Gyakori hibák, melyek véget vethetnek a házasságnak

Egy kapcsolat rengeteg munkát igényel mindkét fél részéről. Ha nem fordítotok rá kellő figyelmet, könnyen eltávolodhattok a párotoktól, és a legkisebb hibák, a legártatlanabbnak tűnő konfliktusok is hatalmas károkat okozhatnak. Ezekre a dolgokra érdemes odafigyelnetek.

Sad woman thinking on couch after fight with husband in living room at home

Folyton panaszáradatot zúdítasz a partneredre

Ahelyett, hogy rögtön idegesen, veszekedve esnétek neki a partnereteknek, még a legapróbb dolgok miatt is, inkább indítsatok sokkal lágyabb hangnemben, próbáljatok észérvekkel hatni a másikra. Ha felhúzzátok magatokat azon, amiért nem mosogatott el, mondjátok el, mennyire szükségetek lett volna a támogatásra. Így máris más kimenetele lehet a szituációnak.

Dühből, indulatosan reagálsz

Ne hagyjátok, hogy a düh vagy a frusztráció vezérelje a házastársatokkal való beszélgetést vagy későbbi tetteiteket! Sosem célravezető indulatból reagálni, az ugyanis elhomályosítja az ítélőképességeteket. Mindig próbáljatok átgondoltan, megfontoltan kommunikálni – meglátjátok, sokkal boldogabbak lesztek.

Leereszkedően kommunikálsz

Veszekedés során még a legegyszerűbbnek tűnő kérdések is időzített bombaként robbanhatnak. Ne legyetek leereszkedőek, azzal ugyanis azt éreztetitek, hogy valamit jobban tudtok a másiknál, vagy, hogy megkérdőjelezitek az intelligenciáját. Ne kritizáljátok a döntéseit, még akkor sem, ha nem értetek velük egyet.

Támadó vagy

Ahelyett, hogy rögtön a partneretekre támadnátok egy vitás dologban, mondjátok el neki, milyen érzéseket kelt bennetek a viselkedése. Ne legyetek szemrehányóak, inkább beszéljetek az érzéseitekről. Ha zavar benneteket, hogy a párotok nem köszön csókkal, amikor hazaér, fejtsétek ki neki, hogy elhanyagoltnak érzitek magatokat emiatt, és fontos nektek ez az apró gesztus.

Az összes felelősséget a másikra hárítod

Veszekedéskor az összes feszültségért a másikat hibáztatjátok? Az az igazság, hogy mindig ketten vagytok felelősek a kialakult helyzetért. Felismerni, hogy milyen szerepet játszotok a probléma kialakulásában, magas szintű önismeretről árulkodik, és abban segít, hogy hatékonyan kezeljétek a problémákat.

Végletekben gondolkodsz és így kommunikálsz

Ne általánosítsatok, töröljétek a szókincsetekből a „soha” és „mindig” szavakat. Ha észrevételetek van a partneretek viselkedésével kapcsolatban, azt pontosan fogalmazzátok meg: fejtsétek ki, hogy mire gondoltok, hogy a párotok is pontosan értse, és változtatni is tudjon.

Nem engeded közel magadhoz a partneredet

A kritika egy olyan önvédelmi módszer, ami gyakran vegyül haraggal, de valójában félelmet, fájdalmat palástolnak vele. Ne építsetek falakat magatok köré, mutassátok ki a partneretek felé, hogy fontos nektek, ahelyett, hogy ellöknétek!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com