Leckék legendáktól: Elizabeth Taylor

Liz Taylor egy ritka genetikai mutáció következtében dupla sor szempillával született – mintha az istenek is filmsztárnak teremtették volna. Érzelmeit sosem rejtette véka alá. Úgy gondolta, az életet ugyanolyan drámaian kell élni, mintha filmben játszana.

1948:  British-born American actress Elizabeth Taylor.  (Photo by Clarence Sinclair Bull), Image: 166778143, License: Rights-managed, Restrictions: Utilisation exclusivement editoriale. Droits additionnels requis pour utilisation commerciale ou promotionnelle, y compris couvertures de livres. RDA ne garantit pas les droits a l'image de la personne representee. L'image ne doit pas etre modifiee., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Rue des Archives

Londonban született amerikai szülők gyermekeként, apja műkereskedő volt, anyja színésznő. Hétéves korában Los Angelesbe költöztek, ahol a hollywoodi szülők filmes karriert szántak minden csinos pofi jú csemetének. A kilencéves Elizabethtel a Universal stúdió kötött szerződést, ám ezt hamar felbontották. Onnantól azonban, az MGM stúdiónál, töretlen volt a filmes karrierje, és amikor tizenhat éves korában abba akarta hagyni a filmezést, mert végre normális kamaszkort szeretett volna, ambiciózus anyja közölte vele: „De te nem vagy átlagos gyerek, hála istennek. Te felelősséggel tartozol, Elizabeth, nemcsak a családodnak, de most már ennek az országnak, sőt a világnak is.”

Maximalizmusra nevelték

Liz Taylort alapvetően az anyja nevelte, aki hamar rájött, hogy a gyereksztár sok pénzt hozhat a konyhára. Már kétéves korától ének- és táncórákra hordta a lányát, akinek akkor is tovább kellett gyakorolnia, amikor már alig állt a fáradtságtól. A kislánynak azt is megtanította az anyja, hogyan kell gombnyomásra sírva fakadni, s ez a tudása később roppant hasznosnak bizonyult mind a szakmájában, mind a magánéletében. Anyja nem érte be kevesebbel, csak a tökéletessel, és a lányát is erre nevelte. Ha nem volt elég Liz alakítása, a nő a szívére tette a kezét, azt mutatva: több érzelmet szeretne látni. Ha pedig bakizott a kislány, az anyán szemmel látható volt az elégedetlensége. Elizabeth Taylor gyakorlatilag mozidíszletekben nőtt fel, a kortársaitól elzárva, hiányos iskolai végzettséggel. Tizenhét évesen még mindig az ujján végzett el alapvető matematikai műveleteket. Barátai közül sokan azt gondolták, az állandó szereplés törést okozott a személyiségében. Úgy érezte, az egész élet színház, amelyben megtanulta, hogyan játssza el Elizabeth Taylort, s idővel ez lett a főállása. Ezért gondolta azt is, hogy a romantikának a való életben is olyannak kell lennie, mint a filmekben: tele melodrámával, szenvedéllyel és konfliktusokkal, amelyek a történet végére varázsütés- szerűen megoldódnak. A tizenhat éves Taylor apró termetű volt, de máris egy felnőtt nő idomaival és nádszálkarcsú derékkal büszkélkedhetett. Hamar megtalálták a felnőttszerepek is, és a kritikusok már tizenhét éves korában Oscar-díjat adtak volna neki az Egy hely a nap alatt című filmben nyújtott alakításáért.

Ezer fokon lángolt

Ahogy a filmezést, úgy a házasodást is korán kezdte. Először tizennyolc évesen ment férjhez, a szállodaörökös Conrad Hilton, Jr.-hoz, akitől 205 nap után vált el. Taylor azért ment hozzá az egyik legkapósabb agglegénynek számító Hiltonhoz, hogy megszabaduljon az anyjától. Szerelmesnek hitte magát, ám romantikus illúzióit pusztán az a 12 fi lm táplálta, amelyekben addig szerepelt. És hogy a határ még jobban elmosódjon fikció és valóság között, Elizabeth esküvői ruháját a Metro-Goldwyn-Mayer ruhatervezője alkotta meg, ahogy a nászútján viselt ruhadarajait is. Így nem csoda, hogy képtelen volt különbséget tenni filmkarrierje és való élete között.

Ha érdekel, hogyan alakult Liz Taylor élete, keresd cikkünket a Nők Lapja Psziché december-januári számában!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Profimedia