A háztáji ételeknek, alapanyagoknak az ízük is sokkal másabb, mint áruházi társaiknak. Ezért és azért is, mert aktuális számunkban* arról olvashattok, hogyan jártuk be és kóstoltuk végig a Balaton-felvidéket, remek kézműves piacokat mutatunk be nektek.

Tihany Piac Placc

tihanyi piac placc

A szokványozás piaci élményeknél sokkal többet kapsz, ha ellátogatsz Tihanyba. A környék népszerű termelői árulják portékáikat, a kézműves termékek között olyan különlegességek közül választhatsz, mint az ibolya- vagy pitypangszörp, fügemustár vagy velős pirítós, de a klasszikus ízeket is megtalálod. Az ételek mellett régiségek és különféle design termékek is várnak rád. Hétvégi családi programnak is tökéletes, hiszen a bisztróban különleges és könnyű ételeket fogyaszthatsz, míg a kicsik a játszótéren üthetik el az időt. Az árusokon kívül alkalmanként művészekkel, színes programokkal várják a látogatókat. A piac szombat és vasárnap délelőtt tart nyitva.

Szimpla Piac

szimpla piac

Minden vasárnap háztáji termékek közül válogathatsz a budapesti Szimpla kert piacán. A romkocsma falai mellett most zöldségek, gyümölcsök, húsok, házi rétes, birsalma lekvár, homoktövises-mangós nyalóka, gombakrém és megannyi finomság van kipakolva. Itt a jó hangulat is garantált, az árusokkal el lehet beszélgetni, kóstolhatsz is, ráadásul a gyerekeknek különféle programokat, kézműves játszóházat is szerveznek, akik így nem unják meg hamar a bevásárlást. Mindig vannak zenészek és az alapanyagokból a helyszínen gasztrobloggerek vagy helyi termelők főznek is, a bevételt pedig jótékony célra ajánlják fel.

Liliomkert piac, Káptalantóti

liliomkert piac

A Liliomkert piac egy eredetileg szántóföldnek nyilvánított területen létesült, célja a békebeli piacozási szokások életre keltése. Vasárnaponként az ország minden tájáról érkeznek árusok és vásárlók is. Helyi termelőktől kézműves élelmiszereket és házi sajtokat, réteseket, szörpöket és pálinkát találsz itt. Megnézheted, hogyan dolgozik a kovács és persze régiségekből sincs hiány, ráadásul egyedi ruhadarabokat is vásárolhatsz, de természetesen a felhozatal mindig kicsit más. Aki egy kis nyugalomra vágyik, leülhet a Tea és Könyvesházba, ahol kikölcsönözhetőek az olvasmányok és a feleslegessé vált példányokat is szívesen fogadják.

Lenti Termelői Piac

lenti termelői piac

Ha Lenti környékén jársz, akkor a termelői piacot semmiképp ne hagyd ki, a csütörtöki és vasárnapi napok mellett már kedden is nyitva tart. Az ízletes zöldségek és gyümölcsök mellett házi sajtokat, méz készítményeket, szörpöket és különféle húsokat és savanyúságokat is vásárolhatsz. Emellett vannak magok, méhviasz termékek, sőt még gyümölcsfák és palánták is. A hangulat kellemes, az eladók segítőkészek és természetesen tudsz kóstolni is, hogy biztosra mehess.

Mozgó Piac

mozgó piac

Egy újszerű kezdeményezés, amikor a piac házhoz jön, pontosabban a munkahelyre. A Mozgó piac igény szerint pár órára kitelepül irodaházakba, székházakba, így az elfoglalt, dolgozó emberek megismerkedhetnek a termelőkkel és a friss termékekkel, amelyeket meg is kóstolhatnak a helyszínen.  Általában 8-10 termelőt hívnak el egy ilyen rendezvényre és a helyszínek igényeihez igazodnak, így a hangulat családias. A zöldségek és húsok mellett teakeverékek, sajtok, lekvárok, szörpök, sütemények és rengeteg finomság várja az érdeklődőket.

*Aktuális, 12. lapszámunk március 23-án jelenik meg, az előfizetők 22-én kapják kézhez.

Fotó: Az adott piacok Facebook-oldalairól