Magával ragadó alkotások harcolnak a legjobb filmnek járó Oscar-díjért

Öt nap múlva ismét kiosztják a legjobb alkotásoknak járó Oscart. Idén nehéz dolga lesz a zsűrinek, hiszen több formabontó, remek film született. Most egy csokorba gyűjtöttük az esélyeseket, amik közül ti is megszavazhatjátok a legjobb alkotást.

Érkezés

Egy pillanatra játsszunk el a gondolattal, hogy mi történne, ha az idegenek meglátogatnánk minket. Vajon félnünk kellene tőlük? És, hogyan kommunikálnánk velük? Az amerikai katonaságnak is hasonló problémával kellett szembenéznie, ezért felkérték Dr. Louise Banks professzort, hogy ismerje meg az idegenek nyelvezetét, és teremtsen velük kapcsolatot. A különleges hangulatú és idővezetésű moziból persze a szerelmi szál sem maradhat ki, ami még izgalmasabbá teszi a történetet. Mi nagyon szerettük!

Fences

Apa és fia feszült, ellentmondásos viszonyát parádés színészi játékkal mutatja be Denzel Washington, kétszeres Oscar-díjas színész. A lebilincselő dráma az ötvenes években játszódik, és a családi viszonyok mellett izgalmas társadalomábrázolást is nyújt.

A fegyvertelen katona

Mel Gibson hosszú kihagyás után ezzel a drámával tér vissza a film, és azon belül is a rendezés világába. Az alkotás valós eseményeken alapul, Desmond Doss, a hetednapi adventista háborús hős kalandjait dolgozza fel. A férfit besorozzák a seregbe, de vallása és meggyőződése miatt megtagadja a fegyverviselést, és nem akar embert ölni…

Hell or High Water (Nincs magyar címe)

Az Oscar-díjra jelölt filmet hazánkban még nem forgalmazzák, ezért nincs magyar címe, illetve feliratos előzetese. Pedig izgalmas családtörténetről van szó, amiben két testvér próbálja visszaszerezni texasi birtokát. Az ügy érdekében nem válogatnak a módszerekben – ez viszont nagyon izgalmas perceket teremt a nézőknek.

A számolás joga

Egy inspiráló történet tehetségről, kitartásról, női erőről és legfőképp a diszkrimináció legyőzéséről. A cselekmény az ötvenes években játszódik, amikor az Egyesült Államok minden erejét bevetve próbálja utolérni az űrversenyben a Szovjetuniót. Utolsó esélyük az a néhány fiatal tehetség, akiknek kapacitásait eddig nem használták ki, méghozzá igazán egyszerű okokból: nők és a tetejében feketék is. Amint azonban munkába állnak, hihetetlen sebességgel menetelnek felfelé a NASA ranglétráján. A cél, John Glennt feljuttatni az űrbe.

Kaliforniai álom

Mi van, ha az ember sehogy sem tudja beteljesíteni az álmát? Ha tisztában van vele, hogy tehetséges, de mindig csak zárt ajtók fogadják? Vajon meddig kell türelmesnek lennie? Meg kell alkudnia méltatlan feladatokkal is? És, a legfontosabb: mi mindent kell végül feláldoznia a céljaiért? A Kaliforniai álom sodró története fülbemászó dallamokkal és egy gyönyörű szerelemmel vezet minket végig az önmegvalósítás útján, ami tele van nehézségekkel, küzdelemmel és lemondással, de ami alatt rengeteget tanulhatunk magunkról. A film annyira magával ragadó, hogy még napok múlva sem enged a szorításából.

Oroszlán

Egy szívbemarkoló alkotás, ami egy kis indiai fiú elkeseredett harcát mutatja be azért, hogy megtalálja a családját. Az ötéves Saroo rossz vonatra száll, és egyre jobban eltávolodik otthonától: másfélezer kilométerre, a nyüzsgő Kalkuttában találja magát. Végül egy árvaházban köt ki, ahonnan egy ausztrál házaspár fogadja örökbe. Éveken keresztül magába temeti a múltját, ám egy véletlen találkozás újraéleszti benne a vágyat, hogy viszontlássa a családját.

A régi város

Lee a megszokások embere, ám bátyja halála után kénytelen feladni addigi életét, mivel neki kell felelősséget vállalnia kamaszodó unokaöccséért. Visszaköltözik hát szülővárosába, ahol a régi szerelem, a régi barátok és a régi titkok várják. Az emlékek között pedig hatalmas feladat várja: túl kell lendülnie a gyászon és belekezdeni egy új életbe.

Holdfény

Little, Chiron és Black – ha azt hinnénk, három különböző embert jelölnek a nevet, nagyon is tévedünk. Ezek ugyanannak az embernek a különböző életszakaszait jelölik, bennük jellem- és személyiségfejlődése legfontosabb részeivel. A nehéz gyermekkoron, az identitáskeresés útján át érik felnőtté a főszereplő, aki a harmincas éveiben már képes szembenézni a saját múltjával.
[generate_poll id=”63″]

Összeállította: Filákovity Radojka

Fotó: Pinterest