9 módszer, ami segíthet a fogyásban és az egészséges életmód kialakításában

A súlyvesztés kihívást jelent, különösen akkor, ha fejben nem vagyunk felkészülve az egészséges életmód hosszú távú fenntartására. Azoknak hoztunk pár tippet, akik éppen most vágnak bele a fogyásba, és szükségük lehet egy kis útmutatásra, hogy pszichésen is felkészüljenek a folyamatra.

Gondoljuk végig, hogy mit tudunk a fogyásról, és ha kell, olvassunk is utána!

A súlyvesztés folyamatának – fizikai és pszichológiai vonatkozásának – megértése legalább annyira fontos, mint a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Pont ezért nem az a fontos, hogy minden egyes bevitt kalóriát megszámoljunk (hiszen a szervezetünknek mértékkel, de szüksége van rájuk), hanem, hogy egyensúlyt teremtve, változatosan étkezzünk. Ha ez megvan, akkor kevésbé fogunk kísértésbe esni.

Csalóka edények, ég veletek!

Érdemes olyan edényeket választani, amik egyrészt átlátszóak, másrészt pontosan jelölve vannak rajtuk a mennyiségek. Az agyunkat könnyen be lehet csapni, egy doboznyi ételt pont emiatt sokszor egy adagnak képzelünk. Csináljunk tesztet! Egy-egy tároló tartalmát szedjük ki tányérra, így láthatjuk, hogy mennyi is valójában az adott ételmennyiség. Együnk inkább kistányérból – ezzel elejét vehetjük a túlevésnek.

Diéta vagy életmódváltás? Nem mindegy!

A diétázásról és a fogyókúráról legtöbbünknek negatív dolgok jutnak eszébe. Nem csoda, hiszen ezek inkább korlátozzák az életünket, ellenben egy olyan életmóddal, amit hosszú távon alakítunk ki magunknak, és amiben a szervezetünknek megfelelően választjuk ki az ételeket. Így ahelyett, hogy a hirtelen elvesztett kilókat azonnal visszaszednénk, egyenletesen fogyhatunk és meg is tarthatjuk az elért eredményt.

Trükközés az ételekkel

A cukros nassolnivalók és az olajos snackek helyett rágcsáljunk zöldségeket és gyümölcsöket! Ezek ugyanúgy megtöltik a gyomrunkat és jóllakottá tesznek, ráadásul vitaminokkal és rostokkal is ellátják a szervezetünket.

Gondoljunk az életmódváltásra úgy, mintha új hobbi lenne!

Megkönnyítjük a saját dolgunkat, ha nem egy kötelező rosszként gondolunk az életmódváltásra, hanem mint egy új hobbit, beépítjük a mindennapjainkba. A kényszer sosem szül eredményeket, de ha örömmel és izgalommal készítjük el az új és egészséges fogásokat magunknak, és a mozgást is egy játéknak fogjuk fel – amivel ugye a kilóink is egyre jobban lemennek majd – akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz.

Meg kell értenünk, mit jelent az elhízás

Az elhízást a legtöbb esetben az életmódunk okozza. A genetikai tényezők – és betegségek – is szerepet játszanak persze, de a gyerekkorunkban eltanult helytelen étkezési szokások, és a mozgás hiánya egyértelműen elvezethetnek a felesleges súlyok felszedéséhez, és azok akár egész életen át tartó meglétéhez. Tájékozódjunk, és ne tekintsük természetesnek az elhízás tényét. Egészségünk érdekében válasszunk aktív és tudatos életmódot!

Motiváljuk magunkat!

Ebben a helyzetben sokat segíthetnek azok az emberek, akik már életmódot váltottak és megszabadultak a súlyfeleslegüktől. Kérjünk segítséget, hallgassuk meg a történeteiket és merítsünk erőt belőlük! Esténként pedig tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Képesek vagyunk leadni a plusz kilókat?
  • Felkészültünk a kihívásra?
  • Hiszünk magunkban annyira, hogy végigcsináljuk?

Szeretni önmagunkat

Ahhoz, hogy kikerüljünk a negatív állapotból, foglalkoznunk kell magunkkal. Látnunk kell a pozitív dolgokat az életben, és saját személyiségünkben is. Önismerettel, önszeretettel és azzal, hogy elfogadjuk magunkat, hatalmasat léphetünk előre. Ha másképp nem megy, képzeljük el, milyenek leszünk fél év múlva a leadott kilókkal, és koncentráljunk a jövőbeli külsőnkre.

Aludjunk többet!

Az alváshiánnyal küzdők gyakrabban nyúlnak – cukros és egészségtelen – esti nassolnivaló után. Ezek „gyors” energiát, egyben örömöt is adnak, és persze pótcselekvésként is megállják a helyüket. Az alvási szokások megváltoztatásával, például az időben való lefekvéssel, elkerülhetjük a kísértést, és még egészségesebbé és kipihentebbé is tehetjük a szervezetünket.

 

A Nők Lapja Psziché 2018/04-es számában egy sikeres életmódváltás történetét is megismerhetitek. A magazin május 16-tól kapható az újságosoknál.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép:

(independent.co.uk)