8 inspiráló gondolat, amivel kudarc esetén motiválhatod magad

Míg néhány ember megtörik a kudarctól, addig másoknak újabb lendületet ad, és további tettekre sarkallja. Mi a különbség a két ember között? A hozzáállás. A pozitív gondolatok ugyanis a sikertelenségen is könnyen átlendíthetnek.

Little child girl plays superhero. Child on the background of sunset sky. Girl power concept

„Attól, hogy a dolgok nem úgy sikerültek, ahogy képzeltem, még nincs nagy gond”

Ne nehezítsétek a helyzeteteket önmarcangolással! Attól ugyanis, hogy folyamatosan marjátok magatokat a kudarc miatt, semmi sem fog változni. A történteket igyekezzetek megfelelő távolságból szemlélni, és jusson eszetekbe, hogy még így is rengeteg dologért hálásak lehettek.

„A kudarc annak a jele, hogy a határaimat feszegettem”

Tény és való, hogy nagyon kényelmes és biztonságos lehet, ha a komfortzónátokon belül mozogtok. Viszont abból kilépve szerezhettek igazi tapasztalatokat, és így ismerhetitek meg jobban önmagatokat, a valódi határaitokat. A folyamatba pedig az is beletartozik, hogy néha elbuktok.

„Azokra a dolgokra fókuszálok, amiket befolyásolni tudok”

A kudarc nem mindig rajtatok áll, van, hogy olyan külső tényezők miatt következik be, amiket nem tudtok befolyásolni. Így inkább azokra a dolgokra összpontosítsatok, amik rajtatok múlnak, és amikért nektek kell felelősséget vállalni.

„A bukás kényelmetlen érzés, de képes vagyok kezelni”

Sose kételkedjetek benne, hogy nem vagytok képesek megbirkózni a szégyenérzettel és a szomorúsággal, amit a kudarc okoz. Emlékeztessétek magatokat, hogy bármilyen helyzetet kezelni tudtok – ez a hozzáállás sokkal produktívabbá tesz benneteket a későbbiekben.

„Attól, hogy kudarcot vallottam, még nem vagyok vesztes”

Ne általánosítsatok, ne vonjatok le hosszú távú következtetéseket azért, csak mert valami nem sikerült. Az élet sajnos ilyen: valami csak sokadik próbálkozásra jön össze, vagy még úgy sem. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy vesztesek lennétek, sőt! Az is lehet, hogy egy kudarc miatt később óriási sikert arattok egy másik területen.

„A kudarc egy lehetőség arra, hogy tökéletesítsem a tudásomat”

Minden alkalommal, amikor valami nem sikerül, egy újabb lehetőséget kaptok arra, hogy tanuljatok valamit akár a világról, akár önmagatokról. Ennek fényében tekintsetek a kudarcra lehetőségként, amivel új dolgokat fedezhettek fel, ami közelebb juttat ahhoz, hogy még jobbak lehessetek.

„Erősebb leszek, ha felülemelkedem a bukáson”

Kitartóbbá, magabiztosabbá és erősebbé válhattok, ha az önsajnálat helyett megoldásokat kerestek a helyzetre. Egy idő után tudni fogjátok, hogy jöjjön bármi, nem fog megtörni benneteket.

„Ha egyszer leküzdöttem az akadályokat, újra képes leszek erre”

Minden kudarc után összegezzetek: vizsgáljátok meg a saját szerepeteket, és ha levontátok a következtetéseket, emlékeztessétek magatokat arra, hogy bármikor képesek lesztek újra leküzdeni a nehézségeket.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: psychologytoday.com