A menyasszonyi ruha divat évszakról-évszakra változik, mégis akad néhány híresebb darab az elmúlt évszázadból, amit sosem felejthetünk el. Nem állítjuk, hogy az összeset szívesen viselnénk, de tény, hogy a maga nemében mindegyik jelenség.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg

erzsébet-fülöp

A királyi pár 1947-ben házasodott össze, Erzsébetnek, mint királyi fenségnek pedig kijárt az elefántcsont szatén ruha, tízezer fehér gyönggyel és ezüstszálakkal díszítve. A tiara volt egyedül a saját tulajdona, az édesanyjától kölcsönözte.

Jacqueline Bouvier és John F. Kennedy

jackie-jfk

Jackie Kennedy selyem taft ruhája egy szűk míderből és egy hullámzó, kerek szoknyából állt, melyet apró virágok díszítettek, de a gyöngysor és a hófehér kesztyű tette igazán emlékezetessé, amely a ceremónia után védjegyévé vált. Az esküvőre 1953-ban került sor a Hammersmith Farmon, Rhode Island-en, a ruhát Ann Lowe tervezte.

Audrey Hepburn és Mel Ferrer

audrey-mel

1954-ben kötötte össze az életét a stílusikon és Mel Ferrer, házasságuk 14 évig tartott. Audrey egy Pierre Balmain által tervezett darabban vonult oltárhoz, mely az ötvenes évekre jellemző balerina stílust idézte, mindezt pedig egy rózsakoszórúval egészítette ki, amit rövid hajába tűzött.

Grace Kelly és Rainier monacói herceg

grace-kelly

A színésznőből lett hercegné ruháját az MGM filmstúdió egyik jelmeztervezője, Helen Rose készítette, akinek három tucat varrónő segédkezett a 23 méter selyem taftból, antik csipkéből és gyöngyökből készült ruha összeállításában. Grace Kelly 1956-ban mondta ki a boldogító igent, és bár úgy tűnt, hogy igazi tündérmese a története, sajnos férjével hamar megromlott a viszonya.

Joanne Woodward és Paul Newman

joanne-paul

1958-ban házasodott össze a sztárpár, méghozzá Las Vegasban, ez azonban nem egy meggondolatlan döntés volt, legendás szerelmük ugyanis több mint öt évtizeden át tartott, és bár biztos voltak hullámvölgyek az ő kapcsolatukban is, bebizonyították, hogy az álomgyárban is születhetnek sírig tartó szerelmek.

Elizabeth Taylor és Richard Burton

elizabeth-richard

A se veled, se nélküled kapcsolatban élő Elizabeth Taylor és Richard Burton kétszer is összeházasodott, a képen az első, 1964-es házasságkötésük látható, ahol a menyasszony egy halványsárga ruhát viselt – ez már ötödik házassága volt, így érthető, hogy nem ragaszkodott a fehérhez.

Mia Farrow és Frank Sinatra

mia-farrow-frank-sinatra

1966-ban kötötte össze az életét Mia Farrow és Frank Sinatra, akik között 29 év volt a korkülönbség. Ám nem csak ez volt szokatlan párosítás, míg a színésznő kortársai igyekeztek elegáns női oldalukat megmutatni, Mia a minimalizmus és a modern stílus keverékére szavazott.

Bianca Pérez-Mora Macias és Mick Jagger

bianca-mick

Bianca Jagger esküvői ruhaválasztása korántsem mondható szokványosnak, hiszen egy fehér maxiszoknyát, illetve egy Yves Saint Laurent kabátot húzott, ami alatt stílusosan nem viselt semmit. Szinte olyan, mintha nem is 1971-et, hanem 2017-et írnánk.

Diana hercegnő és Károly herceg

diana-károly

Az Elizabeth Emmanuel ruha, amelyet Diana hercegnő viselt 1981-ben grandiózus volt minden tekintetben. Uszálya közel hat méter hosszan nyúlt el mögötte, de nem spóroltak a fodrokkal és a puffokkal sem rajta. Az i-re a pontot mégis egy 18 karátos, patkó alakú gyémánt tette fel, ezen keresztül fűzték össze a darab hátulját.

Cindy Crawford és Rande Gerber

cindy

szupermodell és párja úgy döntöttek, nem csinálnak nagy felhajtást az esküvőből. A menyasszony egy John Galliano által tervezett darabot viselt, ami jobban hasonlított egy hálóingre, mint egy menyasszonyi ruhára, de kedvese sem vitte túlzásba az öltözködést. 1998-ban a tengerparton mondták ki az igeneket, azóta is az egyik legszebb hollywoodi házasság az övék.

Victoria és David Beckham

victoria-david

A futballista és az egykori Spice Girl 1999-ben kötötték össze az életüket. Victoria – aki már akkor is a divat szerelmese volt – egy nagy, abroncsos Vera Wang ruha mellett tette le a voksát, mely fényes szaténból készült, de ezt leszámítva mentes volt minden cicomától.

Jennifer Aniston és Brad Pitt

jennifer-brad

Nagyon kevés információ szivárgott ki az álompárnak hitt Jennifer Aniston és Brad Pitt 2000-es házasságkötéséről, de annyi biztos, hogy a menyasszony egy selyemből és szaténból készült Lawrence Steele ruhát viselt, fátylát pedig Swarovski kristályok ékesítették.

Katie Holmes és Tom Cruise

katie-holmes-tom-cruise

A pár 2006-os olaszországi esküvője nagyszabású rendezvény volt, semmin sem spóroltak, így természetesen a ruhán sem. A Giorgio Armani-modell, amely szabadon hagyta a színésznő vállát, igazi mestermunka lett.

Katalin hercegné és Vilmos herceg

katalin-vilmos

2011-ben több száz vendég és több millió televíziónéző szeme láttára mondta ki a boldogító igent Kate Middleton és Vilmos herceg. Az ara ruhája azonban az utolsó pillanatig találgatások tárgyát képezte, senki nem tudta, kit bízott meg a tervezéssel. Végül, mint kiderült, Sarah Burton, az Alexander McQueen kreatív igazgatója állt a csodás, csipke rátétes darab mögött, amin az Egyesült Királyság négy jelképe, a rózsa, a nárcisz, a bogáncs és a lóhere is megjelent.

Kate Moss és Jamie Hince

kate-moss

Szintén 2011-ben kötötte össze életét a topmodell és zenész vőlegénye. A John Galliano-modell, melyet a menyasszony viselt egy egyszerű, nosztalgikus, kicsit hippis beütésű darab volt, ami tökéletesen tükrözte Kate személyiségét.

 

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest, theredlist.com