Az Egyesült Királyságban lett álomból valóság, feltéve, ha kíváncsi vagy a rendező kedvenc szimmetrikus mintáira. De miért ne lennél?

A sajátos világú alkotó szerelvényei megszólalásig hasonlítanak a filmekben szereplő darabokra: csodaszépek és szürreálisak. Te is láthattad már a 2007-ben megjelent Utazás Darjeelingbe (The Darjeeling Limited) című filmben, vagy A Grand Budapest Hotelben (The Grand Budapest Hotel). Többek között ezek a filmek is bizonyítják, hogy Wes fantáziavilága nem csupán izgalmas történeteket visz vászonra, hanem valódi műalkotásokat.

Valami új, valami régi

Aki akár egyszer is látta Anderson filmes vonatjait, az kétségtelenül álmodott már arról, hogy elutazik velük valahová. Az álom mostantól nem álom tovább, ugyanis a Belmond nevű magán vasúttársasággal karöltve Anderson a valóságban is megalkotta a filmbeli vonatszerelvényeket. „Az alkotásaim során gyakran volt alkalmam vasúti kocsikat kitalálni, ezért is jó érzés valami olyat alkotni, ami egyrészt új, másrészt hagyományőrző. A vonatozás manapság kevésbé népszerű, pedig nagyszerű dolog” – mondta a rendező, aki pasztellrózsaszín mennyezettel, zöld szőnyegekkel, székekkel, szimmetrikus mintákkal és más jellemzően szecessziós elemekkel tarkította a klasszikus British Pullman kocsikat.

Minden a modernitás és a hagyomány csillogó keveréke.

Két privát lakosztály is elérhető a vonaton, amely exkluzív koktélok kíséretében valódi, előkelő utazást biztosítanak – pont, mint a filmekben.

Fotó: Belmond

Talán nem annyira meglepő, hogy a jegyeket elég magas áron kínálják. A „Pullman Dining by Wes Anderson” csomag ára 400 font (közel 170 ezer forint), a privát lakosztályé pedig 1800 font, ami majdnem 800 ezer forintot jelent.  A klasszikus szerelvények az út során több várost is érintenek az Egyesült Királyságban, azzal a csodálatos illúzióval ajándékozva meg a tehetős rajongókat, hogy egy utazás erejéig akár egy Wes Anderson film szereplői is lehetnének.

Kiemelt kép: Belmond