Tegyél a boldogságodért! 7 dolog, ami elengedhetetlen a sikeres párkapcsolathoz

A szerelem sokszor kevés egy jó kapcsolathoz – ezt mindannyian megtanultuk már, általában a saját kárunkon. A tökéletesen boldog házasságnak nincs receptje, azonban vannak olyan örök érvényű dolgok, amik működőképessé teszik.

8d3c563e33c2fd56f9da44c0af11c5b3

Hatékony konfliktuskezelés

A folyamatos veszekedések könnyen eltávolíthatnak két embert egymástól. A hatékony, kulturált konfliktuskezelésen így nagyon sok minden múlik. Tartsátok észben, hogy a harag semmi esetben sem jó tanácsadó, ne akarjátok mindenáron megbeszélni a problémátokat a másikkal, ha úgy érzitek, nem tudtok higgadtan, tiszta fejjel gondolkodni.

Odafigyelés a másikra

Az emberek többsége veszekedéskor nem is hallgatja meg igazán a másik érveit, csak saját sérelmeit sorolja. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a párok gyakran veszekednek visszatérő témákról. Próbáljátok félretenni a sértettségeteket, és hallgassátok meg, mi bántja a partnereteket. A másikra való odafigyelés azonban nem csak a konfliktusok esetén, hanem a mindennapok során is rendkívül fontos.

A bocsánatkérés ereje

Vannak olyanok, akiknek még hosszú kapcsolatban is nehezére esik bocsánatot kérni. Szakértők szerint ennek általában az áll a hátterében, hogy a bocsánatkérés sokakban a gyengeség és a legyőzöttség érzését kelti. Holott egy jó kapcsolatban csak az visz túl a bukkanókon, ha felismeritek, miben hibáztatok, és igyekeztek változtatni rajta.

Ki kell fejezni a hálátokat

Nagyon fontos egy kapcsolatban, hogy elismeréseteket és hálátokat fejezzétek ki a másik felé. Figyeljetek arra, hogy észrevegyétek és értékeljétek az apró gesztusokat is, amiket a partneretek tesz. A másik megbecsülése elengedhetetlen része egy stabil kapcsolatnak.

Elfogadni a változásokat

Az ember élete során folyamatosan változik: azok a dolgok, amik korábban nem voltak fontosak számára, az idő múltával nagyobb hangsúlyt kaphatnak. Ezekhez a változásokhoz pedig a partnernek is idomulnia kell ahhoz, hogy továbbra is jól működjön a kapcsolat.

Éreztetni kell, hogy a másik különleges számotokra

Sosem szabad magától értetődőnek venni, hogy a párotok veletek van. Egy idő után ugyanis elhanyagoltnak érezheti magát, ami rengeteg konfliktus forrása lehet. Már apró figyelmességekkel is rengeteget tehettek azért, hogy a partneretek különlegesnek és boldognak érezze magát mellettetek.

Tudni kell, hogy a szavaknak ereje van

Hatalmas károkat lehet okozni a másikban szavakkal. Egy-egy sértő mondat örökre nyomot hagyhat – még akkor is, ha az ember dühből mondta ki azokat, és igazából nem is gondolta komolyan. Figyeljetek rá, hogy miket mondotok a párotoknak a vita hevében!

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest

Forrás: psychologytoday.com