Trendteremtő Jóbarátok – Miért rajongunk még mindig ennyire érte?

Ilyen popkulturális hatásai vannak a sorozatnak. A Nők Lapja Évszakok 2020-as őszi számának cikke.

Nincs még egy olyan sorozat, amely annyiszor élte volna reneszánszát, mint a Jóbarátok. Az a generáció, amelyik felnőtt rajta, már kitermelt egy újabb generációt, amely megint felfedezi magának ezt a kultikus szériát. A Jóbarátok kiállta az idő próbáját, a most következő trendek és jelenségek is ezt bizonyítják. 

Az analóg élet menő

A Jóbarátokat 1994-ben mutatták be Amerikában, szóval pont az internet és a mobiltelefon berobbanása előtti utolsó években. A hat szereplő sosem lóg a telefonján, számítógépet is alig látunk az epizódokban. Tarol viszont az üzenetrögzítő, és bizony a hangpostán hagyott üzenetekből meglehetősen sok bonyodalom származik a tíz évadban. Ha ma megnézzük bármelyik epizódot, eszünkbe sem jut, hogy miért nem lógnak folyton a telefonjukon, és miért mindent élőben intéznek el egymással, vagy miért az ajtón kifüggesztett kistáblán üzengetnek a másiknak. Ez a sorozat megmutatja a „mai fiataloknak”, hogy léteztek barátságok és szerelmek akkor is, amikor ezekért még személyesen kellett folyamodni.

Phoebe, a filantróp

Ha úgy vesszük, Phoebe (az egyik főszereplő, akit Lisa Kudrow alakít) teljesen meghaladta a korát. Karakterének számos olyan jellemvonása van, ami ma a legdivatosabb dolog. Tulajdonképpen Phoebe egy „előhipszter”, aki fittyet hány minden elvárásra, nem akar megfelelni senkinek, de közben a legnagyobb szívű szereplő az egész sorozatban. Vegetáriánus, a zenei stílus, amit képvisel, beazonosíthatatlan,nemérdekliapénzésahírnév, pedig többször is a közelébe kerül. Még béranyaságra is vállalkozik, és soha nem bánt senkit. Nem véletlen, hogy sokak szerint kicsit bolond, pedig ő csak egyéni megközelítésből szemléli a világot. Igazi példakép.

Egy frizura, és aki alatta van

Jennifer Aniston egy ikon, akiért negyedszázada mindenki odavan. Kétségkívül ő a sorozat divatdiktátora, sőt, ha megnézzük a szereléseit, az is látszik, hogy az évek alatt mekkora sztár vált belőle, és mennyire fontos lett, mi van rajta, és milyen a haja. Rachelfrizurájaegykülöntörténet,mégakkoris,haaztabizonyos „Rachel-hajat” állítólag utálta. Pedig az a fodrász találta ki neki, aki évtizedek óta a legjobb barátja, és a mai napig ő készíti a frizuráját. Összeségében elmondható, hogy Jennifer Aniston a tíz évadban felvonultatta az összes elképesztően menő hajviseletet, amit ugyanabból az alapanyagból ki lehetett hozni. 

Zene nélkül?

Arról nem sokat tudunk, hogy a szereplők milyen zenéket szeretnek, furcsa is lenne, ha az epizódokban azt bámulhatnánk, hogy playlisteket állítanak össze. Bár Ross az egyik epizódban csinál egy válogatáskazettát Monának, ezzel inkább elköteleződési gyötrelmeit demonstrálja, nem zenei ízlését. Azt viszont tudjuk, hogy Phoebe művészetét, még ha vannak is fenntartásaik ezzel kapcsolatban, feltétel nélküli szeretetükkel támogatják a többiek. És általában ez a hat jó barát nem igazán a mainstream irányába kacsintgat. Minden pinceszínházban ott ülnek, hogy tanúi legyenek Joey szárnypróbálgatásainak, és ők is bizonyítják, hogy az alternatív színház menő.

A humor szexi 

Az is nagyon klassz a Jóbarátokban, hogy a szereplőket nem aszerint válogatták össze, ki a nagyobb szexszimbólum. Ők hatan olyanok, hogy akár a szomszédban is lakhatnának, és nem a külsejük, hanem a karakterük a legelragadóbb bennük. Chandler például nem az a kimondott szívtipró, viszont gyakorlatilag újraértelmezte, mit is jelent a szarkazmus.

A kísérletezőkedv sosem megy ki a divatból

Nyilván egy tíz éven át sikeres sorozat alkotóinak nem könnyű feladat minden epizódban újat mutatni, nekik mégis sikerült. Például úgy, hogy Ross-szal nagyon sok újdonságot próbáltattak ki. Ő legitimizált számos olyan szépészeti beavatkozást és ruhadarabot, amely korántsem nevezhető férfiasnak. Igaz, hogy egy kiló hintőpor segítségével sem tudott megszabadulni a ráizzadt szűk bőrnadrágtól, de akkor is bevállalta. A fogfehérítése is túl jól sikerült, és az önbarnítószalonban is meggyűlt a baja a számolással, de legalább kipróbált mindent, amit szeretett volna. És ugyancsak emlékezetes szépészeti pillanat volt, amikor Joey félbemaradt szemöldökszedését Chandler fejezte be.

Divat helyett stílus

A Jóbarátok stylistjainak azt is sikerült megoldaniuk, hogy a szereplők ne úgy nézzenek ki, mintha egy magazinból léptek volna ki, hanem higgyük el, hogy ahogy kinéznek, vagy amit viselnek, az összhangban van azzal, amit eljátszanak. Minden szereplőnek megvan a maga stílusa, és ehhez következetesen tartották is magukat a szakemberek a tíz évad alatt, úgy, hogy közben számtalan ikonikus divatpillanattal ajándékozták meg a nézőket. Monica kertésznadrágjai, farmerei és csizmái ma is szupermenők. Rachel garbói, miniszoknyái és pánt nélküli cuccai szintén teljesen időtállóak. Phoebe bohó stílusa a maga szabálytalanságában is nagyon karakteres és laza. És akkor még csak a csajokról beszéltünk.

Mindenkinek kell egy törzshely 

Rosst, Rachelt, Monicát, Chandlert, Phoebe-t és Joey-t sosem látjuk eldobható kávéspoharakkal mászkálni. Számukra a kávézóban töltött idő szent. Mi is lett volna velük, ha nincs az a tágas kanapé a Central Perkben, ahol naponta akár többször is kibeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat! Nem véletlen, hogy az ikonikus kávézó azóta is legenda, sőt, a Central Perk logóval ellátott termoszok egyenesen fénykorukat élik. A Jóbarátok megmutatja, hogy mindenkinek jár egy törzshely, egy második otthon. Az már csak hab a tortán, hogy a tíz évad során mindössze egyszer fordult elő, hogy a híres kanapén mások ültek, nem a „mieink”. Az amerikai kultsorozat 25. évfordulójára egyébként még legóváltozat is készült a szereplőkből és az ikonikus kávézó tévéstúdiójából, a híres kanapéval és a színpaddal, ahol Phoebe adja elő a dalait saját gitárkísérettel.

Felejthetetlen részletek

A már említett divatpillanatoknak persze a fordítottja is gyakran elsült a sorozatban. Ilyen volt például, amikor Joey kifinomult, elegáns úrnak akart tűnni egy meghallgatáson, és Rachel segített neki kiválasztani az ehhez szükséges öltözéket. Utolsó simításként Joey kezébe nyomott egy táskát, amely szerinte (és Ralph Lauren szerint is) férfiaknak való táska volt, ezzel azonban senki más nem értett egyet.

Sztárok a sztárok között

Bár 1994-ben a Jóbarátok mind a hat főszereplője szinte a teljes ismeretlenségből került a sorozatba, a széria rövid időn belül annyira sikeres lett, hogy az „A” listás hollywoodi sztárok egymásnak adták a kilincset, hogy legalább egy epizód erejéig ott hagyják kézjegyüket. Bruce Willis, Reese Witherspoon, Danny DeVito, Christina Applegate, Isabella Rossellini, Brooke Shields, Denise Richards, csak néhány név a legnagyobbak közül. A legemlékezetesebb „sztáros” epizód azonban minden bizonnyal az, amelyikben Brad Pitt is szerepel. Érdekesség, hogy a színész nehezen szánta rá magát a szereplésre, ugyanis a Jóbarátok legnagyobb részét közönség előtt vették fel, ő pedig nagyon tartott a közönség előtti játéktól. Ugyancsak óriási bulvárértéke volt Julia Roberts vendégjátékának, aki a pletykák szerint a kulisszák mögött összetörte szegény Matthew Perry szívét.

Monica páratlan konyhaművészete

Bár Monicát általában csak a konyhában látjuk szorgoskodni, és ritkábban az étteremben, az egyértelmű, hogy nagyon magas szinten űzi a szakácsmesterséget. Sőt, amikor jelentkezik egy állásra, olyan alapanyagokból és olyan tálalással készít próbaételeket otthon, hogy azt a legmenőbb fine dining éttermek is megirigyelnék. 

Fotó: Getty Images Hungary, Warner Bros Entertaiment