A kínaiak a fénnyel és a tisztánlátással társítják a hortenziát. Úgy tartják, a szirmok sokaságát nézve ugyanúgy elvész az ember, ahogyan a gondolataiba feledkezik a megvilágosodás előtt. A hiedelmekkel ellentétben ültetése és gondozása egyáltalán nem bonyolult - nézzétek!

NL KERT CIKK 18 hortenzia

  1. Gondosan tervezzük meg a növény helyét, mert az átültetést nem szereti. A legtökéletesebb kertünk félárnyékos, hűvös területe, a hortenzia csak itt érzi jól magát. Ne tegyük tűző napra, mert pár hét alatt kipusztulhat. Az ideális hőmérséklet nyáron 17–23 fok, a téli pihenő időszakban pedig 5–10 fok.
  2. Ássuk ki a gödröt, a cserép méretének kétszeresét oldalirányba és mélységbe is. Az alját érdemes óvatosan megkaparni, fellazítani, hogy a növény gyökérzete könnyebben tudjon majd fejlődni. Ásás előtt távolítsuk el a gyomnövényeket, körülbelül 1,5-2 méteres körben.
  3. Gödrünket béleljük ki geotextíliával, így a hortenziához szükséges savanyú föld nem keveredik a kertivel. Emellett megakadályozza a gyomosodást és javítja a föld nedvességmegtartó képességét is. Bármely kertészetben kapható. Annyi négyzetmétert vegyünk, hogy egy sávban kényelmesen kitöltse a gödröt; ehhez kérjünk segítséget.
  4. A hortenzia egyik legfőbb igénye a már említett savanyú föld, hiszen ettől fog szépen virágozni. Az ültetőgödör aljára tegyünk tápanyagot, például savanyított tőzeget, ami jó szerkezetet biztosít és lazítja a talajt. A növény nagyságától függően 2–10 literes zsákkal vegyünk. Ezután következik a savanyított, A típusú virágföld, például rododendronföld. Itt is mérvadó a hortenzia mérete, a legkisebb zsák 5 kilogrammos, de érdemes 10 kilogrammot vásárolni. A föld felét vagy kétharmadát öntsük a gödörbe, és kissé forgassuk össze a tőzeggel.

A további lépéseket sok más hasznos tippel együtt a Nők Lapja Kert és Virág különszámának idei számában találod.

Szöveg: B.Csák Amarilla

Fotó: Europress

 

 

Ez is érdekelhet