Eddig tizenhatszor jelölték Oscar-díjra, háromszor haza is vihette a szobrot. Otthon a gyerekei boldogan kardoztak vele. Meryl Streep a világ egyik legjobb, legismertebb, legsikeresebb színésznője, és hol van még a történet vége?! Hatvanhat éves, akárcsak a Nők Lapja. Ő is jól tartja magát....

Meryl Streep

Hanyas vagy? Negyvenkilences? Képzeld, mi is. Mekkora szerencse! Lehetnénk egyidősek valamelyik hollywoodi szilikonnal, és akkor jól néznénk ki! De veled boldogan vagyunk tagjai a Hatvanhatosok Klubjának. Elvégre te is szép vagy, tehetséges, sikeres, hiteles, normális és még sorolhatnánk.

Mindjárt soroljuk is.

De még mindezek előtt egy apróság… Nem mintha olyan fontos lenne, de azt azért ugye tudod, hogy te vagy az idősebb?… Egy-két hónap ide vagy oda persze nem sokat számít, tényleg csak a pontosság kedvéért jegyeztük meg. (Amúgy oda. És négy.)

Most, hogy ezt leszögeztük, adjuk át magunkat a felhőtlen, közös születésnapi ünneplésnek. Tényleg felhőtlen, mert a te életedben és pályádon egyszerűen nem találtunk mélypontokat, hullámvölgyeket. Rólunk ugyanez nem mondható el, de tudod, mi a világnak viharosabb történelmű részén éltük végig ezt a hatvanhat évet. Ott volt a nőtanács, meg… de ezt most hagyjuk. Rólad viszont se egy rosszízű pletyka, se valami durva mellényúlás vagy változókori megborulás – semmi. És mégsem vagy unalmas.

MRS. GUMMER CSEKKJEI

Teljesen szabályos életút a tiéd. Szerető szülők, akik közül az anya valamikor színésznőnek készült, így Mary nevű lánya vonzódását a színpadhoz, filmhez kellően pártolta. Az komoly, hogy operaénekesnek készültél? Igaz, a Mamma Miá!-ban leénekelted jó barátodat, Pierce Brosnant, de ez nem olyan magas léc, amit ne ugrana meg bárki. Hallottuk, hogy az első felvételt használtátok a filmben, annyira jól sikerült. Küldhetnél egy képet a kamasz Mary Louse Streepről, mert mindenhol azt olvastuk, kövér voltál, szemüveges, fogszabályzós, barna és csúnya. Kamaszkorunkban mi sem néztünk ki valami jól, és persze kísérleteztünk mi is a külsőnkkel, amelyekre mi sem szeretünk emlékezni, de hol vannak már a fekete-fehér
évek…!

Igaz, hogy még 1976-ban is csúnyának talált valaki? Hallottuk, hogy amikor elmentél a King Kong szereplőválogatására – a lány szerepéért… – a producer megrökönyödött, hogy ki hozta ide ezt a ronda nőt?! Megáll az ész!

Akkor már együtt éltél John Cazalével. Ne vedd bántásnak, de ezt először nem akartuk elhinni. Mi csak a Keresztapa Fredójaként ismerjük, és mindeddig semmi vonzót nem találtunk benne. De a kedvedért alaposan utánanéztük, és kiderült, hogy tehetséges, melegszívű, ígéretes színész volt, Al Pacino jó barátja. Nagyon fiatalon ragadta el a rák. Te ápoltad, gyászoltad, és máig őrzöd emlékét a szívedben. Szép.

Biztosan jól emlékszel azokra a hónapokra meg arra a műteremlakásra, ahová a gyász miatt húzódtál. A későbbi férjedé, Don Gummeré volt, aki elutazott pár hónapra és felajánlotta a lakást barátja akkor még ismeretlen húgának. Így kezdődött. Harminchét éve éltek együtt! Őrület! Mármint hollywoodi értelemben az, mert ott ilyen hosszú házasságból kevesebb van, mint gabonakörből. Komolyan úgy írod alá a csekkjeidet, hogy Mary Louise Gummer? Ez jópofa.

A cikk folytatása a Nők Lapja születésnapi, 42. lapszámának 14. oldalán olvasható.

Szöveg: Hulej Emese

Fotó: Reuters