5+1 dolog, amit nem tudtál Diana hercegnőről

Szabad lelkét még a királyi családban uralkodó szigorral sem lehetett megzabolázni, a konvenciókat hercegnőként sem minden esetben követte. Egy dolog volt, amire mindig hallgatott: a saját szívére. Erzsébet királynő emiatt sok esetben problémát, a nép viszont példaképet látott benne. A tragikus sorsú hercegnő ma lenne 55 éves.

ladydiana

Nem volt túl eszes diák

Jobban érdekelték a sportok, mint a tanulás: rajongott az úszásért, a hokiért, a búvárkodásért és a balettért. Míg az úszóversenyekről számos éremmel távozott, addig a tanórákon mutatott teljesítményét nem díjazták kiemelkedő jegyekkel. A hercegnő egyébként kilencéves koráig magántanuló volt.

A testvére is randevúzott Károly herceggel

Mielőtt elvette volna Dianát feleségül, a trónörökös a hercegnő testvérével, Sarah Spencerrel is találkozgatott. A románc a hetvenes évek végén kezdődött, és nagyon rövid ideig tartott – ahhoz viszont épp elég volt, hogy Károly herceg Sarah által megismerje, és szemet vessen Dianára.

Maga választotta ki az eljegyzési gyűrűjét

Évszázados tradíciót tört meg azzal, hogy nem engedte, eljegyzési gyűrűjét egyedileg készítsék el számára. Diana ehelyett egy katalógusból, méghozzá a híres Garrard ékszergyártó cég prospektusából választotta ki a gyűrűt, ami azóta a világ egyik leghíresebb eljegyzési darabjaként ismert. A gyűrű – amely 14 gyémántot és egy 18 karátos zafírt tartalmaz arany foglalattal – ma menye, Katalin hercegnő ujját díszíti.

Hétköznapi módon nevelte fiait

Nem a királyi családban bevett tradicionális módszerrel, hanem – a lehetőségekhez mérten – teljesen hétköznapiasan igyekezett nevelni fiait. Rengeteg időt töltöttek együtt: sokat játszott velük, még Disneylandbe és McDonald’s-ba is elvitte őket. Neki köszönhető, hogy Vilmosból és Harryből karizmatikus, kedves férfi vált.

Táplálkozási zavarainak is Károly volt az oka?

Köztudott, hogy Diana sokáig szenvedett bulimiában, az viszont kevésbé ismert tény, hogy mikor és mi miatt kezdődtek a hercegnő étkezési zavarai. Egyes források szerint Diana eljegyzése körül történt az eset, amikor Károly herceg átkarolta a csípőjét és hangosan megjegyezte: „Egy kicsit husisak vagyunk itt, nemde?”. Dianát állítólag megsemmisítette a kritika. A későbbiekben pedig túlzott megfelelési vágya is ólomsúlyként nehezedett rá. Étkezési zavaraival az 1990-es években állt a nyilvánosság elé.

+1 A kedvenc színe a rózsaszín volt

Legendás gardróbja – melynek több darabját elárverezték már – mindenféle árnyalatban tartalmazta ezt a színt.

Szöveg: F. R.

Fotó: Pinterest