7 tipp arra az esetre, ha úgy érezzük, elakadtunk az élet valamely területén

A kiégés fogalma manapság nagyon is ismert: rengeteg inger ér minket, és szinte megállás nélkül hajszoljuk az életet. Nem csoda, ha hamar elveszítjük az érdeklődésünket és megtorpanunk. Ebben a helyzetben jobb, ha kicsit megállunk és végiggondoljuk, hogy miből tudunk új energiát nyerni.

Ha beleragadunk egy élethelyzetbe, akkor bizony változásra van szükségünk. Az első lépés, hogy egy kis önvizsgálatot tartsunk, és felismerjük, ha a kiégés minket is utolért. Ne engedjük, hogy az elakadások miatt krónikus levertség vagy depresszió alakuljon ki, figyeljünk oda magunkra és tegyünk a változásért, például így:

Töltsünk időt magunkkal!

Sokan nem is tartják fontosnak, hogy elegendő időt töltsenek magukkal, pedig énidőre mindenkinek szüksége van, és nem csak akkor, amikor ráeszmélünk, hogy valami nincsen rendben az életünkkel. Odafigyelni magunkra, a szükségleteinkre nem önzőség, mint azt sokan képzelik. Sokkal többször kéne megengedni magunknak az önszeretet ilyen formáját.

Vezessünk naplót!

Köztudott, hogy jót tesz, ha kiírjunk magunkból az érzéseinket, bánatunkat, problémáinkat, főleg, ha ezeket másokkal nem szoktuk megbeszélni. Többek között ezért is vezet annyi ember blogot vagy például bullet journalt. A lényeg, hogy írjuk ki magunkból a feszültséget, és ne feledkezzünk meg arról sem, amiért hálásak vagyunk az életünkben. Néha segít, ha ezeket is felsoroljuk magunknak.

Töltsünk időt a természetben!

Hihetetlenül pozitív hatása van a lelkünkre a természetben töltött időnek. Próbáljunk meg hetente legalább egy órát eltölteni egy zöld parkban, az erdőben vagy tóparton, ahol feltöltődhetünk. Érintsünk meg egy fát, mossuk meg a kezünket a patakban és élvezzük a jótékony, mentális, testi és lelki hatást.

Próbáljunk ki valami teljesen újat!

Ez a valami teljesen új dolog, nem kell, hogy egy hatalmas és bonyolult dolog legyen, kicsiben is gondolkodhatunk. Például egy nap menjünk más útvonalon a munkába, próbáljunk ki egy új receptet, vagy utazzunk el egy számunkra ismeretlen, hazai helyre a hétvégén. Az friss impulzusok nagyszerű hatással lesznek ránk.

Tartsunk egy kikapcsolós napot!

Jelöljünk ki egy személyes napot magunknak, amikor kicsit lelassítunk és nem a mindennapi teendőkre összpontosítunk. Készítsünk különleges teát magunknak, jógázzunk, meditáljunk, olvassunk, ha jól esik, szortírozzunk kicsit a lakásban, menjünk el sétálni vagy biciklizni, hallgassuk a kedvenc dalainkat, fürdőzzünk illóolajos vízben. Igazi terápia lesz a léleknek.

Töltsünk öt percet egy sötét szobában!

Van, akinek félelmetesnek tűnhet az ötlet, de jót tehet, ha pár percig tényleg semmilyen inger nem ér minket, csupán apró hangokat, zörejeket hallunk. Ilyenkor a bennünk lévő zűrzavar kicsit elcsendesedhet, megnyugodhatunk és megfigyelhetjük, hogy a gondolataink egy kis idő után másképp kezdenek majd áramlani. Ha sikerült az öt perc, maradjunk még öt percig! Adjunk időt az elménknek arra, hogy megoldásokat találjon az aktuális problémákra.

Beszélgessünk hosszasan egy jó baráttal!

Egy kívülálló személy mindig nagy segítség lehet, ha tanácsokra van szükségünk. Másképp lát minket, mint mi magunk, és más perspektívákat adhat. Arról nem is beszélve, hogy kicsit kizökkenthet bennünket a megragadt szituációból, jó kedvre deríthet, és pozitív energiákat adhat át, amire még napokig emlékezni fogunk. Ne zárkózzunk be!

Nyitókép: Pexels

(elitedaily.com)