Mit árul el a testbeszéded? 15 jel, amire érdemes figyelni

Amit szavakkal nem szeretnénk kifejezni, azt gyakran a testünk árulja el, önkéntelenül felfedve a legbelsőbb érzéseinket. A testbeszéd a siker és a jól működő társas kapcsolatok egyik alappillére, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk vele, milyen üzeneteket küldünk általa.

Heves bólogatás

Ha azt hiszitek, a sok bólogatással azt üzenitek a másiknak, hogy egyetértetek a mondanivalójával, nagyon is tévedtek! Az ugyanis azt mutatja, hogy valami olyasmit igyekeztek megérteni, amivel alapvetően nem értetek egyet.

Görnyedt testtartás

Ha beszélgetés közben görnyedt testtartást vesztek fel, azt üzenitek vele, hogy nem érdekel benneteket a partneretek mondanivalója, illetve, hogy nem is szívesen tartózkodtok azon a helyen, ahol éppen vagytok. Egyenes tartással azonban több magabiztosságot lehet sugározni.

Eltúlzott gesztusok

Hanyagoljátok a túlzó gesztusokat kommunikáció közben, azt az érzést kelthetik ugyanis, hogy elferdítitek az igazságot. Az egyszerű, de nyitott gesztusok – mint a széttárt karok – azonban bizalmat sugároznak, és arról árulkodnak, hogy semmi titkolnivalótok nincsen.

Ha állandóan az órát figyelitek

Előfordult már veletek, hogy beszélgetés közben folyamatosan az órát figyeltétek? Amellett, hogy tiszteletlenségről és türelmetlenségről árulkodik, azt üzeni a beszélgetőtársatoknak, hogy jobb dolgotok is lenne, mint vele társalogni.

Hátat fordítani másoknak

Nem érdekel benneteket a többiek mondanivalója, kényelmetlenül érzitek magatokat az adott társaságban, legszívesebben máshol lennétek – ezt jelenti, ha beszélgetés közben hátat fordítotok másoknak. Amennyiben viszont azt szeretnétek elérni, hogy a beszélgetőpartnereitek érezzék, a teljes figyelmetek az övék, próbáljatok minél jobban feléjük hajolni, és enyhén döntsétek a fejeteket oldalra, miközben beszélgettek.

Keresztbe tett végtagok

A keresztbe tett lábak vagy kezek fizikai akadályokat jelölnek, azt jelentik, nem vagytok nyitottak a beszélgetésre. Még akkor sem, ha közben mosolyogtok, és kedves hangnemben kommunikáltok. Ha azt szeretnétek, hogy a másik lássa, érdeklődtök iránta, üljetek egyenesen, felé fordulva, nyitott testtartásban.

Ha mást üzentek a mondanivalótokkal és a gesztusaitokkal

Az arckifejezés és a kimondott szavak között gyakran van ellentmondás, ez azonban bizalmatlanságot kelt a másikban, aki úgy érezheti, be akarják csapni. Törekedjetek rá, hogy ne legyen ideges, feszült az arcotok, ha egy számotokra is jó üzletet próbáltok nyélbe ütni, vagy egyébként sikeres beszélgetést folytattok.

Folyamatos fészkelődés

Nyugtalanságról és idegességről árulkodik, ha folyton fészkelődtök, vagy a hajatokat babráljátok. A túlzott feszültség és zavar pedig nyugtalanságot kelt a többi emberben is.

Ha kerülitek a szemkontaktust

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Ha pedig minden áron el akarjátok kerülni, hogy a másik szemébe nézzetek, úgy érezheti, nem bíztok benne, vagy esetleg valami takargatnivalótok van előtte. Beszélgetés során mindig nézzetek egyenesen a partneretek szemébe, így bizalmatokról és intelligenciátokról is könnyebben meggyőzhetitek.

Erőteljes szemkontaktus

Vigyázni kell azonban, hogy ne essetek át a ló túloldalára: a merev tekintet, a túlzott szemkontaktus keresés ugyanis agresszivitást sugall, azt jelenti, uralni akarjátok a beszélgetést és a partnereteket is.

Ha állandóan a szemeteket forgatjátok

Talán ez az egyik legerőteljesebben látható jele a tiszteletlenségnek és az egyet nem értésnek. Próbáljátok kerülni az effajta gesztusokat, mert könnyen ellenszenvet válthattok ki velük a környezetetekben élőkből.

Morcos arckifejezés

Még ha nem is az adott helyzet tett benneteket bánatossá vagy elégedetlenné, igyekezzetek pozitív gondolatokkal elűzni a rosszkedvet. Az emberek bizalommal és nyitottan fognak hozzátok fordulni, ha mosolyogtok.

Erőtlen kézfogás

Üzleti találkozásokkor, vagy állásinterjúkon különösen fontos a jó kézfogás, ami megbízhatóságot és magabiztosságot sugall. Ha túl gyengén fogtok kezet, az önbizalomhiányról árulkodik, a túlságosan határozott kézfogás pedig agressziót jelenthet. Próbáljátok megtalálni a kettő közötti egyensúlyt.

Összeszorított ököl

Ebben az esetben ugyanaz a helyzet, mint a keresztbe tett végtagokkal: azt üzenitek vele, hogy nem vagytok nyitottak a másik mondanivalójára. De egyúttal azt is sugallhatja, hogy idegesek vagytok, és bármelyik pillanatban veszekedésbe kezdhettek.

Kényelmetlen közelség

Ha túl közel álltok egy idegenhez, miközben beszélgettek vele, olyan érzést kelthettek, hogy nem tisztelitek a személyes terét. Ez mindenkiből nagyon kellemetlen érzést vált ki, ügyeljetek rá, hogy legalább egy nagyobb lépésnyi távolság legyen köztetek.

Fotó: Thinkstock