Az életünk során sajnos nem tudjuk elkerülni, hogy ne bántsunk meg másokat. Egyet viszont nagyon is megtehetünk: a hibákat követően megtanulhatunk megbocsátani magunknak, hogy legközelebb ne essünk bele ugyanabba a gödörbe, és szabadabb, boldogabb életünk legyen.

winter scene: blond girl on the top of a mountain. Copy space on the upper side

Ismerjétek meg a saját érzéseiteket

Szánjatok időt arra, hogy felismerjétek, milyen dolgokat váltottak ki belőletek a történtek, illetve azt, hogyan érezheti magát tőlük a másik. Dühösek vagytok, fájdalmat éreztek vagy lelkifurdalást? Akit megbántottatok csalódott, esetleg szomorú? Ezeket mind nagyon nehéz szavakba önteni, viszont segítenek abban, hogy belássátok, hol hibáztatok, és abban is, hogy elengedjétek az önmagatok iránti haragot.

Fogadjátok el a történteket

Igen, előfordul, hogy az ember hibázik, és nem úgy viselkedik másokkal, ahogyan kellene. Gondoljatok csak bele, egy párkapcsolat megromlása sem soha egy ember sara. A másik hibáztatása, vagy a felesleges önmarcangolás helyett tehát egy dolgot érdemes tenni: felelősséget vállalni és elfogadni, ami történt. Enélkül ugyanis nincs megbékélés sem.

Gondolkodjatok másképp a hibáitokról

A negatív érzések, úgy, mint a harag, a düh vagy a lelkifurdalás helyett az empátia oldaláról közelítsétek meg a dolgokat. A negatívumok ugyanis nem motiválnak abban, hogy legközelebb ne kövessétek el ugyanazt a hibát. Ha a régmúlt sérült tégláit cipelitek, azokból ugyanúgy ingatag házat tudtok csak építeni. Ha viszont a hibák elkövetése után is képesek vagytok a megbocsátásra, a szeretetre és az empátiára, akkor tanulhattok a történtekből igazán.

Vezekeljetek

De ne túl sokáig, az önmarcangolás ugyanis sehová sem vezet! Felülemelkedni a fájdalmatokon, és valóban megbocsátani magatoknak csak úgy lehet, ha változtattok a viselkedéseteken – ha belátjátok, mi az, amivel a jövőben elkerülhetitek, hogy megbántsatok másokat. A valódi engesztelést az hozza, ha a szándék tettekké alakul.

Értékeljétek a saját fejlődéseteket

Hagyjatok időt arra, hogy leküzdjétek a bűntudatot, a lelkifurdalást és az önmarcangolást. Értékeljétek, minden alkalommal, amikor felismertétek, hogy hibáztatok, mert ilyenkor egy új lehetőséget kaptok rá, hogy változtassatok, és az adott hibát többé ne kövessétek el. Ez pedig egy boldogabb életet eredményezhet.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com