Richard Burton öt filmje, amiben nagyon szerettük a színész játékát

Igazi nagybetűs férfi volt, kora Don Juanja, aki Elizabeth Taylort kétszer is oltár elé vezette. Szerepeiben általában karizmatikus férfiakat alakított, méghozzá nem is akárhogyan: hétszer jelölték Oscar-díjra, kétszer pedig meg is kapta az elismerést. A színészóriás szerintünk legjobb filmjeit vettük górcső alá.

Dühöngő ifjúság (1958)

A film főszereplője az örökké dühös és frusztrált Jimmy Porter egy egész, érvényesülni képtelen és jövőkép nélküli generációt jelképez. A perifériára szorult fiatal minden elégedetlenségét feleségén tölti ki, aki emiatt terhesen elhagyja. Ezt követően szenvedélyes viszony alakul ki Alison legjobb barátnője és Jimmy között, tovább bonyolítva az így is kilátástalan helyzetet.

Ezért szerettük benne: Richard Burton elképesztő szenvedéllyel, tele erővel és fékezhetetlen indulatokkal játssza Jimmy szerepét, ami méltán hozta meg számára a világhírt.

Kleopátra (1963)

A film forgatása alatt szövődött szerelem Elizabeth Taylor és Richard Burton között. Az alkotás nehezen és sok viszontagságot követően készült el: hol Elizabeth Taylor betegsége miatt kellett leállítani a munkálatokat, hol a pénzhiány szólt közbe, hol pedig a házas Richard Burton és a férjezett színésznő szerelme miatt kirobbanó botrány akadályozta a létrejöttét. Az eredetileg négyórás alkotást azonban ma már a filmtörténet egyik legnagyobb művének tartják.

Ezért szerettük benne: Kleopátra és Marcus Antonius egymás iránti vonzalmáról évezredes krónikák szóltak, Richard Burton pedig igazán hiteles volt a rajongó szerelmes szerepében, aki életét is képes odaadni szíve hölgyért.

A makrancos hölgy (1967)

Nincs olyan erőskezű férfi a vidéken, aki kezelni tudná a dacos Katalint. Az érdes modorú és tüskés nyelvű lányt a családja eszeveszettül próbálja férjhez adni, hiszen míg ő nem kelt el, addig húga sem fogadhatja el az őt ostromló kérők egyikét. Egy nap azonban a városba érkezik a gazdag feleséget kereső Petruchio (Richard Burton), akinek a határozottsága és kitartása tökéletes ahhoz, hogy betörjön egy vad nőt.

Ezért szerettük benne: Petruchio tele van eltökéltséggel, türelemmel és humorral – így pedig egy nőt sem nehéz levenni a lábáról.

Nem félünk a farkastól (1966)

Egy feszültséggel teli dráma, aminek szálai lassan bontakoznak ki. A történet egy házaspárról szól, akik egy partiról hazatérve vitatkozni kezdenek. A dolog nem fajul veszekedéssé, hiszen illusztris vendégeket várnak. A tüskék azonban bennük maradtak, és ezt később látogatóik is megérzik.

Ezért szerettük benne: Vad szenvedélyek mutatkoznak meg a filmben, hitelesen. (El tudjuk képzelni, hogy hasonló jelenetek játszódhattak le a filmbéli házaspár, Richard Burton és Elizabeth Taylor között a való életben is.)

Vadlibák (1978)

Az 1978-as háborús kalandfilm tele van izgalmakkal és drámával. Az egykori ezredest Allen Faulknert, akit Richard Burton alakít, megbízzák egy kényes küldetéssel. Ki kell szabadítania egy korábban megbuktatott, börtönben lévő afrikai politikust. Miközben az akciót csapatával sikerre viszi, a megbízó és az új kormány kiegyeznek, így pedig a küldetésben résztvevő katonák sorsa is kérdésessé válik.

Ezért szerettük benne: Eltökélt katona, felelős vezető. A küldetés sikeréért és az embereiért mindent megtenne.

 

Szöveg: F. R.

Fotó: theredlist.com