Kedvenc James Bondjaink a ’60-as évektől napjainkig

Tovább folytatódik a világ legismertebb titkos ügynökének története, és a hírek szerint ismét – immár ötödjére – Daniel Craig bújik majd a 007-es bőrébe. James Bond megformálói az évtizedek során mind sármos, kifinomult színészek voltak, az pedig, hogy miben különböztek, összeállításunkból derül ki.

Sean Connery, az első és igazi

Az első James Bond a sorban. Az 1962-es Dr. No-val debütált, ami hatalmas sikert aratott, Sean Connery pedig ellenállhatatlan sármjával és szofisztikált modorával Ian Fleming regényeinek erőszakos irodalmi karakterét csábító hőssé formálta át. A színészhez olyannyira passzolt a karakter, hogy összesen hét alkalommal bújt öltönybe az alkotás kedvéért. Sokan még ma is őt tartják az egyetlen és igazi 007-esnek.

George Lazenby, a modoros

A többiekkel ellentétben ő csupán egyszer bújt James Bond szerepébe, ám annyira modorosnak bizonyult, hogy ügynöke tanácsára nem folytatta a szériát. Még a kiejtésével is gondok adódtak, így utólag újra kellett szinkronizálni a főszereplőt. Egy pozitívum azonban volt a dologban: a színészt nem kellett külön harcos jelenetekre oktatni, hiszen Lazenby korábban az ausztrál hadsereg különleges alakulatánál szolgált közelharcoktatóként. Egyébként szélesebb ismertséget modellként szerzett magának: olyannyira keresett volt, hogy 1968-ra ő lett a legjobban fizetett férfi a szakmában – az egész világon. Többek közt „Marlboro Man”-t is az ő személyében ismerhettük meg.

Roger Moore, a humorizáló

Pályáját modellkedéssel kezdte, kötött ruházatot reklámozott, mielőtt kiválasztották volna az Ivanhoe című sorozat főszerepére. Néhány évre rá már James Bondként tündökölhetett, amit igazán hitelesen tudott alakítani, tekintve, hogy tiszti iskolát is végzett. Roger Moore közel a hatvanhoz is hihetetlen dinamizmussal és elánnal játszotta a 007-es szerepét, ráadásul mindezt humorral fűszerezte. Ez a hozzávaló az ő érájától számolva elengedhetetlen része lett a James Bond-filmeknek.

Timothy Dalton, akinek minden mozdulata kifinomult

Már gyerekkorában is színésznek készült, színházi és filmes karrierje pedig szinte egyszerre bontakozott ki. Két alkalommal bújt a titkosügynök bőrébe: az 1978-as Halálos rémületben és az 1989-es A magányos ügynökben is őt láthattuk. Az ő James Bondja hihetetlenül stílusos, aki azonban szemrebbenés nélkül öl, az áldozatai halálából pedig poént csinál.

Pierce Brosnan az egyik legkarizmatikusabb 007-es

Ami minket illet, az ő szereplésével szerettük meg a James Bond-filmeket annak ellenére, hogy a színészkedést tekintve nem volt sok dolga. A kisugárzása és karizmatikus személyisége azonban az egyik legismertebb 007-essé tette. Az első epizód, amiben az ír színész szerepelt, az 1995-ös Goldeneye (Aranyszem) volt, ami a Bond-filmek minden addigi rekordját megdöntötte 350 millió dolláros bevételével.

Daniel Craig, aki a nyers férfierőt képviseli

A korábbi, kifinomult, szofisztikált és stílusos titkos ügynökökkel ellentétben Daniel Craig minden elemében a nyers férfierőt testesíti meg. Az ő felbukkanásával pedig tényleg egy új éra kezdődött a Bond-filmekben. Nem beszélve arról, hogy a Spectre – A Fantom visszatér című alkotásban a partnere a gyönyörű Monica Bellucci volt, aki 51 évével az addigi legidősebb Bond-lány lett. Hosszú találgatások után pedig a napokban az is kiderült, hogy a titkos ügynök kalandjait végigkísérő 25. alkotásban ismét Daniel Craig bújik a 007-es bőrébe. Mi már nagyon várjuk!

Szöveg: F.R.

Fotó: theredlist.com, Wikipedia.hu, Pinterest