A világ egyik legkedveltebb színésznője ma ünnepli 52. születésnapját.

1. Született színész

A Kalifornia állambeli Sherman Oaksban született Anistonnak a szülei is színészként dolgoztak Los Angelesben. Édesapja, John Aniston szerepelt a Days of Our Lives című szappanoperában, édesanyja, Nancy Dow pedig néhány kisebb szerepet kapott különböző tévéshow-kban, játszott többek között a The Beverly Hillbilliesben.

2. Multikulti

Aniston felmenői között görögöket, skótokat és angolokat is találunk. Ő maga pedig Görögország és New York között ingázva nőtt fel.

3. Köszi, apu!

Kislánykorában beugró volt egy szappanoperában, amelyben az apja játszott. Anistonnak jégtáncost kellett alakítania.

4. Csodagyerek

Mindössze 11 éves volt, amikor az egyik festményét kiállították a Metropolitan Művészeti Múzeumban.

5. Első a tanulás

Aniston gyerekkora óta tudta, hogy színésznő szeretne lenni. Művészeti középiskolába járt, és a drámaklubnak is tagja volt.

6. Atyai jó tanács

Bár a kis Jennifer mindig is hollywoodi karrierre vágyott, szülei más jövőt képzeltek el számára. Édesapja szerette volna megkímélni őt a rengeteg csalódástól, amellyel egy pályakezdő színésznek számolnia kell. John Aniston a jogi pálya felé próbálta terelni lányát.

7. Hát nem vicces?

A középsikolában ő volt az osztály bohóca.

8. Sötét korszak

És amikor nem éppen vicceivel szórakoztatta osztálytársait, másképp tűnt ki a tömegből. „A hajamat felnyírtam, tetőtől talpig feketében jártam, a szememet fekete tussal rajzoltam körbe, és ettől úgy néztem ki, mint egy vámpír.”

9. Mit szeretne rendelni?

Aniston fiatalon többféle részmunkaidős állást is elvállalt, egy időben például felszolgálóként dolgozott. És bár azért mondott fel, mert nem ment neki valami jól ez a munkakör, érdekesség, hogy a kamerák előtt is többször kellett pincérnőt alakítania.  

10. Menő járgány

Amikor Aniston megkapta az első – színészkedésből származó – fizetését, azonnal vett egy régi Mercedest.

11. Még egy színésznő a családban

Miután szülei elváltak, apja 1984-ben feleségül vette Sherry Rooney színésznőt.

12. Az áttörés

A kilencvenes években egyszerre játszott főszerepet két tévéshow-ban is. Az egyik a Muddling Through című produkció volt, a másik pedig a Jóbarátok. Szerencsére előbbi nem lett sikeres, így Aniston az utóbbi forgatásaira fókuszálhatott.

13. Szerepcsere

A Jóbarátok rendezője eredetileg azt szerette volna, ha Jennifer Aniston Monicát, Courtney Cox pedig Rachelt alakítja. A cserét a színésznők szorgalmazták.

14. Dől a lé

A Jóbarátok utolsó három évadának forgatásakor Aniston minden egyes epizóddal egymillió dollárt keresett.

15. Duplázott

A People magazin kétszer is a legszebb nőnek választotta.

16. Példát vett

Jóbarátok-beli barátnője, Courtney Cox barna öves karatés, ez inspirálta Aniston arra, hogy ő is karateórákra járjon.

17. Mi lenne, ha…

Ha nem színésznő lenne, legszívesebb pszichológusként dolgozna. Aniston ezt egy 2017-es interjúban árulta el, ekkor mesélt arról is, hogy a barátai mindig őt keresik meg, ha tanácsra van szükségük.

18. Első számú rajongó

1999-ben a Saturday Night Live vendégeként Athena Marie Rolandót utánozta, aki Brad Pitt fanatikus rajongója volt. Aniston akkoriban már Pitt-tel randizott, a show-ban pedig igyekezett népszerűsíteni a színész hamarosan érkező filmjét, a Harcosok klubját is.

19. Álomesküvő

2000-ben Aniston és Pitt összeházasodtak. A malibui esküvőn négy zenekar játszott, kétszáz vendég volt jelen, és még tűzijáték is volt. A lagzi nagyjából egymillió dollárjukba kerülhetett.

20. Elköteleződés

A legtöbb színésznő nem veszi fel a férje nevét, ám Aniston hivatalosan is megváltoztatta a nevét Jennifer Pittre az egybekelésük után.

21. Valaki hiányzott

Mivel Aniston édesanyja, Nancy Dow akkortájt egy bulvárlapban tett néhány sértő megjegyzést lányára, nem kapott meghívót az Aniston-Pitt esküvőre.

22. Szerelmi fészek

Az álompár első otthona egy 1300 négyzetméteres Beverly Hills-i ház volt, amelyért több mint 1,7 millió dollárt fizettek.

23. A dolgok komolyra fordultak

2002-ben Aniston főszerepet kapott a Jóravaló feleség című filmdrámában, amellyel bebizonyította, hogy nem csak a komédiákban tud remekelni.

24. Minden, ami fénylik

2002-ben a Damiani ékszermárka piacra dobta a Brad & Jennifer elnevezésű gyűrűt, amely egy az egyben úgy nézett ki, mint Aniston egyedi tervezésű karikagyűrűje. A sztárpár bírósághoz fordult, a két fél pedig végül egyeségre jutott.

25. Örökké együtt

2004-ben a Madame Tussauds Múzeum közös viaszfigurát készített Brad Pittről és Jennifer Anistonról. A pár néhány hónappal később külön vált.

26. Viszlát!

2005-ben Aniston és Pitt elváltak. A színész a válás kimondása előtt hónapokkal viszonyt kezdett Angelina Jolie-val, akit később feleségül is vett.

27. Rendezői szék

Jennifer 2006-ban társrendezőként együtt dolgozott Andrea Buchanannel a 10-es szoba című rövidfilmen. Az ötlet, hogy kipróbálja magát a rendezői székben, Gwyneth Paltrow-tól jött, aki szintén akkoriban rendezett egy rövidfilmet.

28. Trendszetter

A frizura, amelyet Aniston a Jóbarátokban viselt, elképesztő népszerűségre tett szert az ezredforduló környékén. A hajviseletre a mai napig szokás úgy hivatkozni, hogy a Rachel-frizura.

29. Riasztó kötöttségek

Úgy hírlik, Aniston szerint rémisztőbb aláírni egy televíziós sorozat szerződését, mint kimondani a boldogító igent az oltár előtt. Szerinte ha valakit egy ötéves szerződés köt, abból bizony nehezebb szabadulni, mint egy házasságból.

30. Csakis együtt

Aniston egyszer azt mondta, hogy ha egy szereplő kilépett volna a Jóbarátokból, a többiek is otthagyták volna a show-t. Hála az égnek, ez nem történt meg, a főszereplők pedig a mai napig jó barátok.

31. Elismerések

2002-ben a legjobb színésznőnek járó Emmy-díjat, 2003-ban pedig a legjobb televíziós színésznőnek járó Golden Globe-szobrot vihette haza.

32. Nincs ismétlés

Bár mindig csodásan fest a vörös szőnyegen, Aniston úgy nyilatkozott, ki nem állhatja a Los Angeles-i divatkultúrát, amiért kétszer ugyanabban az öltözékben megjelenni a legnagyobb bűn.

33. Kőbe vésve

2012-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

34. Hajápolásban is otthon

Aniston társtulajdonosa volt a Living Proof hajápolási márkának. A brand rendkívül sikeres még mindig, Amerika-szerte kedveltek a samponjai, balzsamjai és styling termékei.

35. Illatsorozat

A színésznőnek a nevét viselő parfümjei is vannak, az egyik legismertebb közülük a Beachscape, amelynek illatát a tengerpart inspirálta.

36. Álhírek

A pletykalapok imádják azt találgatni, hogy Aniston terhes-e. „Annyiszor voltam már életem során terhes, hogy az nevetséges” – mondta egyszer.  

37. Komédiázás széles vásznon

Miután 2004-ben véget ért a Jóbarátok, Aniston vígjátékokat kezdett forgatni. Sokakat megnevettetett a Hivatali patkányokban, A minden6óban és a Förtelmes főnökökben is.

38. Komikusok klubja

Anistonnak rengeteg olyan barátja van, akik szintén vígjátékokban utaznak. Többek között Paul Rudd, Jason Bateman, Isla Fisher és Portia de Rossi.

39. Kutyatulajdonos

A színésznőnek jelenleg három kutyusa van: Clyde, a schnauzerkeverék, Sophie, a pitbullkeverék és Lord Chesterfield, a pireneusi hegyikutya. Mindhármójukat menhelyről fogadta örökbe.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés

 

40. Címadó

Anssi Kela finn zenész Jennifer Aniston címmel írt egy dalt, bár a szövegnek semmi köze a színésznőhöz. Kela minden éjjel Anistonnal álmodott, amíg a dalon dolgozott, ezért adta szerzeményének ezt a címet.

41. Második igen

2012-ben Jennifer Aniston hozzáment Justin Theroux színészhez, világra szóló lakodalom helyett azonban az otthonukban, egy meghitt ceremónián mondták ki a boldogító igent.

42. Magas árak

2015-ben ötmillió dolláros szerződést kötött az Emirates légitársasággal. A helyzet iróniája, hogy Aniston fél a repüléstől.

43. Apropó, fóbiák

A színésznő nemcsak a repüléstől fél, de attól is bepánikol, ha víz alá kell merülnie. Utóbbi hátterében egy gyerekkori trauma áll, kislányként ugyanis egyszer a triciklijével beleesett egy medencébe, ahonnan a bátyja mentette ki.  

44. Édes otthon

Aniston Beverly Hills-i otthonában minden egyedi tervezésű, ezért is tartott két évig a kivitelezés. A színésznőnek van még egy lakása Manhattenben és még néhány Kaliforniában.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés

 

45. Drága fotó

2002-ben egy lesifotós egy nyolcemeletes épületről teleobjektívvel lefotózta a saját hátsókertjében félmeztelenül napfürdőző Anistont. A fényképek több lapban is megjelentek, a színésznő pedig a fotóst és az újságokat is beperelte. 2003-ban a fotós 550 ezer dollár kártérítést fizetett Anistonnak.

46. Listavezető

A Forbes magazin 2003-ban a világ legbefolyásosabb színésznőjének választotta, a listán azóta is mindig az élmezőnyben végez.

47. Diagnosztizálva

2015-ben beszélt először arról, hogy nehezen megy neki az olvasás, ugyanis diszlexiás. Mielőtt diagnosztizálták, azt hitte, szimplán nem jó tanuló, de a felismerés, amely huszonévesen érte, felszabadítóan hatott rá.

48. Bűnös szenvedély

Aniston bevallottan imádja a reality show-kat. Kedvencei közé tartoznak a „Kardashian-Jenner dolgok”, és mint mondja, A Nagy Ő számára olyan, mint a gyorskaja.

49. Zenés kitérő

A színésznő több klipben is szerepelt, láthattuk őt a Tom Petty and the Heartbreakers és Melissa Etheridge videójában is.

50. Ez a hajó elment

El tudjuk képzelni, hogy Leonardo DiCaprio a Titanic fedélzetén Jennifer Anistonnal romantikázik? Pedig Rose szerepére, amelyet végül Kate Winslet kapott, Aniston is esélyes volt.

51. Mosolyra fakaszt

A színésznő hosszú évek óta rendszeres látogatója a St. Jude Gyermekkórháznak, ahol többnyire rákos gyerekeket kezelnek. A színésznő nem csak a kicsikbe, a családtagokba is próbál lelket önteni.

52. Otthonülő

Saját bevallása szerint legszívesebben otthon, a tévé előtt ülve szereti tölteni az estéit, az extravagáns partikra már cseppet sem vágyik.

(Fotó: Getty Images)