3+3 balkonnövény napos és árnyékos erkélyekre

Lassan kikerülnek az erkélyekre a virágládák, ezért ideje tájékozódni a leggyakoribb balkonnövények igényeiről. Eláruljuk, melyiknél, mire érdemes figyelni!

Leander

leander

A babérrózsának is nevezett leander igazi napimádó, de csak akkor képes átvészelni a forróságot, ha bőséges vízellátást kap. Minden nap érdemes a földjét ellenőrizni, hogy elég vizes-e, de még jobb, ha az alátétében mindig áll egy kevés víz, így biztos nem fog kiszáradni. A leander egyetlen gyengéje, hogy nagyon könnyen kártevők martalékául eshet, melyek sajnos még rovarölő szeres kezelés esetén is nagy károkat okozhatnak a növényben.

Verbéna

verbéna

A verbéna igazi különlegessége sokszínű virágaiban rejlik, melyek a fehértől kezdve, a piros árnyalatain át, egészen a kékes-lilás színvilágig gyakorlatilag bármeddig terjedhetnek. A növény, a leanderhez hasonlóan akkor érzi igazán jól magát, ha napos, meleg helyen állhat, de csak akkor képes átvészelni mindezt, ha a virágföldje tápanyagban gazdag. Ez balkonláda esetében azt jelenti, hogy kéthetente egyszeri tápoldatos locsolásra van szüksége, emellett pedig minden másnap érdemes megöntözni.

Muskátli

muskátli

A muskátli a leggyakrabban ültetett balkonnövény, annak ellenére is, hogy elég érzékeny. Tavasszal heti egy locsolással is beéri, nyáron ennél picit gyakrabban érdemes öntözni, de mindkét esetben figyelni kell a földjét, mert ha nem tudja felszívni a vizet, a gyökerei elrohadhatnak. A tűző napot egyébként jól viseli, de meghálálja, ha heti egyszeri tápoldatos vizet kap, így egész nyáron virágokkal kápráztatja a szemet.

Nebáncsvirág

nebáncsvirág

Bár a neve azt sugallja, hogy egy érzékeny virágról van szó, a nebáncsvirág valójában egyáltalán nem igényel különleges figyelmet. Félárnyékban, árnyékban érzi igazán jól magát, és szereti, ha a földje mindig nedves. Tavasszal ez heti egy locsolással kivitelezhető, nyáron akár mindennapos öntözésre is szüksége lehet. Ha pedig heti egy tápoldatozást is kap, akár őszig folyamatosan virágozhat.

Primula

primula

Szintén egy olyan növény, ami jobban kedveli, ha nincs kitéve a nap forró sugarainak, de egyébként napos és félárnyékos helyen is virágzik. Vízigénye hasonlít a nebáncsvirágéhoz, de emellett szereti a párás környezetet is, ezért érdemes néhány követ tenni köré, hogy az azokból felszálló pára nedvesen tartsa a közegét.

Lobélia

lobélia

A mély lila virágú lobéliának a félárnyékos helyek a kedvencei, de gondos locsolás mellett a napon is átvészeli a nyári meleget. Ebből kitalálható, hogy a szárazságot nem tűri jól, tavasszal persze elég ritkábban öntözni, de nyáron folyamatos a vízigénye. Bár szinte ontja magából a virágokat, júliusban, az elvirágzás után érdemes kétharmadáig visszavágni, hogy újabb virágokkal kápráztassák el a szemet.

A Nők Lapja Kert és Virág é 2016/1. számában a hortenzia gondozásáról is bővebben olvashattok.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotók: wikimedia.org, Pinterest