A depresszió az egyik leginkább stigmatizált betegség, a benne szenvedőket a társadalom többsége gyengének tartja. Holott bárkinek lehet komoly szorongása, ennek a mentális zavarnak a kialakulásához ugyanis egészen hétköznapi dolgok is hozzájárulhatnak.

Krónikus betegség

Amikor betegséggel küzdünk, az nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is megviseli, pláne, ha krónikus megbetegedésről van szó. A szívbetegségben, cukorbetegségben vagy rákban szenvedők ezért nagyobb eséllyel lesznek kitéve a depressziónak. Annyit azonban meg kell jegyeznünk, hogy a szakemberek a mai napig nem tudják pontosan megmondani, hogy a kialakult betegség okozza-e a depressziót, vagy a tartósan rossz lelkiállapotnak van döntő szerepe a krónikus megbetegedés kialakulásában. Ami biztos, hogy ha mentális zavart észlelünk magunkon vagy ismerőseink egyikén, azonnal javasolt orvoshoz fordulni.

Dohányzás

Egy 2015-ös tanulmány szerint a dohányzók nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongástól, mint azok, akik nem hódolnak ennek a káros szenvedélynek. Olyan ideges vagyok, hogy rá kell gyújtanom! Ugye ismerős mondat? A közhiedelemmel ellentétben ugyanakkor a cigaretta nem oldja a stresszt, az a pillanatnyi jó érzés, ami dohányzáskor keríti hatalmába az embert, valójában pusztító hatással van a szervezetre. Ahhoz, hogy sikeresen el tudjuk hagyni ezt a rossz szokást, olyan dolgot kell találnunk, ami egyáltalán nem káros a testre, viszont sokkal hatékonyabban oldja a feszültséget – különösen akkor, ha már a depresszió tüneteit is észleljük magunkon. Ilyen lehet a rendszeres testmozgás vagy a mindfulness meditáció.

Túlzott közösségi médiahasználat

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, a túlzott közösségi médiahasználat igen rossz hatással lehet az önértékelésre. Extrém esetben pedig akár a depressziót is okozhat, ha állandó jelleggel mérjük össze magunkat a Facebookon vagy az Instagramon keresztül az ismerőseinkkel. Az úgynevezett szociális összehasonlítgatásnak ugyanakkor semmi értelme, hiszen ezeken a fórumokon nem a pontos valóság, hanem sok esetben csupán a torzított kiadása látható.

A környék, ahol élünk

Az, hogy egy lüktető nagyvárosban vagy egy csendes vidéki helyen élünk, nagyban befolyásolja a lelkiállapotunkat. A kutatások azt mutatják, hogy a városban élők sokkal érzékenyebbek és hajlamosabbak lehetnek a mentális betegségekre, különösen a depresszióra, mint azok, akiknek a lakóhelye a természet közelében található. A szabad levegőn töltött idő ugyanis gyógyító, jó hatással van a lélekre: csökkenti a stresszt és a szorongást.

Diéta

Nemcsak a fizikai kondíciónkat, hanem a lelkiállapotunkat is nagyban befolyásolja az, hogy mit fogyasztunk. Így nem csoda, hogy azoknál, akiknek szegényes a táplálkozásuk, esetleg szigorú diétát követnek, nagyobb eséllyel alakulhat ki depresszió, mint akik tápanyagokban gazdag, változatos étrendet követnek. Jobb lesz hát, ha mellőzzük a feldolgozott alapanyagokat, a túl sok cukrot és a zsíros ételeket. Természetesen a már meglévő depresszió is megváltoztathatja az ember étvágyát, megnehezítve a helyes táplálkozást.

Túl sok ülés

Rossz hír az ülőmunkát végzőknek – beleértve minket is itt a szerkesztőségben –, hogy az inaktivitás könnyen és észrevétlenül vezethet depresszióhoz. Így munka előtt vagy után mindenképp érdemes valamilyen testmozgást beiktatni, legyen az futás, torna vagy egy hosszabb séta. Az egészséges test és lélek megteremtéséhez ugyanis nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy mit fogyasztunk, hanem azt is, hogy milyen aktivitásokat végzünk. Akkor se keseredjünk el, ha csak most kezdenénk rendszeresen mozogni, néhány apró trükkel ugyanis könnyen feljavíthatjuk a kondíciónkat.

Alvászavar

Az elhúzódó alváshiány bizony nagy gondokat tud okozni: stresszt, szorongást és depressziót idézhet elő. De krónikus betegségeket, például szívelégtelenséget is előidézhet, ha huzamosabb ideig nem jön álom a szemünkre. Ha észleljük magunkon az insomnia tüneteit, próbáljunk ki olyan relaxációs technikákat, amik segítenek ellazulni, ha pedig ezek sem segítenek, tanácsos orvoshoz fordulnunk.

Akadályozott agyi véráramlás

A zavartalan agyi véráramlás nagyon fontos szerepet tölt be az agyi funkciók működésében. Ha ez valami miatt akadályozottá válik, akkor komoly problémák léphetnek fel. Az agyban fellépő gyulladás így nagy szerepet játszhat a depresszió kialakulásában. Ez a megállapítás, amiről a JAMA Psychiatry című szaklapban publikált tanulmány mutatott rá, nagyban átalakíthatja a depresszióval kapcsolatban kialakult tévhitet, ami szerint azon csak úgy túl lehet jutni.

Háttérbe szorítani a saját igényeinket

Ha másokat helyezünk előtérbe és így a saját vágyainkra kevesebb hangsúlyt fektetünk, az hosszú távon meg fogja magát bosszulni, rossz hatással lehet a mentális állapotunkra. Ezért nagyon fontos, hogy elég időt és teret hagyjunk arra, hogy magunkról is gondoskodjunk. Ha nem vagyunk képesek nemet mondani olyan dolgokra, amik valójában nem okoznak nekünk örömöt, könnyen depresszióba sodorhatjuk önmagunkat.

 

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com