Színésznők, akik a történelem legismertebb asszonyainak bőrébe bújtak

Hosszú hónapok kemény munkája van ezekben a szerepekben. Natalie Portman, Meryl Streep és Naomi Watts is megküzdött azért, hogy a vásznon méltó emléket állítson a történelem legkarizmatikusabb asszonyainak. A lista, melyet a Jackie című film előzetesének megjelenése kapcsán állítottunk össze, azonban nem ér véget az ő nevükkel.

Jackie (Natalie Portman)

Az Oscar-díjas színésznő lehengerlően alakítja a történelem egyik legismertebb First Ladyjét – legalábbis ez derül ki a Jackie című film előzeteséből, ami tegnap jelent meg. A történetben Jackie Kennedy életét követik nyomon onnantól kezdve, hogy férjét meggyilkolták. John F. Kennedy özvegyének szerepéhez Natalie Portman kívülről-belülről nagy átalakuláson ment keresztül, aminek köszönhetően kísérteties lett a hasonlóság kettejük között. Az alkotásról már most áradozik a szakma, sokak szerint a színésznő nagy eséllyel kaphat Oscar-díjat az alakításáért.

Diana (Naomi Watts)

Naomi Watts legalább ezerszer megnézte Diana ikonikus, BBC-nek adott mélyinterjúját, amiben nemcsak bulimiájáról, hanem férje, Károly herceg hűtlenségéről is őszintén mesélt – erről egy 2013-as Nők Lapjának adott interjújában beszélt a színésznő. Eltanulta a hercegné hanglejtését, a mimikáját, a mozdulatait, segítséget kért néhány közeli barátjától is, hogy minél hitelesebben adhassa vissza a vásznon azt a nőt, akiért egy egész világ rajongott. A felelősség hatalmas volt, nem csoda, hogy a színésznő a forgatásokig folyamatosan rettegett, elég jó lesz-e a filmben, ami Diana utolsó két évét, és a Hasnat Khan szívsebészhez fűződő szerelmét mutatta be.

Grace – Monaco csillaga (Nicole Kidman)

„Nem tudom, meddig bírom még, ha nem lehetek önmagam” – mondja a Nicole Kidman által alakított Grace Kelly. Ez az egy mondat pedig teljes egészében leírja azt a dilemmát, amivel a hercegnévé lett egykori filmcsillag küzd, és amit az alkotás középpontjaként járnak körül. Nicole Kidman egy interjúban elmondta, sok közös van bennük a néhai monacói hercegnével: mindketten hasonló szenvedéllyel viseltettek a filmezés iránt, a családjuk mindennél fontosabb számukra, de emellett mindig igyekeztek önmaguk maradni. A színésznő szerint Grace Kelly története a modern nők számára is tanulságos üzenettel szolgálhat.

A Vaslady (Meryl Streep)

Margaret Thatcher a történelem egyik legmegosztóbb női vezetője volt. Az ő emberi oldalát igyekezett visszaemlékezésein keresztül bemutatni korunk egyik legismertebb és legtehetségesebb színésznője. Amikor Meryl Streepet – aki a Vaslady szerepéért Oscar- és Golden Globe-díjat is nyert – a film megjelenése előtt arról kérdezték, mennyire tudott azonosulni a szereppel, a következőket válaszolta: „Hogy Vaslady lennék? Ó, nem! Én csupán egy vasaló lady vagyok”. A viccet félretéve, később elmondta, hogy akárcsak a fiatal Margaret Thatcher, ő is szenvedélyes a munkájában.

Kleopátra (Elizabeth Taylor)

Elizabeth Taylornál keresve sem találhattak volna jobb színésznőt a szépségéről híres egyiptomi királynő szerepére. A rossz anyagi helyzetben lévő FOX stúdió ragaszkodott is a sztárhoz, tőle várták, hogy kihúzza majd őket a szorult helyzetből. Még akkor sem kerestek helyette más színésznőt, amikor Elizabeth Taylor a forgatások előtti napokban kétoldali tüdőgyulladást kapott, betegsége pedig több mint százezer dolláros kiesést jelentett naponta. A Kleopátra forgatását – amelyen Elizabeth Taylor és Tim Burton egymásba szerettek – még számos bonyodalom nehezítette, de a film végül elkészült, és mára valódi legendává vált.

Elizabeth: Az aranykor (Cate Blanchett)

A középkori Anglia egyik legviharosabb időszakát és legkarizmatikusabb női vezetőjét mutatja be az a 2007-es film, amelyben a gyönyörű Cate Blanchett alakítja Erzsébet királynőt. Nagyon összetett és ellentmondásos karakter volt az övé, de a színésznő hatalmas sikert aratott a folytatásos történettel, aminek a második része az Elizabeth: Az aranykor című dráma.

A királynő (Helen Mirren)

Stephen Frears rendező munkáját – amely bepillantást enged a Tony Blair és II. Erzsébet közti politikai viszonyba, illetve a Diana halálát követő időszakba – Oscar- és Golden Globe-díjjal is elismerték. Helen Mirren parádésan alakít, mindent elhiszünk neki abból, amit mond vagy csinál, annak ellenére, hogy egy interjúban elárulta: „anti-monarchista” családban nevelkedett, a szülei teljesen elutasították az osztályalapú társadalmat. A színésznő Erzsébet királynője – a külső hasonlóság miatt is –hitelesebb, mint bármelyik korábbi színészi alakítás, amely Anglia uralkodóját próbálta a vásznon visszaadni.

Szöveg: F.R.

Nyitókép: slashfilm.com