszörös Golden Globe-díjas színész és filmproducer hiába közelít a hatodik x-hez, fiatalos és mindig mosolygós megjelenése miatt ezt akár le is tagadhatná. A jelenleg is aktív és köztudottan önmaga kaszkadőrét játszó hírességről születésnapja alkalmából gyűjtöttünk össze izgalmas érdekességeket.

A rekorder

1962-ben született a New York-i Syracuse-ban, teljes neve Thomas Cruise Mapother IV. Ő volt az első olyan színész, akinek öt egymást követő filmje is túllépte a 100 millió dolláros hazai bevételt: Egy becsületbeli ügy (1992), A cég (1993), Interjú a vámpírral (1994), Mission: Impossible (1996), A Jerry Maguire – A nagy hátraarc (1996).

Nehéz sors

Cruise nem volt jó kapcsolatban az apjával, aki rendszeresen bántalmazta őt és anyját is. 12 éves korára egyedül maradtak, emiatt aztán neki kellett munkát vállalnia, hogy segítsen édesanyjának kifizetni a számlákat és eltartani három lánytestvérét. A Mapother nevet emiatt hagyta el.

Szerelem háromszor

Első felesége a színésznő Mimi Rogers volt (1987-1990), második neje Nicole Kidman (1990-2001), a harmadik pedig Katie Holmes (2006-2012). Három gyermeke van: Isabella Jane Kidman Cruise-t 1992-ben, Connor Antony Kidman Cruise-t 1995-ben adoptálták, Suri Cruise pedig 2006-ban született.

Majdnem nem lett színész

Tom vallásos neveltetésben részesült, gyerekkorában katolikus papnak készült. 14 évesen részt is vett egy ferences szemináriumon, de személyisége nem tűnt alkalmasnak a hivatásra, és Hollywood csábítása is sokkal erőteljesebbnek bizonyult.

Mesehős képében

Tom származását tekintve német, ír és angol. Vonásaira sokan felfigyeltek, például az 1992-es Aladdin játékfilm alkotói, akik a fiatal főhőst róla modellezték.

Az átütő siker

Az átütő sikert az 1983-as Kockázatos üzlet hozta meg neki. A film után vált igazi sztárrá, de nemcsak neki hozta meg az áttörést a mozi, az általa viselt napszemüveg gyártója hatalmas forgalmat generált a bemutató utáni időszakban.

Tom Cruise-nap

Japánban 2006 óta október 10-e hivatalos Tom Cruise-nap. A színész ugyanis valóságos hős az ázsiai országban, ahol többször járt már, mint bármelyik hollywoodi filmsztár. A rajongóktól sem zárkózik el, szeret fotózkodni velük és komolyan veszi a japán kultúrát is.

Igen a Top Gunra

Egyik legnagyobb sikere az 1986-os Top Gun című film volt, amire először nemet mondott, ugyanis nem tetszett neki a film hidegháborús üzenete. Végül egy vadászgépes próbakörrel győzte meg a színészt a producer. Az út nem volt zökkenőmentes, de a leszállást követően azonnal telefont ragadott és igent mondott a mozira.

Hős a mozikban, hős az életben

Tom Cruise szeret hősöket alakítani, inkább ilyen karaktereket játszik a mozikban is, mintsem negatív alakokat. Párszor a való életben is eljátszhatta a hőst. Például amikor észrevette, hogy egy nőt éppen ki rabolnak az utcán, rögtön a tettes nyomába eredt. Olyan is előfordult, hogy egy cserbenhagyásos gázolás áldozatát szállította be a kórházba. A nőnek nem volt biztosítása, így a színész a nem csekély – hétezer dolláros – számlát is rendezte.

A folytatás

A színész jelenleg a Top Gun 2-t forgatja, 32 év elteltével ugyanis folytatódik a történet. A Maverick munkacímen futó moziban Tom ismét vadászpilótát alakít, a film előreláthatólag jövő júliusban debütálhat. Mi már nagyon várjuk!

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest, The Red List

(uselessdaily.com)