A modern kor nőjét gátlásai uralják, a divat- és reklámipar által sugallt szépségideál rányomja bélyegét a magunkról alkotott képre. Még az apró szépséghibák miatt is szégyenkezünk, ahelyett, hogy megbékélnénk velük, ahogyan azt a cikkünkben szereplő nők is tették, ezzel hirdetve, hogy a „normálistól” eltérő is lehet megkapó.

Annak ellenére, hogy egyre több kampány indul a pozitív testképért, a nők többsége még mindig ahhoz az uniformizált szépségideálhoz igyekszik igazodni, melyet a modellek képviselnek. Ugyanakkor léteznek üdítő példák is: íme, 5 nő, akik elfogadták testüket annak minden “hibájával” együtt, és így értelmezték ujjá a szépség fogalmát.

Paloma Elsesser, aki túllépett önmaga sanyargatásán

A Los Angeles-i lány gyermekkora óta azzal küzdött, hogy elfogadja telt idomait. „Undorítónak láttam magam” – mesélte az Allure-nek adott interjújában Paloma. Most azonban ő az egyik legismertebb feltörekvő plus-size modell, aki teltkarcsú nőként a márka történetében először reklámozott Nike sportmelltartókat. Arra pedig külön fel is hívta a figyelmet: attól, hogy plus-size, még nem tömi vég nélkül magába az egészségtelen ételeket, és nem lusta. „Egyszerűen csak nem az a típus vagyok, aki bármit megehet, még akkor sem, ha edz mellette. Ha igazán vékony szeretnék lenni, akkor a végletekig sanyargatni kellene magamat. Nekem azonban már nem ér ennyit az egész” – mondta.

Winnie Harlow, az önbizalomhiányos fiatalok példaképe

winnie

“Sokunknak van egyedi története, háttere; az enyém a testemre van festve” – az idézet a most 21 éves pigmenthiánnyal küzdő modelltől származik, aki rengeteg önbizalomhiányos fiatal lány példaképe lett az évek során. Winnie Harlownál 5 évesen jelentkeztek a Vitiligo tünetei, emiatt pedig rengeteg támadás érte. Az iskolában olyan sokat zaklatták, hogy még az öngyilkosság is megfordult a fejében. Hatalmas küzdelmek árán tudott csak úgy tükörbe nézni, hogy elfogadja, amit lát benne. Ezt követően azonban betegségét arra kezdte használni, hogy Instagram-oldalán keresztül másokat is önmaguk szeretetére ösztönözzön. A gyönyörű lánynak ezzel pedig sikerült felhívnia a híres modell, Tyra Banks figyelmét. Pigmenthiányos teste, melyet régebben szégyellt, ma védjegyévé vált: a legnagyobb divatcégek foglalkoztatják miatta.

Madeline Stuart, az úttörő

madeleine

A Down-szindrómás lány minden vágya az volt, hogy modell lehessen, emiatt pedig a betegségével járó komoly súlyfeleslegtől is megszabadult. Ennél is nagyobb nehézségnek bizonyult azonban, amikor a célja érdekében meg kellett küzdenie azokkal a sztereotípiákkal, melyek a Down-szindrómás emberekkel szemben élnek. Madeline akaraterejének köszönhetően viszont sikerrel járt, a New York-i divathéten ámulatba ejtette a szakmát, amely azóta is rajong érte. A fiatal lány most azért küzd, hogy megváltoztassa a társadalom vélekedését a Down-szindrómával kapcsolatban, illetve azt is szeretné, ha az emberek szemében kicsit változtatni tudna magának a szépségnek a fogalmán.

Melanie Gaydos, a különc rebellis

gaydos

A modell egy nagyon ritka genetikai rendellenességben, a hypohidrotic ectodermalis diszpláziában szenved, melynek következményeként a normálisnál kevesebb verejtékmiriggyel rendelkezik. A betegekre nemcsak a fogak, a haj, a szemöldök és a szempilla hiánya, hanem többek közt a száraz, könnyen ráncosodó bőr, valamint a körmök gyengesége a jellemzőek. Melanie-nak azonban nemcsak a betegségével járó megbélyegzéssel kellett megküzdenie: családjában gyakori volt ugyanis a bántalmazás is.  Ennek köszönhetően ugyanakkor olyan független és szabadgondolkodású nő lett, akit nem érdekelnek a konvenciók. Elmondása szerint ő sosem érezte magát csúnyának, frusztrációit inkább a környezet reakciói okozták. Most is csak azért hord műfogakat, mert az emberek kényelmesebben érzik így magukat, ha a társaságában vannak.

Yazemeenah Rossi, a kortalan szépség

model-yasmina-rossi

A modern kor embere a fiatalság megszállottja: egész iparágak épülnek arra a reménytelen próbálkozásra, hogy visszafordítsuk, vagy legalább lelassítsuk az idő múlását. A 61 éves nagymama, Yazemeenah Rossi példája azonban ékes bizonyítéka annak, hogy az öregedéssel nem múlik el a szépség – az ugyanis az egyre felkapottabb modell elmondása szerint, belülről fakad. Yazemeenah Rossi a világ legismertebb divatmárkáival dolgozott már együtt, szépségét évtizedek óta organikus ételek fogyasztásával őrzi, védjegyének számító hosszú szürke haját pedig természetes olajokkal ápolja.

Szerző: F.R.

Fotó: Instagram/Nikewomen, boredpanda.com, Pinterest, smh.com.au, Instagram.com/Melaniegaydos