8 izgalmas tény a Top Gunról, aminek most kezdték el forgatni a második részét

Már csak egy évet kell várni minden idők legemlékezetesebb pilótás akciófilmjének folytatására, hiszen 2019. július 12-én – szinte pontosan 33 évvel az első rész bemutatása után – a mozikba kerül a Top Gun: Maverick. Az 1986-ban debütált első részhez hasonlóan, az új mozifilmben is Tom Cruise játssza majd a főszerepet, aki a forgatás első napjáról közösségi oldalán is posztolt.

A nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb filmje nemcsak azért különleges, mert abban az időben a People Choice Awardson a kedvenc mozinak választották, vagy mert a főcímdala 1987-ben elhozta a legjobb eredeti filmzenének járó Golden Globe- és Oscar-díjat, hanem azért is, mert a történet annyira nagy hatással volt a nézőire, hogy egyszerre szinte mindenki pilóta akart lenni. A Top Gun az egész világon nagy sikert aratott, olyannyira, hogy még videójátékot is készítettek a mintájára.

Nem csoda hát, hogy 2010 óta tervezik a film folytatását. Májusban a Paramount Pictures végre bejelentette, hogy az új rész 2019. július 12-én látható is lesz, és legnagyobb örömünkre Tom Cruise újra elvállalta Maverick szerepét. Mellette az első részben riválisként feltűnt Iceman, azaz Val Kilmer is visszatér a folytatásban. A Top Gun: Maverick forgatókönyvéről a készítők még annyit elárultak, hogy a modern csúcsvívmányok, a drónok köré építik a sztorit, és a két hős bebizonyítja, hogy tehetséges pilótákra mindig szükség lesz.

Addig is, amíg Tom Cruise és a stáb az első forgatási napon szorgoskodik, mi elárulunk néhány érdekességet a három évtizede bemutatott első részről:

Cikkből film

A Maverick és a többi vadászrepülős fiú történetét feldolgozó 1986-os film alapjául Ehud Yonay a kaliforniai Magazinban megjelent Top Gun című cikke szolgált.

Az a bizonyos liftes jelenet

A tesztelő közönség több románcot szeretett volna látni a filmben, ezért a rendező, Tony Scott úgy döntött, hogy utólag felveszik a liftes jelenetet.

Verseny a főszerepért

Rengeteg színészt meghallgattak Maverick szerepére, többek között Sean Penn, Patrick Swayze, Nicholas Cage és John Cusack is versenyben volt, de végül Tom Cruise-ra esett a választás.

Sajnos baleset is történt a forgatáson

A film forgatása alatt Art Scholl, kaszkadőrpilóta életét vesztette. A repülőgépe a Csendes-óceánba zuhant. A filmmel rá is emlékeztek.

Nézeteltérések

A rendezőt a film forgatása közben többször is elutasította a stúdió, de aztán mindig visszahívták. Egyik alkalommal az összezördülés oka például az volt, hogy míg a női főszerepet alakító Kelly McGillist Tony Scott gyönyörűnek, addig a stúdió elképesztően közönségesnek tartotta.

A vadászgépek ára

És, hogy vajon mennyibe kerülhet egy F-14-es vadászrepülőgép használata, ha netán szeretnénk pilótás akciófilmet forgatni? Nos, 1986-ban minden megkezdett óra 10.000 dollárt kóstált.

Kasszasiker

Mindent egybevéve a stúdiónak így is nagyon megérte: a Top Gun volt 1986-ban a legsikeresebb film. Csak az Egyesült Államokban 177 millió dollár bevételt hozott, világszerte pedig 353 millió dollárt. Ezt a bevételt a szintén akkoriban bemutatott, nagy sikerű film, a Krokodil Dundee sem tudta beelőzni.

Motiváció a maximumon

A producer, John Davis a film elkészülte után elmondta, hogy a történet során nagyon jól sikerült visszaadni a haditengerészet mindennapjait. Azt gondolta, hogy amikor a nyilvánosság elé kerül a mozi, mindenki azt fogja majd mondani: „Wow! Én pilóta akarok lenni.” Igaza volt. Az Egyesült Államok haditengerészete a film bemutatója után nem sokkal arról számolt be, hogy 500%-kal megnövekedett a hozzájuk jelentkezők száma.

Szöveg: D. E.

Fotó: IMDb

(sliptalk.com)