A gyönyörű mozisztár története a bizonyíték arra, hogy a tündérmesék akár valósággá is válhatnak – még ha csak rövid időre is. Ezért a tündérmeséért ugyanis sokszor nagy árat kell fizetnünk.

Grace Kelly

Grace Patricia Kelly néven született Philadelphiában 1929. november 12-én. Nevét édesapja lánytestvére után kapta, aki színésznő szeretett volna lenni, s aki 23 éves korában életét vesztette.

Apja ír bevándorlók gyermeke, sármos és karizmatikus, az 1920-as antwerpeni olimpia evezőbajnoka, aki önerejéből lett milliomos. Édesanyja német arisztokrata volt, és az első nő, aki a Pennsylvaniai Egyetemen atlétikát oktatott. Kilenc éven belül Margaret négy gyereket szült, három lányt és egy fiút, Grace volt közöttük a második lány.

Be akarta bizonyítani, hogy jól döntött

Testvéreitől eltérően Grace csendes volt, és gátlásos. Állandóan betegeskedett, és hiányzott belőle a győzni akarás. Bár később kitűnt teniszben és úszásban, sosem volt sportos alkat, mint a szülei. Egészen korán eldőlt, hogy nővére, Peggy a család kedvence, míg tőle mást nem vártak el, csak hogy evezősbajnok váljon belőle annak ellenére, hogy semmilyen érdeklődést nem mutatott a sport iránt.

Apja társaságkedvelő volt, és egyszer még Philadelphia polgármesteri székéért is harcba szállt, anyja azonban jóval visszafogottabb típus volt. Hiába tudta, hogy a férje csalja, nem engedte szabadjára indulatait. Bár szerette a gyerekeit, nem mutatta ki. Nem volt ölelkezős-puszilgatós típus, szeretetét a szigorán keresztül érzékeltette.

Grace kiskorától kezdve a színészi pályára készült, szülei határozott akarata ellenére. Természetes tehetsége volt hozzá, ráadásul apai nagybátyjai is színházban dolgoztak. George Kelly ünnepelt drámaíró volt, aki Pulitzer-díjat is kapott, Walter nagybátyja pedig ismert bonviván. Grace 12 évesen állt először színpadra egy amatőr társulat előadásában George nagybátyja darabjában. Középiskolás korára pedig a szépsége is nyilvánvalóvá vált: 170 cm magas lány lett belőle, porcelán bőrrel, kristálytiszta kék szemmel és tökéletes alakkal megáldva.

12 leckek legendak1

A felszínen az anyósok álmának tűnt, valójában azonban makacs volt, és önfejű. Az első főiskolai felvételijéről azért csúszott le, mert a család éppen a két másik testvérére összpontosított. Így került szülei akarata ellenére egy drámaiskolába. Grace mindent elkövetett, hogy bebizonyítsa, jól döntött. Nagy lendülettel vetette bele magát tanulmányaiba, s mivel apja nem adott neki zsebpénzt, modellkedni kezdett, s így akár heti 400 dollárt is megkeresett. A szüleitől ezért sem kapott soha dicséretet.

Keresd a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché 2016/2. számában!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Europress