20 tanács, amit egy ötvenes éveiben járó nő fiatalabb társainak adna

Fran Sorin elismert coach-ként dolgozik a tengerentúlon, könyveivel és motivációs beszédeivel milliókat inspirál. A szakember nemrég töltötte be az ötvenedik életévét, ami szerinte hatalmas fordulópont egy nő életében. Bölcsességeit fiatalabb társaival is megosztotta - mi is megosztjuk veletek.

woman try to grab the sun

Mindig te legyél az első magadnak

Ha a saját lelki békétek megteremtésére koncentráltok, sokkal több energiátok lesz másokra, és hogy szükség esetén segíteni tudjatok a környezetetekben élőknek. A nők genetikailag törődő alkatok, beléjük van kódolva, hogy gondoskodjanak a szeretteikről, viszont egyáltalán nem önző dolog, ha ebből az odafigyelésből magatoknak is jut. Az öngondoskodás, valamint az, hogy összhangban legyetek magatokkal, elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes, kiegyensúlyozott életet éljetek.

Élj egészségesen

Bár modern kultúránkban szinte mindenhol a stressz csökkentésének fontosságára figyelmeztetnek, mégsem tudjuk maradéktalanul kiiktatni az életünkből a felesleges feszültségforrásokat. Ha azonban észben tartjátok, hogy a betegségek kialakulása 95 százalékban köthető az életmódhoz, akkor nem válik másodlagossá a stressz felszámolása, a testmozgás beiktatása a mindennapjaitokba és a harmonikus kapcsolatok kialakítása. Ezek ugyanis az egészséges élet alappillérei. A legjobb hír viszont az, hogy amint sikerül beépíteni ezeket a dolgokat az életetekbe, máris tapasztalhatjátok a pozitív hatásait.

Töltsd az időd nagy részét a szeretteiddel

Veletek is előfordult már, hogy olyan emberekre áldoztatok időt és energiát, akik negatív hozzáállásukkal csak kizsigereltek érzelmileg, akiknek a társasága inkább lehúzott, mint feltöltött volna benneteket? A jövőben törekedjetek arra, hogy elkerüljétek az energiavámpírokat, és olyanokkal vegyétek körül magatokat, akik szeretnek és támogatnak. Iktassátok ki a mérgező embereket az életetekből, és töltsetek minél több időt a barátaitok és a családotok társaságában – szerető és támogató közegben. Ők az igazi tükrök, akik által kirajzolódik, mit gondoltok magatokról és a világról.

Tanulj meg nemet mondani

Ez rengeteg embernek esik nehezére. Legyen szó pluszmunkáról, önkénteskedésről a gyerekek iskolájában, vagy a társatokkal való kapcsolatról, tanuljatok meg nemet mondani. Eleinte nehezen fog majd menni, de meglátjátok, mennyire felszabadító lesz végre a saját érdekeiteket figyelembe véve cselekedni. Sokkal több időtök és energiátok marad így azokra a dolgokra, amik valódi élményekkel töltenek fel. Tanuljatok meg hát kiállni magatokért – felszabadító érzés lesz!

Iktasd ki a „kell” szót a szótáradból

Amint meghalljátok, hogy belső énetek arra figyelmeztet, mit „kell” még megtennetek, kérdezzétek meg magatoktól hogy „miért”. Azok az emberek, akik csak a kötelezettségek elvégzésére koncentrálva élik az életüket, ritkán érzik majd magukat teljesnek és elégedettnek. Sokat segít azonban, ha olyan feladatokat végeztek el, amiket ti választotok meg, amikhez kedvetek is van. Meg fogtok lepődni, mennyire jó érzés lesz!

Pozitív gondolatok előnyben

Igyekezzetek kiűzni a negatív gondolatokat a fejetekből, és koncentráljatok minden esetben pozitív dolgokra. Sok ember tölt időt azzal, hogy magát alábecsülve állandóan azt firtatja, vajon elég jó-e, elég szerethető-e, megfelel-e minden felé támasztott elvárásnak. Amint ezek a kritikus hangok megszólalnak, azonnal űzzétek el őket – akár pozitív mantrákkal. Emlékeztessétek magatokat, hogy úgy vagytok jók, ahogy vagytok. Ha valami pedig nem tetszik, rajtatok áll, hogy változtassatok rajta, hiszen ti alakítjátok a saját életeteket.

Szeresd és fogadd el magad

Az előző gondolathoz kapcsolódva nagyon fontos, hogy tiszteljétek és elfogadjátok önmagatokat. Szépek és szerethetőek vagytok, ezt pedig nektek is észre kell vennetek. Minden reggel, amikor tükörbe néztek, így köszöntsétek magatokat: „Jó reggelt, szeretlek”. Talán nagyon egyszerűnek tűnik, de annál hatásosabb, egy idő után ugyanis beépülnek a tudatalattitokba ezek a szavak, és ti is értékelni fogjátok, amit láttok, és akinek érzitek magatokat.

Gyakorold a hálát

Csupán napi öt percet igényel, hogy beépítsétek a hála gyakorlatát a mindennapjaitokba. Üljetek le reggel egy csésze kávé mellé, és írjátok össze, miért vagytok hálásak. Nem kell nagy dolgokra gondolni, akár azt is lejegyezhetitek, hogy milyen örömmel tölt el benneteket, a gőzölgő ital illata. Ha reggel nincs rá időtök, írjátok meg a listátokat este – akkor azt a három dolgot jegyezzétek fel, amiért aznap hálásak voltatok.

Dolgozz az öntudatodon

Figyeljetek magatokra, az érzéseitekre – ez nagyon fontos ahhoz, hogy jobban megismerjétek, mire vágytok, és mi motivál benneteket. Hallgassatok a nap folyamán többször a belső hangotokra, nézzétek meg, mi vált ki negatív érzéseket belőletek, és próbáljatok megfejtést találni rá, hogy miért teszi mindezt. Továbbá figyeljétek meg, mi okoz örömöt – ez abban segíthet hosszú távon, hogy minél több pozitív dolgot beépíthessetek az életetekbe.

Vállalj felelősséget az életedért

Ha folyamatosan a külső körülményeket okoljátok a helyzetetekért vagy azért, hogy nem vagytok elégedettek az életetekkel, azt sugalljátok, hogy nincs befolyásotok az eseményekre, és csak még frusztráltabbak és dühösebbek lesztek. Tudatosítsátok magatokban, hogy az egyedüli, aki felelős az életetekért és a döntéseitekért, azok ti magatok vagytok. Ha egy rendkívüli embert szeretnétek magatokból alkotni, arra is lehetőségetek van.

Higgy a képességeidben

Ha elhiszitek, hogy megvan bennetek a képesség arra, hogy olyan életet éljetek, amilyet elképzeltetek magatoknak, akkor az teljesül is. Ne felejtsétek el, mekkora lelkierővel rendelkeztek – ez ösztönözni fog benneteket a változtatásokhoz. A képességeitek birtokában ugyanis mindent meg lehet oldani, ha akarjátok.

Ne aggodalmaskodj amiatt, hogy mások mit gondolnak rólad

A lányoknak már kiskoruktól kezdve azt tanítják, hogy engedelmesek legyenek, és úgy viselkedjenek, hogy elfogadják őket. Ha azonban még mindig abban a tudatban élitek az életeteket, hogy másoknak megfeleljetek, akkor itt az ideje, hogy ennek véget vessetek. Abban az esetben, ha kételkednétek önmagatokban, emlékezzetek rá, hogy csupán magatoknak kell megfelelnetek, mástól nem kell hozzájárulást kérni a tetteitekhez.

Legyél jó hallgatóság

Mindig többet tanulhattok, amikor hallgattok, mint amikor beszéltek. Akár a munkahelyeteken egy kollégátokkal, akár a családotokkal, a barátaitokkal vagy egy idegennel beszélgettek, a hallgatás művészetével elsajátítjátok a kérdezés tudományát is – ami sokkal több bölcsességet nyújt. Arról nem is beszélve, hogy sokkal mélyebb emberi kapcsolatokat alakíthattok ki, ha figyeltek a másikra.

Sose hagyd abba a tanulást

Önteltség lenne azt képzelni, hogy már minden tudás birtokában vagytok ahhoz, hogy a munkátokat végezzétek. Mondjatok búcsút a tökéletességre való törekvésnek, hiszen sosem lehettek elég felkészültek, mindig van mit elsajátítani még. Legyetek nyitottak az új ismeretekre, így maradhattok fejlődőképesek és így maradhat nyitva számos lehetőség számotokra.

Gyakorold a megbocsátást

Nagyon sokan hordozunk a lelkünk mélyében haragot és sérelmeket. Ha nem tudtok megbocsátani másoknak, valójában azt jelenti, hogy magatoknak nem vagytok képesek elnézni bizonyos dolgokat. A mások iránti harag ugyanis inkább annak a vetülete, ahogyan saját magatok iránt éreztek. Ismerjétek fel ezeket az érzéseket, találjátok meg az okukat, majd engedjétek el a haragot. Ha kell, mondjátok ki hangosan is, hogy megbocsájtotok – nemcsak a másiknak, hanem magatoknak is. Így nyerhető csak el a lelki béke.

Fejleszd a kreativitásodat

A modern kultúra azt sugallja, hogy csak a társadalom egy része rendelkezik kreativitással – holott ez nem igaz. Mindannyian kreatívnak születtünk, csak meg kell találni a módját annak, hogyan tudjuk előhívni ezt a mindennapokban. Kertészkedjetek vagy színezzetek, bármi is legyen az elfoglaltság, amihez kreativitás kell, csak csináljátok!

Tölts időt a természetben

Ez az egyik legjobb módja annak, hogy elűzzétek a stresszt a testetekből, és kitisztítsátok az elméteket. Hihetetlen energiákkal fogtok feltöltődni. Még ha csak napi húsz percetek van, akkor is mozduljatok ki, tegyetek egy sétát, és minden idegszálatokkal figyeljetek a körülöttetek lévő világ csodáira.

Meditálj

Sokan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ahhoz, hogy sikereket érhessünk el az életben, multitaskingolnunk kell, és a lehető legtöbb dologgal egyszerre foglalkozni. Ez azonban rengeteg stresszt okoz. Próbáljatok meg lelassulni, és jelen lenni minden pillanatban, hiszen ez az egy életetek van. Gyakoroljátok a mindfullness meditációt, ami éppen ebben segít.

Teremtsd meg a vágyott életet

Még, ha sokszor önbizalomhiány is gyötör benneteket, ne hagyjátok, hogy hosszú távon eltántorítson a céljaitoktól. Higgyetek magatokban, és tegyetek meg mindent, hogy azt az életet éljétek, amit képzeltetek magatoknak. Ne feledjétek, a megoldás kulcsa mindig a ti kezetekben van.

Ne vedd túl komolyan magad

Az élet nagy paradoxonokból áll, egyrészt komolyan kell venni, másrészt viszont ügyelni kell rá, hogy túlságosan azért ne tegye ezt az ember. Keressétek meg a módját annak, hogy a vidámságot és a szórakozást mindig becsempésszétek a mindennapjaitokba!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock