Ajtócsapkodás helyett béke – Így lehetséges!

Miért futunk bele ugyanabba a vitába újból és újból a párunkkal, a gyermekünkkel vagy a barátainkkal? Hogyan érhetnénk el, hogy vádaskodás és megbántódás helyett békével zárjuk a veszekedést? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána Kiss Emesével.

Red love heart with white dove of peace carrying olive branch on a sparkling gold glitter background.

Ismerjük meg a saját forgatókönyvünket!

Minden embernek van egy forgatókönyve arra, hogyan old meg vitás helyzeteket, milyen érveléssel, magyarázatokkal, temperamentummal és mekkora hangerővel reagál a problémás szituációkra. Ezeket a tudattalan mintákat sok esetben otthonról hozzuk, és ahhoz, hogy megváltoztassuk a mindig ugyanúgy záruló veszekedéseket, minél inkább ismernünk és elemeznünk kell a viselkedésünket. A legelső lépés a béküléshez az önismereten át vezet. Képzeljük magunk elé a megszokott veszekedéseket minél pontosabban, szinte már filmszerűen. Hogyan szokott kezdődni? Ki mit mond és válaszol? Milyen az én testkommunikációm, és milyen a másiké? Melyik az a reakció, ami a leginkább kiveri a biztosítékot? A vállrándítás dühít, a kitérő válasz vagy a kiabálás? Ha magunk előtt látjuk és tudatosítjuk a reakcióinkat – megismerve, mi hoz ki leginkább a sodrunkból –, könnyebb lesz megtalálni a vita során azokat a pontokat, amikor még változtathatnánk a megszokott filmünk forgatókönyvén, hogy más befejezést adhassunk a veszekedésnek.

A béküléshez változás kell!

Csak úgy tud a vitás helyzet megváltozni vagy egy megszakadt jó viszony helyreállni, ha a felek is változni kezdenek. Elpróbálhatjuk magunkban, mit mondanánk, hogyan viselkednénk másképp, de segítségül hívhatjuk a játékot, a drámapedagógiát is, és egy közeli ismerőssel elpróbálhatjuk a szituációt. A jelenetet bármikor leállíthatjuk, és megnézhetjük, mit mondtam én, és erre miért úgy reagált a partner. Mit olvasott ki a szavaimból, és valóban ezt értettem-e alatta? Az is fontos a változáshoz, hogy ne csak a másiktól várjuk a megoldást, és ne csak arról beszéljünk, mi mire vágyunk, hanem teremtsünk lehetőséget neki is a megnyílásra, a mesélésre. Hallgatni és jól kérdezni is megtanulhatunk a játék során, figyelve arra, hogy a partner is elmondhassa az ő szemszögéből, mit él meg a vita során.

Ha kíváncsiak vagytok rá, milyen további módszerek segítenek hozzá a megbékéléshez, olvassátok el teljes cikkünket a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában, aminek középpontjában a megbocsátás áll. A magazint keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: Wéber Anikó