Ez a multifunkciós kis füzet, amely egyszerre naplóként és naptárként is működik, az utóbbi időben meghódította a világot. Praktikus, szép és abszolút személyes. De mire jó pontosan, és hogyan érdemes használni? Eláruljuk.

A bullet journal valami olyasmi, mint a zöldségek esetében a lila karfiol. Csak nézegetjük, kerülgetjük, nagyon tetszik, ismerős is, hiszen normál karfiolt ettünk már, és a lila zöldség sem szokatlan, mert ugye ott a padlizsán. De a szemünknek mégis idegennek tűnik – pedig bűn kihagyni ezt a különlegességet. A bullet journallel is valami hasonló a helyzet. Vágyunk egy sajátra, mégsem merünk belevágni. Talán túl bonyolultnak tűnik, és fogalmunk sincs, hogyan kezdjünk hozzá.

Mire van szükségünk az elkészítéséhez?

Nem kell más, csak egy kedves füzet vagy notesz, amelybe szívesen jegyzetelnénk. Bár a haladók matricákkal, spéci tollakkal és filcekkel dolgoznak, mi mégis könnyedén belekezdhetünk a kitöltésébe akár egy egyszerű fekete tűfilccel vagy tollal.

Az első tollvonások

A bullet journal lényege a személyre szabhatóság. Mindenki úgy és azt írhat bele, ami neki jólesik. Érdemes azonban egy-két részlethez ragaszkodni. Az első ilyen a tartalomjegyzék, ahol fontos megmagyaráznunk a jelöléseinket, hogy mit és mire használunk. Ezentúl, pont úgy, ahogy a klasszikus naptáraknál, jó ha rajzolunk magunknak egy éves és egy havi beosztást. Itt van lehetőségünk előre beírni azokat a fix programokat, jeles napokat, amelyekkel már az év elején tisztában vagyunk.

Vegyük elő naponta!

A legfontosabb, hogy mindennap rendszeresítsünk magunknak időt arra, hogy feljegyezzük a gondolatainkat, terveinket és a célokat. A nap elején vagy a nap végén 10 perc untig elég erre. Ha éppen kreatívabb hangulatban érezzük magunkat, akkor elbíbelődhetünk egy-egy rajz kidolgozásával, vagy egy hosszabb bejegyzés megírásával, de ne legyenek irreális elvárásaink magunkkal szemben!

Inspiráció

A képmegosztó oldalak teli vannak a lelkes bulletjournal-készítők jobbnál jobb fotóival. Érdemes szemezgetni belőlük, és ötletet gyűjteni a sajátunkhoz. Ezen keresztül kiélhetjük a kreativitásunkat, és kikapcsolódhatunk egy fárasztó nap után, de reggeli napindítóként is megvan a maga haszna.

Listák, listák, listák

A bullet journal legjobb része a listakészítés. A legtöbben rajongunk a listákért: könyvek, amiket elolvasnánk, filmek, amiket megnéznénk, vágyaink, úti céljaink és hosszú távú terveink. Bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat, és készítsünk annyi listát, amennyi csak eszünkbe jut!

Miért jó, ha belekezdünk egybe?

A fentebb említett okok mellett a legfőbb érv, hogy megadja nekünk az alkotás örömét. Ennél több pedig néha nem is kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

 

Szöveg: M. M.

Fotók: Unsplash, Pinterest