Mivel a környezetvédelemben a legkisebb lépések is óriásinak számítanak, ezért a tudatos gondolkodást már otthon, a négy fal között érdemes elkezdeni. A környezetvédelmi világnap, melyet ma ünneplünk, erre kitűnő alkalom.

kéz-föld

Környezetbarát tisztítószerek

A vegyszerek könnyen helyettesíthetőek olyan anyagokkal, melyek nem jelentenek veszélyt a környezetre. A citrom például kiváló zsíros szennyeződések és vízkő ellen, ahogyan a szódabikarbóna is, bár ez utóbbit még akár kárpittisztításra is fel lehet használni. Ha egy keveset szórtok az adott felületre, bedörzsölitek, aztán kiporszívózzátok a textíliából, a kisebb foltokat könnyen kiszedhetitek. Az ecet szintén megküzd a zsír- és vízkőfoltokkal, ha pedig egy kevés szódabikarbónával kombináljátok, remek súrolószert készíthettek belőle – tűzhely, csempe vagy éppen kádtisztításra ennél jobb természetes alternatívát nem találhattok.

Esővíz gyűjtése

A balkon-, illetve a szobanövényekre nem kell csapvizet pazarolni, esővízzel is nyugodtan lehet őket locsolni. Ha van hely az erkélyen, esős időben érdemes egy-két vödröt kitenni és összegyűjteni benne a csapadékot, aztán ebből öntözni a lakás és a balkon ékességeit.

Szelektív gyűjtés

A környezetvédelem egyik unalomig ismételgetett alternatívája a szelektív hulladékgyűjtés, de a műanyagok, a papír holmik, és az üvegek szétválogatásával – az elektronikáról és az elemgyűjtésről már nem is beszélve – tényleg sokat lehet tenni a bolygóért. A műanyagot érdemes egy nagyobb zsákba gyűjteni, természetesen összetaposva, hogy minél több férjen bele – ezt később levinni a szelektív kukához ­– az üvegekkel együtt – nem nagy dolog. Papírgyűjtés szinte folyamatosan van az iskolákban, oda bármikor behordhatjátok az összegyűjtött magazinokat, dobozokat, reklámújságokat, még örülnek is neki. A hipermarketek parkolóiban pedig a ruhagyűjtő konténerek mellett elem- és elektronikai eszköz gyűjtőket is szoktak kihelyezni, így ezeket bármelyik bevásárláskor le lehet adni.

Az autó mellőzése

Ma már a fővárosban, és vidéken is remek bicikliutak vannak kialakítva, így ha tehetitek, a rövidebb utakra hagyjátok az autót a parkolóban, és kapjátok elő a kerékpárokat vagy sétáljatok. Ez nem csupán környezetbarát megoldás, de edzésnek is kiváló.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékos izzók talán nem a legolcsóbbak, de hosszútávon hasznos befektetést lehet belőlük kovácsolni, ahogyan a háztartási gépekből is. Ha például elromlik a tévé, vagy a mosógép, olyan típusra cseréljétek, melyeken szerepel az A+ , az A++ vagy az A+++megjelölés, mert ezekkel ténylegesen csökkenthetitek az energiafogyasztást.

 Irány a piac!

A mirelit ételeket is érdemes friss alapanyagokra cserélni, előbbiek ugyanis a mélyhűtőben szintén csak falják az energiát. Ráadásul a fagyasztással csökken a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalma, már csak ezért is érdemes inkább a helyi piacokat választani vásárlás céljából. Ezzel még a magyar termelőket is támogathatjátok, ami gazdasági szempontból plusz pontot érdemes.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock