Elgondolkodtató fotók az elfogadásról a tolerancia világnapjára

Mind különbözőek vagyunk, és éppen ez tesz minket egyedivé. A köztünk lévő eltéréseket pedig tisztelni és csodálni kellene – talán ez lehetne a kulcsa a békés együttélésnek. A tolerancia világnapján olyan elképesztő erejű fotósorozatok közül válogattunk, amelyek az elmúlt években bejárták a világot, és az elfogadásra hívják fel a figyelmet.

A tolerancia számtalan formában megmutatkozhat. Az általunk választott fotósorozatok csupán egy szegletét mutatják be annak, a mennyiféle formája létezik a “másságnak”, de így is erőteljesen rávilágítanak azok szerethetőségére és szépségére.

A Down-szindrómás gyerekek is ugyanolyan gyönyörűek, mint az egészségesek

down szindróma

down4

Julie Willson testvére is Down-szindrómás volt, így jól tudja, mennyi előítélettel és tévképzettel rendelkeznek az emberek a betegségben szenvedőkkel szemben. Ezért készítette el a fotósorozatot, amelyen veleszületett kromoszóma-eltéréssel rendelkező gyerekek szerepelnek. Rajtuk keresztül szerette volna megmutatni, hogy ezek a csöppségek is ugyanolyan szépek és szeretnivalók, mint bárki más.

Hajléktalanok, ahogy láttatni szeretnék magukat

hajléktalan1

hajkékt2

Nem igazán számít már, mi okból kerültek utcára, esetleges büntetésüket rég megkapták azzal, hogy otthon nélkül, kirekesztve kell élniük. Élő szellemek ők, akiken szinte mindenki átnéz. Egy angol fotós, Rosie Holtom egy erőteljes sorozattal tette láthatóvá őket, méghozzá úgy, ahogy ők szeretnék, hogy a társadalom többi tagjai rájuk tekintsen.

Súlyfelesleggel is szabadon és magabiztosan

slide_395252_4846250_free

slide_395252_4846252_free

A média és a divatvilág által sugallt szépségideál rengeteg emberben okozhat testképzavart azzal, hogy elhiteti, aki nem tartozik a modellalkatúak közé, már nem is tekinthető szépnek. Holott súlytöbblettel is elégedett és önbizalommal teli életet lehet élni. A titok abban rejlik, hogy elfogadjuk a formánkat, az ugyanis a miénk – nincs még egy ilyen földön. Erre hívja fel a figyelmet Toby Burrows fotósorozata is, melyet súlyfelesleggel rendelkező emberekről készített.

A vágyott állapot

the-zoo-2__880

the-zoo-8__880

Miközben a világot járta, egy litván fotóst teljesen lenyűgözte az, hogy néhány országban az emberek mennyire tolerálják egymás különbözőségeit. Szinte észre sem veszik, ha valaki hatalmas kakastaréjjal, vagy éppen extrém öltözékben sétál mellettük az utcán, hiszen olyan környezetben nőttek fel, amely tiszteletben tartja a másságot. Egy olyan környezetben, ahol éppen ezért, talán még azon sem rökönyödnének meg, ha állatok sétálnának mellettük az utcán.

Szöveg: F.R.

Fotó: facebook.com/JuleD-Photography, boredpanda.com, buzzfeed.com, huffingtonpost.com