Jótékonyságból jeles: Clint Eastwood, aki a kamera mindkét oldalán helytáll

Clint Eastwoodot talán senkinek nem kell bemutatni, kedvenc westernhősünk színészként, zeneszerzőként, filmrendezőként és producerként is ismert és számos díjjal elismert művész. A születésnapos Clintet ünnepeljük összeállításunkkal.

Katonadolog

Clint 1930. május 31-én született San Franciscóban, később Oaklandbe költöztek. A középiskola elvégzése után bevonult katonának, ahol része volt egy kisebb balesetben is. Egy bombázó tetejéről az óceánba zuhant és nagyjából három mérföldet (kb. 3,8 kilométer) kellett úsznia, hogy biztonságba kerüljön. Filmes karrierje csak a leszerelés után kezdődött el.

Spagettiwestern és Oscar

Az 1960-as évek spagettiwestern-sorozatainak sikere után lett ismert Piszkos Harry szerepének köszönhetően. Clint ezután kezdett el filmeket készíteni, majd 2005-ben el is nyerte az Oscar-díjat a Millió dolláros bébi című film rendezéséért.

Rendezésből jeles

A legnagyobb kereskedelmi filmes sikerei a mai napig a Mindenáron vesztes és a Bármi áron című filmek. Nagy sikert aratott a kamera túloldalán is, például a Titokzatos folyó és az Amerikai mesterlövész mozik rendezésével és filmzenéinek megírásával.

Polgármesteri pozíció

1967-ben saját produkciós irodát alapított Malpaso néven. 1986 és 1988 között egy kaliforniai kisváros, Carmel-by-the-Sea polgármestere is volt.

Házasság egyszer, házasság kétszer

1953-ban vette feleségül Maggie Johnsont, de tíz után elváltak. Később újraházasodtak, és két gyermekük is született, végül 1984-ben végleg szétmentek. Újranősült, majd 2014-ben ismét elvált.

Utálja a dugót

Clint Eastwood korábban gyakran helikopterrel ment a stúdióba, pusztán azért, hogy elkerülje a forgalmat. Zeneszerző és zongorista is egyben a színészet és rendezés mellett.

Jótékony golfozó

Szeret adományozni és sok jótékonysági eseményen is részt vesz. Emellett lelkes golfozó, ezért kedvenc golf klubjába is befektetett.

No smoking

Habár számos filmjében dohányzott, a való életben sosem szerette a cigarettát. Mindig is egészséges életmódot folytatott, és naponta meditál.

 

Összeállította: L. J.

Képek: Pinterest

(softschools.com)