Szerencsére nem minden hírességet csak a külcsín és a csillogás érdekel, vannak, akik hírnevüket kihasználva igyekeznek az emberiség javát szolgálni. Most az övék a terep!

julia-roberts

Az Erin Brokovich – Zűrös természet című film főszerepe óta Julia Roberts egészen megreformálta az életét. Újrahasznosít a háztartásban, komposztál, gyűjti az esővizet, sőt, még az otthonát is úgy építtette meg, hogy az a lehető legzöldebb legyen, azaz napelemekkel felszerelt és lehetőleg minél kevesebb energiát fogyasztó. Mit több, a gyerekeit is ebben a szellemben neveli, náluk nincs pazarlás!

leonardo-dicaprio

Leonardo DiCaprio zöld szemléletét nem kell bemutatni, a színész igyekszik ökológiai lábnyomát a lehető legkisebbre szorítani – például ökoautóval jár –, de elkötelezettségét az is jól mutatja, hogy az Oscar-díjátadón elmondott beszédében is kiemelte a környezettudatosságot.

gisele-bündchen

Gisele Bündchen nem csak egy szép kirakati baba, a modell szívén viseli az esőerdők sorsát, sőt, családjával karöltve elindította a Clean Water Projectet szülővárosában, Horizontinában, hogy helyreállítsa a károsodott környezetet. És ha ez nem lenne elég, az ENSZ környezetvédelmi nagyköveteként szintén megpróbálja a tőle telhetőt megtenni, hogy szebb és jobb világban éljünk.

jamie-oliver

Jamie Oliver a jó minőségű, természetes – nem génkezelt, vagy tartósítószerekkel tömött – alapanyagok híve, ha főzésről van szó, és egyéb téren is előrelátó: londoni székhelyén szélturbinákat telepített az étteremre, hogy minél inkább visszaszorítsa az energiafogyasztást.

cate-blanchette

Cate Blanchett és a férje, Andrew Upton elkötelezett hívei a környezettudatosságnak, és igyekeznek mindent megtenni a klímaváltozás ellen. Például 1900 napelemet szereltettek fel a Sydney-i Theatre Company épületeire – melyben mindketten művészeti vezetőként dolgoznak –, de emellett a színház struktúráját is úgy alakíttatták ki, hogy minél kevesebb energiafelhasználásra legyen szükség az üzemeltetés során. Az már szinte eltörpül a leírtak mellett, hogy a vizet, valamint a jelmezeket és a kellékeket is folyamatosan újrahasznosítják.

pierce-brosnan

Komoly környezetvédő aktivista Pierce Brosnan és a felesége. Az egykori James Bond már többször állt ki a nyilvánosság elé a természetes vízi élőhelyek megóvása, valamint a bálnamentés érdekében, de hogy ez a téma mennyire fontos számára, azt különösen jól mutatja, hogy az Oceans és a Lethal Sounds címet viselő, környezetről szóló dokumentumfilmekben is elvállalta a narrátor szerepét.

natalie-portman

Az Oscar-díjas Natalie Portman az élővilág megmentéséért régóta fáradozik. A színésznő gyerekkora óta vegetáriánus, nem fogyaszt sem húst, sem más állati eredetű alapanyagot, de említésre méltó, hogy hosszabb időt töltött a vadonban az ezüsthátú gorillák megmentése érdekében is, akiket folyamatosan orvvadász támadás fenyeget a bundájuk miatt.

edward-norton

Edward Norton az ENSZ jószolgálati nagyköveteként gyakran tart előadásokat a biodiverzitásról, azaz az élővilág sokszínűségéről, ugyanakkor a BP Solar Neighbors Program keretében olyan családoknak is igyekszik segíteni, akik anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy a klasszikus energiaforrásaikat napelemesre cseréljék.

daryl-hannah

Daryl Hannah-t az sem tántorítja el környezetvédő munkásságától, hogy emiatt már többször börtönbe került: a színésznő 2006-ban 23 napig élt egy fán, csak hogy ne vágják ki, 2009-ben egy hegycsúcs bányászata ellen tiltakozott, de 2011-ben a Fehér Ház előtti Keystone kőolajvezeték ellen tüntetők közé is beállt. És ez nem minden, a forgatásokat háttérbe szorítva a színésznő mostanában inkább vloggerként dolgozik, DH Love Life nevű oldalán ad hasznos zöld tanácsokat mindenkinek.

robert-redford

Robert Redford úttörő szerepe nem kétséges, a Time magazin egyenesen a „Környezetvédelem hősének” nevezte a színészlegendát, aki mostanában inkább csak akkor választja a képernyőt, ha valamilyen fontos, emberiség megváltó üzenete van: például, hogy mennyire fontos a napenergia felhasználása, vagy éppen a vadon szerepe. A sztár gyakran tart előadásokat a témáról a különböző egyetemeken vendégelőadóként, sőt, még Barack Obamának is „nekiment” a Keystone XL olajvezeték építése miatt.

A Nők Lapja 2016/27. számában bővebben olvashattok az energiafelhasználásról és általánosságban a zöld életszemléletről. A magazin az előfizetőkhöz július 5-én, az újságárusokhoz július 6-án érkezik.

Szöveg: D. A.

Fotó: Archív, Pinterest