Visszafogott stílusikonok, akik ma is divatot diktálnának és olykor diktálnak is

Manapság a sztárvilágban akkor vagy valaki, ha minél többet mutatsz magadból, pedig a történelem legnagyobb stílusikonjai pont azzal váltak példaképpé, hogy visszafogottan öltözködtek.

Audrey Hepburn – A letisztultság királynője

audrey-hepburn

Audrey Hepburn egyértelműen a minimalizmus híve volt, szettjeit mindig úgy válogatta össze, hogy azok tökéletes harmóniában legyenek, a lehető legegyszerűbb megvalósítás mellett. Kedvelte az natúr színeket, a feketét és a fehéret, ha mégis valami árnyaltabb darabba bújt, akkor a megjelenése többi részét egyszerűsítette le, azaz nem viselt ékszereket és a sminkjét is egészen visszafogta.

Grace Kelly – A férfiasan gyönyörű

garce-kelly-v

Szokatlanságáról és modern választásairól volt híres Grace Kelly, aki – ugyan szívesen bújt elegáns ruhákba – gyakran mutatkozott kicsit maszkulin vonású szettekben is. Élére vasalt nadrágok, bő blúzok, és selyem nyakkendők – olyan érzékkel válogatta össze ruhadarabjait, hogy még ezekben az alakot teljesen elfedő ruhákban is mindig igazi, nagyvilági nőnek tűnt. Ez a csendes elegancia tette őt igazán emlékezetessé.

Diana hercegnő – Az újító

diana-hercegno

Ha valaki tudja, mi az, ami igazán jól áll neki, akkor általában nem fog mellé a ruhaválasztásait illetően. Diana hercegnő pont ilyen volt. Ugyan nem félt attól, hogy színekkel, mintákkal vagy formákkal kísérletezzen, de mindezt kifinomult eleganciával tette és egyszerre mindig csak egy dologban újított. Stílusát leginkább az összeszedettség jellemezte, ettől vált annyira időtállóvá.

Katharine Hepburn – Az „erkölcstelen”

katharine-hepburn

Ha valaki tökélyre fejlesztette az elegáns férfi és a stílusos nő keverékét, az Katharine Hepburn volt. A színésznő tulajdonképpen a maga idejében lázadónak számított, hiszen nem hódolt be a divat által diktált amerikai nő kultuszának – aki mindig olyan, mintha skatulyából húzták volna elő –, inkább a saját útját járta öltözködés terén. Gyakran hordott nadrágot, blézert, blúzokat, melyek miatt erkölcstelennek titulálták, ám ez őt egyáltalán nem érdekelte. És jól tette, hogy nem törődött vele, hiszen ma is az egyik legnagyobb divatikonként tartják számon!

Jackie Kennedy – A mértékadó

jackie-kennedy

Az egykori First Lady pont Audrey ellenkezője. Bár ruhatárára a francia tervezők ihlette klasszikus elegancia volt jellemző, mégis ragaszkodott bizonyos kiegészítőkhöz, például kis kalapjaihoz, öveihez, illetve gyöngysorához, mert ettől érezte igazán nőiesnek magát. Stílusát leginkább mértékadónak lehet nevezni, a ’60-as években ugyanis meghatározó divatdiktátornak számított – még akkor is, ha állítólag kifejezetten taszította ez a szerep.

A Nők Lapja 2016/37. számában Vass Virág a szemérmesség reneszánszával foglalkozik. A magazin az előfizetőkhöz szeptember 13-án, az újságárusokhoz pedig szeptember 14-én érkezik!

Szöveg: D. A.

Fotó: Archív, Pinterest